Για τον καθέναν από εμάς το ποδήλατο μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό. Για άλλους είναι ένα μη συμβατικό μέσο μεταφοράς, για άλλους μέσο γυμναστικής και για άλλους ένα χόμπι που προσφέρει μια αίσθηση ελευθερίας. Αντίθετα με τις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές για να κυκλοφορούν με άνεση οι ποδηλάτες, ενώ υπάρχει και το αιώνιο πρόβλημα της κακής οδηγικής συμπεριφοράς των οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.
Πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη, το Βερολίνο και το Μόντρεαλ είναι σύμφωνα με τους ειδικούς οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για τους λάτρεις του ποδηλάτου. Είναι οι πόλεις που σέβονται και εξυπηρετούν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τις ανάγκες του ποδηλάτη. Αν θέλουμε να βρούμε το «ελληνικό Άμστερνταμ» θα πρέπει να ταξιδέψουμε μέχρι την Καρδίτσα η οποία καλωσορίζει τους ποδηλάτες με μία φράση του Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Η ζωή είναι σαν να οδηγείς ποδήλατο – για να μπορέσεις να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι». Σήμερα, η Καρδίτσα είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα όσον αφορά τη χρήση ποδηλάτου και δεν έχει καμία σχέση με τη «ζούγκλα» της Αθήνας.
Η χρήση του ποδηλάτου αφορά τους πάντες, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία. Είτε κυκλοφορείτε στις μεγάλες πόλεις, είτε χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για καλοκαιρινές εξορμήσεις και βόλτες στην εξοχή, ένα πράγμα είναι αυτό που δεν αλλάζει: η απροσεξία των Ελλήνων οδηγών και η έλλειψη παιδείας αναφορικά με την προσοχή που πρέπει να δείξουν απέναντι στους ποδηλάτες. Λίγοι γνωρίζουν, ωστόσο, ότι μπορούν να ασφαλιστούν και να προστατευθούν από τους κινδύνους που δεδομένα κρύβουν οι ελληνικοί δρόμοι με μόλις 1,5 ευρώ το μήνα.
Η ασφάλιση ποδηλάτου δεν είναι υποχρεωτική όμως οι επιλογές ασφάλισης καλύπτουν όλες τις ανάγκες που προκύπτουν και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση του ποδηλάτου, όπως η κλοπή του οχήματος, οι ζημιές που μπορεί να υποστεί και βέβαια η αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Προσφέρεται, επίσης, κάλυψη προσωπικού ατυχήματος, μέχρι και οδική βοήθεια για όσους δεν θέλουν να φτιάχνουν την αλυσίδα ή να φουσκώνουν λάστιχα στη μέση του δρόμου.
Ρωτήστε τον προσωπικό σας ασφαλιστή και ενημερωθείτε λεπτομερώς για την ασφάλιση ποδηλάτου. Διαβάστε, επίσης, ορισμένες από τις συμβουλές της Ελληνικής Αστυνομίας για το τι πρέπει να προσέχουν οι ποδηλάτες όταν κυκλοφορούν στο δρόμο:
Να ποδηλατούν με δεδομένο ότι οι υπόλοιποι οδηγοί δεν προσέχουν. Να ποδηλατούν πάντα στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας εκτός και αν έχουν πρόθεση να προσπεράσουν ή να στρίψουν αριστερά
Να φορούν πάντα κράνος και προστατευτικά στους αγκώνες και στα γόνατα
Να ελέγχουν πριν περάσουν μια διασταύρωση, ακόμη και όταν το φανάρι είναι πράσινο
Να προειδοποιούν πάντα τους οδηγούς για κάθε αλλαγή της πορείας τους: για στροφή αριστερά να εκτείνουν το αριστερό χέρι, για δεξιά το δεξί και για μείωση ταχύτητας να κινούν πάνω-κάτω εκτεταμένη την παλάμη.
Να κρατούν το τιμόνι του ποδηλάτου και με τα δύο χέρια, εκτός εάν πρέπει να κάνουν προειδοποιητικό σήμα στους οδηγούς που ακολουθούν.
Να προσπερνούν κρατώντας απόσταση 1 μέτρου εντός πόλης και 1,5 μέτρου εκτός πόλης.
Να αποφεύγουν να ποδηλατούν πάνω στο πεζοδρόμιο και να μην παρεμποδίζουν την κίνηση των πεζών στο πεζοδρόμιο
Να χρησιμοποιούν όπου υπάρχει τον ποδηλατόδρομο.
Σε περίπτωση ατυχήματος να μην πανικοβάλλονται. Αφού ξεκουραστούν και δεχθούν τη βοήθεια τρίτων, να καλέσουν σε βοήθεια αν είναι κάτι σημαντικό.
Να προσέχουν τις πόρτες που ανοίγουν ξαφνικά από σταματημένα ή παρκαρισμένα οχήματα.
Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»