Οι αγορές είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν θετικά τη μετάβαση από τη σημερινή κυβέρνηση σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει στο liberal.gr, ο Ιταλός οικονομολόγος και καθηγητής του LSE, Λορέντσο Κοντόνιο.
Τονίζει μάλιστα ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να οδηγήσουν σε αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και οι αγορές να δουν με διαφορετικό μάτι την Ελλάδα.
Ο Λορέντσο Κοντόνιο δηλώνει ακόμη ότι η πρώτη κίνηση της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η μείωση των φόρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα η εφαρμογή καθαρά αναπτυξιακών πολιτικών. «Για την ελληνική οικονομία, επίσης, θα είναι θετική η πολιτική αλλαγή» επισημαίνει προσθέτοντάς όμως ότι «αυτή η θετική αντιμετώπιση συνοδεύεται από ορισμένες προϋποθέσεις».
Σε κάθε περίπτωση πάντως διευκρινίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φαίνεται πάντως να εννοεί αυτά που λέει και μπορεί να κάνει πράγματα που θα έχουν αποτέλεσμα».
Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη
- Πριν από λίγες ώρες η Fitch προειδοποίησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύουν την αβεβαιότητα για την δημοσιονομική συμπεριφορά της Ελλάδας; Ποια είναι η δική σας άποψη;
Εκτιμώ ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι καθαρά προεκλογικά και δεν θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία υπό την έννοια ότι ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αλλάξει και δεν θέλει να έρθει σε κόντρα με τους Ευρωπαίους. Σε σημείο, μάλιστα, που πιστεύω ότι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα ούτε την Ευρώπη γιατί μία τέτοια εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει δημοσιονομική πορεία τώρα αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων καθώς έχει δείξει ότι έχει κάνει μεγάλη στροφή.
- Όμως, με την εφαρμογή τέτοιων μέτρων μπορεί η οικονομία να αναπτυχθεί με υψηλότερους ρυθμούς;
Όχι και γι' αυτό η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει καθαρά αναπτυξιακές πολιτικές. Για μένα ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν μετά τις εθνικές εκλογές είναι να μειωθούν οι φόροι και να βρεθεί λύση για τα «κόκκινα» δάνεια. Όμως μην περιμένετε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να φτάσει εύκολα σε ρυθμούς ανάπτυξης 4% - όπως έχει συμβεί στο παρελθόν - γιατί όπως και η Ιταλία αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα.
- Γνωρίζουμε ότι αρκετοί επενδυτές περιμένουν τις εθνικές εκλογές για να τοποθετηθούν στη χώρα. Αυτό πιστεύετε ότι συμβαίνει γιατί ο Κ. Μητσοτάκης που προηγείται στις δημοσκοπήσεις είναι πιο φιλικός προς την επιχειρηματικότητα ή λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί σήμερα;
Πιστεύω ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι πιο πιθανό να εφαρμόσει πολιτικές που είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα και άρα πολιτικές που θα βελτιώσουν το κλίμα και στις αγορές και αυτό είναι θετικό. Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος για το αν είναι απομονωμένος ή όχι. Εννοώ ότι δεν γνωρίζω δηλαδή αν θα καταφέρει να εφαρμόσει όλα αυτά που υπόσχεται γιατί δεν είμαι βέβαιος ότι θα τον ακολουθήσει το υπόλοιπο κόμμα του. Με άλλα λόγια, πρέπει να δούμε αν θα έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης μετά τις εκλογές. Ο ίδιος φαίνεται πάντως να εννοεί αυτά που λέει και μπορεί να κάνει πράγματα που θα έχουν αποτέλεσμα. Επιμένω όμως ότι μένει να δούμε αν το κόμμα του θα ακολουθήσει στον δρόμο που θα χαράξει.
- Από πλευράς επενδυτικής εμπιστοσύνης δηλαδή θα είναι θετική η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα;
Ναι, είναι βέβαιο ότι οι αγορές θα δουν θετικά τη μετάβαση από τη σημερινή κυβέρνηση σε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία περίοδος διστακτικότητας. Και αυτό θα έχει να κάνει με το κατά πόσο ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι απομονωμένος ή θα καταφέρει να φέρει πραγματική αλλαγή. Αν με ρωτάτε, τα μέτρα που υπόσχεται μου δείχνουν ότι μπορεί να οδηγήσουν σε αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και οι αγορές να δουν με διαφορετικό μάτι την Ελλάδα. Για την ελληνική οικονομία, επίσης, θα είναι θετική η πολιτική αλλαγή, όμως ξαναλέω ότι αυτή η θετική αντιμετώπιση συνοδεύεται από ορισμένες προϋποθέσεις.
- Για τον κ. Τσίπρα τι πιστεύετε;
Ο Αλ. Τσίπρας έχει ήδη κάνει μεγάλη στροφή συγκριτικά με αυτά που υποσχόταν παλαιότερα και σήμερα δείχνει να έχει γίνει πολύ πιο «συμβατικός». Όμως προκαλεί ανησυχία και αβεβαιότητα το γεγονός ότι προέρχεται από ένα χώρο που υποστηρίζει μια άλλη κατεύθυνση. Από την άλλη μεριά, ο Αλ. Τσίπρας είναι το γνωστό. Γνωρίζουμε δηλαδή τι μπορεί να κάνει, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης είναι υπό μία έννοια το άγνωστο αλλά πιο ελπιδοφόρο.
- Ας πάμε στην Ιταλία. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει με τον Σαλβίνι να κερδίζει έδαφος και να υπόσχεται να αλλάξει την Ευρώπη;
Κατά τη γνώμη μου, το βασικό σενάριο για την Ιταλία είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το ίδιο έργο για αρκετό καιρό ακόμη. Είναι, βέβαια, σχεδόν απίθανο να καταφέρει να αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική ο Σαλβίνι ή η Λεπέν σε αυτές τις εκλογές, διότι ακόμη και αν κερδίσουν έδαφος δεν θα έχουν την απαιτούμενη ισχύ.
Όμως ο Σαλβίνι δείχνει να είναι κυρίαρχος στην Ιταλία και έχει ήδη προειδοποιήσει την Κομισιόν ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν δεν θα επιτευχθούν. Οδηγούμαστε σε νέα κόντρα όπως πέρσι;
Είναι πολύ πιθανό να δούμε την κόντρα με την Ευρώπη να αναβιώνει ενώ πολλά θα κριθούν και από το αποτέλεσμα των εκλογών. Μετά το καλοκαίρι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα αφού θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό και εκεί είναι σίγουρο ότι η ιταλική κυβέρνηση θα διαφωνήσει ξανά με τις Βρυξέλλες. Όμως πιστεύω ότι ο Σαλβίνι δύσκολα θα πάει σε πρόωρες εκλογές και θα προσπαθήσει να κερδίσει ότι μπορεί από τους Ευρωπαίους, όπως έκανε και πέρσι.