Η Μίλαν είναι πρώτη στην Serie A και η Ιντερ την ακολουθεί. Εχουν δύο βαθμούς διαφορά μεταξύ τους. Είχε να συμβεί από το 2010 – τη χρονιά που οι «νερατζούρι» με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο τους έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του treble. Μια χρονιά μετά, οι «ροσονέρι» πανηγύρισαν το δικό τους τελευταίο πρωτάθλημα. Τότε, όμως, το Μιλάνο, όπως και όλη η Ιταλία, ήταν βυθισμένο σε μια οικονομική κρίση.
Οταν άρχισαν τα πράγματα να... βελτιώνονται κάπως στην πόλη το 2015 με την Expo, οι δύο ομάδες αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα. Είχε χαθεί η ταυτότητά τους και αμφισβητούνταν το status τους εντός του calcio. Καμία από τις δύο δεν κατάφερε να προκριθεί για κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Τώρα, είναι και πάλι στον «αφρό». Οι μεν με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να τους καθοδηγεί και οι δε να έχουν δημιουργήσει ένα αξιόλογο σύνολο που διαχειρίζεται ο κόουτς Αντόνιο Κόντε. Αποτελούν, όμως, φάρο αισιοδοξίας. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η πόλη έχει... κλείσει. Το Μιλάνο φιλοξενεί πολλές εκθέσεις, είναι πυλώνας της μόδας, εμπορικός κόμβος και εκεί είναι και το Χρηματιστήριο. Φέρνει κοντά ανθρώπους. Από τον Φεβρουάριο του 2020, όμως, μέχρι σήμερα θρηνεί περισσότερα από 14 χιλιάδες θύματα. Σ' αυτόν τον χρόνο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, oι χρηματικές απώλειες φτάνουν τα δέκα δισεκατομμύρια. Υπολογίζεται πως η πτώση του ΑΕΠ της πόλης είναι 10,2%, δηλαδή 0,6% μεγαλύτερη από ότι όλης της Ιταλίας.
Το να παλέψουν για την κατάκτηση του τίτλου οι δύο μεγαλύτερες ομάδες, η Μίλαν και η Ιντερ, σίγουρα θα δημιουργήσει μια αίσθηση χαράς, αλλά και περηφάνιας στην πόλη. Το ποδόσφαιρο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της πόλης και της οικονομίας της. Ιδίως αν και τα δύο κλαμπ εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στο επόμενο Champions League. Σαφώς, θα επωφεληθούν και εκείνες.
Η Μίλαν ανακοίνωσε απώλειες 195 εκατομμυρίων ευρώ για την σεζόν 2019-20, αλλά στο μεταγραφικό παράθυρο που έκλεισε δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και ενισχύθηκε με παίκτες που μπορούν να τη βοηθήσουν να πάρει τον τίτλο. Η Ιντερ έχει ανάγκη κι εκείνη τα χρήματα την στιγμή που η Suning διαπραγματεύεται την πώληση ποσοστού των μετοχών της. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ σταμάτησαν οι επαφές της με την BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου που έκανε μέχρι και οικονομικό έλεγχο και πλέον θα κοιτάξει τις άλλες επιλογές της. Επιπλέον, το τί συμβαίνει στην οικονομία του Μιλάνο επηρεάζει άμεσα και τα πλάνα των συλλόγων που θέλουν να χτίσουν νέο γήπεδο με κόστος κατασκευής που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο.
Στο «Σαν Σίρο», δε, θα διεξαχθεί ο ένας ημιτελικός του Final 4 του UEFA Nations League τον Οκτώβριο του 2021. Η Ιταλία θα αναμετρηθεί με την Ισπανία για να περάσουν στον τελικό που επίσης θα γίνει στο ίδιο γήπεδο και η νικήτρια θα παίξει με όποια περάσει από τον άλλο ημιτελικό μεταξύ του Βέλγιου και της Γαλλίας. Τόσο, η UEFA όσο και η Ιταλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ελπίζουν πως μέχρι τότε θα έχει επιτραπεί η επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Με δεδομένο πως οι Ισπανοί, οι Βέλγοι και οι Γάλλοι φίλαθλοι ταξιδεύουν, η πόλη θα μπορούσε να αποκομίσει μεγάλα οφέλη.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο που παίζει ρόλο στην... επανεκκίνηση ή στην ανάκαμψη. Η πόλη αυτή την στιγμή χαίρεται και την ομάδα μπάσκετ, την Ολίμπια Μιλάνο. Βρίσκεται στην 3η θέση της Euroleague και δείχνει πως έχει την ικανότητα να διεκδικήσει ακόμη και τον τίτλο στο Final 4.
Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2026 το Μιλάνο μαζί με την Κορτίνα θα φιλοξενήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η διοργάνωση, υπολόγιζαν οι Ιταλοί όταν η υποψηφιότητά τους κέρδισε το 2019, θα έδινε νέα ώθηση στην οικονομία της περιοχής και θα μετέτρεπε το Μιλάνο και σε κέντρο αθλητισμού που μαζί με τον τουρισμό θα μπορούσε να ανεβάσει κι άλλο τα έσοδα. Το μότο της διοργάνωσης «Sognamo Insieme», δηλαδή «Ονειρευόμαστε Μαζί», έχει εξελιχθεί και στο μότο για την επόμενη μέρα της πόλης.