Ο Ρουβίκωνας κινείται ανενόχλητος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αθήνας. Προς το παρόν. Επισκέπτεται τα σπίτια όποιων θεωρεί στόχους. Και δρα εν είδει λαϊκού δικαστή της εποχής του Εμφυλίου. Η ανομία στα χειρότερά της από μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε ότι θα βάλει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα.
Ποιους «χαϊδεύει» ο κ. Χρυσοχοϊδης; Στη θέση που βρίσκεται, βρίσκεται επειδή οι Έλληνες ψήφισαν νόμο και τάξη και όχι για να κάνει δημόσιες σχέσεις με την αριστερά. Αλλιώς θα ψήφιζαν και πάλι Αλέξη Τσίπρα.
---
Δεν είναι μόνο οι μετοχές των τραπεζών που τρέχουν τελευταία (σχεδόν +30% από τέλη Ιανουαρίου) αλλά και οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Σκεφτείτε τον Παύλο Μυλωνά, τον Χρήστο Μεγάλου, τον Φωκίωνα Καραβία και τον Βασίλη Ψάλτη να βρίσκονται στο στίβο εξοπλισμένοι βεβαίως με την ανάλογη αθλητική ενδυμασία. Αφού επιλέγει ο καθένας το κουλουάρ του, ο αφέτης δίνει το σύνθημα της εκκίνησης και οι 4 τρέχουν προς τη γραμμή του τερματισμού.
Κάπως έτσι είναι η κατάσταση σήμερα στις τράπεζες, αν και η ίδια κούρσα είχε ξεκινήσει και παλιότερα ως μαραθώνιος ωστόσο στην πορεία μας προέκυψε 100στάρι.
Η άτυπη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά στο ποιος θα προλάβει να «καθαρίσει» πρώτος με το φλέγον ζήτημα της μείωσης των κόκκινων δανείων. Σε μονοψήφιο ποσοστό σε πρώτη φάση και κοντά στο 5% σε δεύτερη φάση. Δεδομένων των συνθηκών η κούρσα θα κριθεί κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ Καραβία, Ψάλτη και Μυλωνά.
Αν νομίζετε ότι έπαθλο θα είναι απλώς τα εύσημα από την ΕΚΤ ας το ξανασκεφτείτε. Οι τέσσερις τραπεζίτες αποφάσισαν να φορέσουν… σπάικς γιατί μόλις κόψουν το νήμα του τερματισμού τους περιμένουν επενδυτές με γεμάτες τσέπες. Μάλιστα πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ένας από αυτούς έχει ήδη λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για είσοδο μεγάλου επενδυτή στο μετοχικό σχήμα. Βλέπετε είναι και το ΤΧΣ που αποεπενδύει…
Επειδή τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσουν, η τράπεζα που θα πάρει προβάδισμα θα είναι αυτή που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια.
Όσο για τα προγνωστικά της στήλης, …είναι τέτοια η μιζέρια που αφήνουν πίσω τους οι τράπεζες και τόσο μεγάλη η πίτα των έργων που θα περάσουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα που δεν αποκλείεται να τους δούμε να τερματίζουν αγκαλιασμένοι…
Η πρόσφατη αναβάθμιση του outlook των ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s και η έκθεση του οίκου DBRS, που έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας στις ελληνικές τράπεζες, αποδεικνύουν ότι είναι η πρώτη φορά που οι διοικήσεις αρχίζουν να βλέπουν πράγματι φως στο τούνελ και όχι το τρένο που έρχεται να τους πατήσει.
---
Υπάρχει μία μικρή κάστα διεθνών στελεχών που έχτισαν την καριέρα τους επάνω «στα συντρίμμια» που προκάλεσε η ελληνική κρίση χρέους. Πρόκειται για μία ομάδα χρυσοπληρωμένων γραφειοκρατών οι οποίοι την δεκαετία των Μνημονίων από μετριότητες μετεβλήθησαν σε κήνσορες στο δημόσιο βίο. Απέκτησαν δημόσια προβολή μια που η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, επιρροή στη δημόσια σφαίρα και κατ΄ επέκταση εξουσία. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και ορισμένα «τυχερά» του επαγγέλματος όπως η διαμονή σε πεντάστερα ξενοδοχεία, και τα εκτός έδρας μπόνους που εισέπραξαν.
Ο Δανός κ. Τόμσεν του ΔΝΤ υπήρξε ίσως ο πιο προβεβλημένος εκπρόσωπος της παραπάνω κατηγορίας. Πάτησε το πόδι του στην Αθήνα από πρώτες ημέρες του Μαίου του 2011 …και ακόμη και σήμερα, μετά τη «συνταξιοδότησή» του, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να δηλώνει το παρών. Τις ημέρες των Μνημονίων οι δημοσιογράφοι έτρεχαν από πίσω του γιατί ο κάθε χρησμός που έβγαινε από τα χείλη του μπορούσε να είναι καθοριστικός για την οικονομία, τις αγορές και την αποδέσμευση των δόσεων οι οποίες ήταν απαραίτητες για να κρατήσουν εν ζωή την ελληνική οικονομία.
Τις «καλές αυτές ημέρες» θυμήθηκε χθες ο κ. Τόμσεν ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι δέκα χρόνια Μνημονίων δεν κατόρθωσαν να διορθώσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Λίγες μέρες πριν είχε παραδεχθεί (για άλλη μια φορά) τα λάθη και τις καθυστερήσεις στη διαχείριση του χρέους.
Τόσες μεταρρυθμίσεις που έγιναν, κάποιες εκ των οποίων εξαιρετικά επώδυνες για την ελληνική οικονομία, πήγαν στο «βρόντο»; Πέραν από τα αυτονόητα που ανέφερε, εμφανίστηκε προβληματισμένος για το μέλλον της Ελλάδος στην ευρωζώνη. Δεν ξέρουμε. Μπορεί να έχει και δίκιο. Αλλά κάνει εντύπωση ο χρόνος που επιλέγει να εκτοξεύσει τέτοιες ρουκέτες. Πότε; Όταν η χώρα έχει πετύχει όλα όσα καμία άλλη στην ευρωζώνη δεν κατάφερε στα χρόνια της κρίσης εξαλείφοντας τα ελλείμματα, προσαρμόζοντας τον προϋπολογισμό της, επιτυγχάνοντας μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα κ.α.
Θα συμφωνήσουμε ότι το χρέος είναι εδώ. Και αυξάνεται, αντί να μειώνεται λόγω της κρίσης του κορονοϊού.
Κατά τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα η χώρα χρειάζεται και νέα μέτρα περικοπών, όπως μονότονα προτείνει το ΔΝΤ. Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τον Τόμσεν και το Ταμείο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει ή έχει αφήσει πολύ μεγάλα κενά.
Όμως μετά από δέκα χρόνια που η χώρα εφάρμοσε «τις συνταγές του ΔΝΤ», ο συνταξιούχος του Ταμείου δεν δικαιούται πλέον να κάνει κριτική εκ του ασφαλούς και αφ' υψηλού. Διότι για μία δεκαετία ήταν συνυπεύθυνος όχι για την κατεύθυνση της πολιτικής αλλά και για την υλοποίηση της. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την καταστροφική κατάληξη που είχε το πρώτο Μνημόνιο, το οποίο στηρίχθηκε στους «λάθος πολλαπλασιαστές» του ΔΝΤ. Χρήσιμο θα ήταν πριν προτείνει αταβιστικά νέα σκληρά μέτρα (περικοπές συντάξεων κλπ) ο κ. Τόμσεν να έκανε λίγο αυτοκριτική.
---
Πολλά και ενδιαφέροντα περιέχει η έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία. Ο Γιάννης Στουρνάρας, έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα αναμένεται να γίνουν στην αγορά real estate στη χώρα μας και η στήλη που πιάνει τον παλμό της αγοράς, έχει ήδη ενημερώσει. Έτσι λοιπόν ο έμπειρος κεντρικός τραπεζίτης και η ομάδα του αναφέρουν πως το ενδιαφέρον των ΑΕΕΑΠ στρέφεται στην ανάπτυξη ακινήτων, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν προσελκύσει μικρό ή μηδαμινό ενδιαφέρον. Ποιες είναι αυτές; Η οργανωμένη εξειδικευμένη κατοικία εισοδήματος, οι φοιτητικές εστίες, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα logistics κοντά σε αστικά κέντρα. Επίσης προβλέπει επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα, σε χρήσεις υψηλότερου επενδυτικού κινδύνου, όπως εμπορικά κέντρα, θεματικά πάρκα, χώρους αναψυχής και χρήσεις που σχετίζονται με υπηρεσίες περίθαλψης.
Η έκθεση επίσης περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία και για την χρονιά που πέρασε. Έτσι λοιπόν το 2020, το 90% των κεφαλαίων των ΑΕΕΑΠ επενδύθηκε στην Αττική με την πλειονότητα των επενδύσεων (45%) να κατευθύνεται προς χρήσεις γραφείων, ενώ σημαντικό ποσοστό επενδύθηκε σε επαγγελματικούς αποθηκευτικούς χώρους ή σε γη που προορίζεται για ανάπτυξη αντίστοιχων χρήσεων (περίπου 18%).
Όπως φαίνεται η φετινή χρονιά θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα, με επενδυτικό μπαράζ της αγοράς real estate, με τον κλάδο να ανακάμπτει δυναμικά από την στασιμότητα που παρατηρήθηκε πέρυσι εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
---
ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ εκσυγχρονίζονται, με τη διοίκηση Στάσση και Μανουσάκη να προσπαθούν να επιταχύνουν το πέρασμα των δύο εταιρειών στην ψηφιακή εποχή. Στο επίκεντρο της στρατηγικής τους είναι η εμπειρία του καταναλωτή, η οποία με λήψη καινοτόμων αποφάσεων ψηφιακής μετάβασης και οργάνωσης τίθεται στο επίκεντρο και επιχειρείται να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ.
Έτσι λοιπόν το έμπειρο στέλεχος της ενεργειακής αγοράς, Γιώργος Στάσσης, διενεργεί διαγωνισμό για την αναβάθμιση του call center. Η λογική είναι πελατοκεντρική καθώς θα εξυπηρετούνται καθημερινά πολλοί καταναλωτές και η εμπειρία τους θα βελτιωθεί σημαντικά. Η αναβάθμιση της γραμμή εξυπηρέτησης πελατών έχει προϋπολογισμό 15 εκατ.ευρώ και ο ανάδοχος θα αναλάβει να τρέξει από τις εισερχόμενες κλήσεις, την back office υποστήριξη εργασιών και τις πωλήσεις.
Πρόκειται για μία κίνηση με υψηλή προστιθέμενη αξία για την εταιρεία, που φαίνεται πως μπαίνει πλέον με γερές βάσεις στη σύγχρονη εποχή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ΑΔΜΗΕ με στόχο την ψηφιοποίηση των εταιρικών του διαδικασιών. Το νέο ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πληροφοριακό σύστημα που εγκαθιστά θα υλοποιήσει η Intrasoft και ο ΟΤΕ και πρόκειται για ένα project ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.
---
Καλά υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα του 2021 εταιρείες του επενδυτικού - χρηματιστηριακού κλάδου που χωρίζουν τους επαγγελματίες διαχειριστές σε «άνδρες» και «γυναίκες» και τιμολογούν τις υπηρεσίες τους με βάση το φύλλο και όχι το track record; Το μάθαμε κι αυτό και μη σας λέμε ψέματα, ένας ταμπλάς μας ήρθε, μείναμε με ανοιχτό το στόμα. «Μη συγκρίνετε το μισθό σας με του προκατόχου της θέσης. Αυτός ήταν άντρας». Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με καθαρό μισογυνισμό. Έχουμε να κάνουμε με καμμένα μυαλά που ανήκουν σε άλλες εποχές.
---
Ας μείνουμε με το στόμα ανοιχτό και για κάτι θετικό. Ο όμιλο των Πλαστικών Θράκης που διέκρινε από τους πρώτους τις οικονομικές ευκαιρία από την κρίση του κορονοϊού επενδύοντας γρήγορα στην παραγωγή προστατευτικών μασκών, περνά στο επόμενο μεγάλο βήμα και προσθέτει νέα γραμμή παραγωγής για μάσκες υψηλής προστασίας «FFP2» με τη σφραγίδα «FFP2 Thrace Series 902 Advanced». Η νέα επένδυση του ομίλου στην Ξάνθη εξασφαλίζει σε πρώτη φάση μία παραγωγή άνω των 1,5 εκατομμυρίων μασκών FFP2 το μήνα που θα συμβάλει ώστε να γίνει η χώρα μας αυτάρκης σε αυτό το είδος ατομικής προστασίας. Παράλληλα ενισχύει τη θέση του ομίλου, ως ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μασκών στην Ευρώπη, αφού κάθε μήνα παράγει ήδη 50 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες Τύπου IIR στα εργοστάσιά του στην Ελλάδα, την Σκωτία και την Ιρλανδία.
---
Με κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται η Vivartia από την CVC Capital Partners προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στον κλάδο της εστίασης. Τα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από την αύξηση κεφαλαίου που ενέκρινε η χθεσινή Γενική Συνέλευση ενώ άλλα 25 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στο πλαίσιο συναλλαγής ως δάνειο προς την εταιρεία. Το σύνολο των κεφαλαίων θα κατευθυνθούν στον κλάδο της εστίασης για να καλυφθούν δανειακές υποχρεώσεις και να ενισχυθεί η θέση του ομίλου.
---
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέθεσε τις απόψεις της για το εάν ο κατασκευαστικός κλάδος λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού. Επί της ουσίας, όμως, η αιχμή των όσων αναφέρει ξεπεράστηκαν από τις ίδιες τις εξελίξεις καθώς η ταυτόχρονη συμμετοχή της Reggeborgh σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ που είναι οι δύο ισχυρότεροι παίκτες της αγοράς, έπαψε να υφίσταται με την εν εξελίξει αποχώρηση των Ολλανδών από το μετοχικό κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία η συμμετοχή των Ολλανδών έχει περιοριστεί περίπου στο 7% και θα μηδενιστεί. Συνεπώς ουσιώδες ζήτημα δεν υπάρχει. Εφόσον παύει να υφίσταται ζήτημα οριζόντιας συμμετοχής, δεν υπάρχει και θέμα συζήτησης λένε στην αγορά. Στο δια ταύτα πάντως, το ζητούμενο είναι ο κλάδος των κατασκευών να ξεπεράσει στις δυστοκίες του και να βρεθεί σύντομα σε θέση να απορροφήσει ομαλά τα μεγάλα έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ξεκαθαρίσει και η κατάσταση στην Ελλάκτωρ, ώστε συνολικά ο κλάδος να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Μέχρι σήμερα μόνιμη επωδός στο κατασκευαστικό τοπίο είναι οι προσφυγές, οι ενστάσεις και τα χαμένα έργα.
---
Η στήλη επιμένει. Οι κόντρες μετόχων στην Ελλάκτωρ δεν ευνοούν ούτε την εταιρεία, ούτε τον κλάδο συνολικά. Η Reggeborgh έδωσε χθες ένα πρώτο στίγμα για το ενδιαφέρον της, ανακοινώνοντας επίσημα ότι θα βάλει το χέρι στην τσέπη ως ομολογιούχος δανειστής, για να μετάσχει στο ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ προς την Άκτωρ προκειμένου να ενισχυθεί κεφαλαιακά η εταιρεία. Αλλά επανέλαβε ότι αυτό θα γίνει υπό τον όρο έγκρισης της αύξησης κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ στις 22 Απριλίου για την οποία δήλωσε διατεθειμένη να καλύψει και τις τυχόν αδιάθετες μετοχές εφόσον υπάρξουν. Η Greenhill των Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη, ενώ έχει πει ανεπισήμως πως θα πράξει το ίδιο, δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κάτι συγκεκριμένο. Πηγές της σχολίαζαν, ωστόσο πως «υποτιθέμενη γενναιόδωρη εξαγγελία σημαίνει ότι οι μέτοχοι πρέπει να προσφέρουν 120 εκατ. ευρώ στην μητρική προκειμένου ο ομολογιούχος της ΑΚΤΩΡ να δανείσει την εταιρεία και να εξοφληθεί με επιτόκιο περίπου 6,5%» ερμηνεύοντας την δέσμευση της Reggeborgh ότι δεν προτίθεται να αναλάβει κανέναν κίνδυνο αλλά επιδιώκει επιτοκιακά έσοδα για 2-3 μήνες».