Για τον Σταν Βαλξ, «κάθε νέος παίκτης είναι ευπρόσδεκτος στη Φένλο». Ο τεχνικός διευθυντής της ολλανδικής ομάδας, όμως, θέλει να διαπιστώνει και αυτή την αίσθηση ότι είναι κοινή επιθυμία η συνεργασία με έναν ποδοσφαιριστή. Στις 10 Ιουλίου 2020 βρέθηκε στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τον Γιώργο Γιακουμάκη. Εκείνη τη στιγμή, δεν γνώριζε ότι από τους ήχους της πόλκας σε ένα πολωνικό μπαρ σήμερα θα... «βαριόταν» να ακούει το «συρτάκι του Ζορμπά» στο γήπεδο της ομάδας του...
Ο Βαλξ είχε ταξιδέψει για τον αγώνα της Γκόρνικ, στην οποία αγωνιζόταν δανεικός από την ΑΕΚ ο επιθετικός μας, εναντίον της Ράκοβ. Λόγω περιορισμών στις εξέδρες, όμως το εισιτήριο τού έμεινε στο χέρι. Δεν θέλησε να πιέσει για να «χωρέσει» στην κερκίδα και αποχώρησε. Δεν πήγε, ωστόσο, ούτε στο ξενοδοχείο του, φοβούμενος ότι δεν θα βρει το κανάλι που μετέδιδε το ματς. Στριμώχτηκε σε ένα τοπικό μπαρ και με ένα μόλις ημίχρονο – καθώς ο Γιακουμάκης χτύπησε από αγκωνιά στο κεφάλι – ήταν βέβαιος για την επιλογή του.
Την επομένη τον συνάντησε και του έκανε εντύπωση που ο 26χρονος επιθετικός εμφανίστηκε διαβασμένος για τους παίκτες και το σύστημα της Φένλο. Πριν από την πτήση της επιστροφής στην Ολλανδία, είχε καλέσει τον Ιλια Ίβιτς να συζητήσουν το κόστος της απόκτησής του. Για έναν παίκτη που είχε σκοράρει 30 γκολ σε εννέα χρόνια καριέρας σε Ατσαλένιο, Πλατανιά, Επισκοπή, ΑΕΚ (μόλις ένα, στην εκτός έδρας νίκη 2-1 επί του Ολυμπιακού, στον δρόμο για τον τίτλο του 2018), ΟΦΗ και Γκόρνικ, οι 300.000 ευρώ κρίθηκαν πολλές. Ο Βαλξ πίεσε τη διοίκηση και δικαιώθηκε, αφού ο νεαρός φορ υπολογίζεται ότι κοστίζει πλέον κάτι παραπάνω από τα δεκαπλάσια.
Το βράδυ της Τετάρτης (27/1), ο Γιακουμάκης πέτυχε τέσσερα(!) γκολ στη νίκη 4-1 επί της (3ης στη βαθμολογία) Φίτεσε και με 20 γκολ σε 19 αγώνες, είναι πρώτος σκόρερ στην Eredivisie της Ολλανδίας και πέμπτος στην Ευρώπη! Μετράει ήδη μπόλικα ρεκόρ, το όνομά του είναι πλάι σε σπουδαίους στράικερ που πέρασαν από τη χώρα και ο ολλανδικός Τύπος εκτιμά ότι η τιμή του μπορεί να «αγγίξει» τα 10 εκατομμύρια ευρώ!
Το «καρέ» του γεννημένου στο Ηράκλειο επιθετικού ήταν το δεύτερο μέσα στο μήνα, έχοντας πετύχει άλλα τέσσερα γκολ στις 13/1 στην έδρα της Ντε Χάαγκ. Κάτι αντίστοιχο σε διάστημα τριάντα ημερών έχουν καταφέρει στην Ολλανδία μόνο ο Χενκ Γκροοτ και ο Μισέλ Μπέκερς, το 1961 και 1983 αντίστοιχα. Ο ίδιος παραμένει προσγειωμένος, αν και δήλωσε μετά το ματς με τη Φίτεσε ότι «δεν ξέρω πού μπορεί να παίζω την επόμενη μέρα...».
Ενδεχόμενη μετεγγραφή του, παρά το μικρό κόστος της προσθήκης του από την ΑΕΚ, μπορεί να αποφέρει κέρδος και στον «Δικέφαλο», με τη ρήτρα για ποσοστό μεταπώλησης μεταξύ 10%-15%. Αν ο Γιακουμάκης ολοκληρώσει τη σεζόν στη Φένλο και μείνει υγιής, δύσκολα θα χάσει το ρεκόρ όλων των εποχών για το σύλλογο, που είναι τα 24 γκολ του Χανς Σλέβεν από το μακρινό 1958-1959.
Στην Ολλανδία, βάσει των στατιστικών, εκτιμούν πως ο Ελληνας επιθετικός μπορεί να φτάσει τα 35 γκολ στη σεζόν, κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει το ρεκόρ ξένου παίκτη. Στα ίδια τέρματα είχαν σταματήσει το 2003 ο Σέρβος επιθετικός της Αϊντχόφεν, Ματέγια Κέζμαν και ο Ουρουγουανός σταρ του Αγιαξ (και νυν της Ατλέτικο Μ.) Λουίς Σουάρες, το 2009, «καταρρίπτοντας» την επίδοση του Νίκου Μαχλά (της Φίτεσε, τότε) από το 1998.
Το απόλυτο ρεκόρ στην Eredivisie είναι τα 43 γκολ του Κόεν Ντίλεν από το 1956-1957, σεζόν στην οποία είχε πετύχει λιγότερα γκολ (18) από όσα ο Γιακουμάκης στα πρώτα 19 παιχνίδια της χρονιάς! Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ μετρά ήδη τρία χατ-τρικ στη σεζόν και «κυνηγά» τους Αλφόνσο Αλβες (Χέρενφεν, το 2006-2007) και Λουίς Σουάρες, που είχαν από πέντε και τέσσερα αντίστοιχα.
Αν ο Γιώργος Γιακουμάκης κατορθώσει να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, θα γίνει ο κορυφαίος γκολτζής που κόστισε τα λιγότερα χρήματα στην ομάδα του. Ο τοπ σκόρερ του 2011, Βέλγος Μπιορν Βλέμινκς ήταν μετεγγραφή 1,75 εκατ. ευρώ για τη Ναϊμέγκεν και το 2016 ο Ολλανδός Βενσάν Γιάνσεν είχε μετακομίσει στην Αλκμααρ αντί 500.000.
Στο συμβούλιο της Φένλο έχουν εντυπωσιαστεί από τα κατορθώματα του Κρητικού επιθετικού και θα ήθελαν ήδη το ημερολόγιο να γράφει 31 Ιανουαρίου. Είναι η ημερομηνία που εκπνέει το χειμερινό μεταγραφικό «παράθυρο». Περιμένουν αρχικά να δουν αν τελικά το «λαβράκι» τους θα μείνει στην ομάδα ως το τέλος της σεζόν ή (ακόμη καλύτερα;) αν θα μπουν μερικά εκατομμύρια στα ταμεία τους, με το μικρότερο δυνατό κόστος.