Ευκαιρίες και παγίδες στο Χρηματιστήριο, ξεχωρίζει ο ΟΤΕ, η μετοχή της Motor Oil, οι υψηλές πτήσεις του Ελ. Βενιζέλος, το deal του Diorama, τα καλά νέα για την οικονομία, η έκρηξη των logistics και η μάχη στις tech

Μπορεί οι ειδικοί της αγοράς να είναι απογοητευμένοι από την πορεία της, αφού εδώ και μήνες δείχνει πως το ενδιαφέρον των επενδυτών βαίνει μειούμενο, αλλά σημειώνουν πως τα τρέχοντα επίπεδα για όσους είναι με ρευστότητα πρέπει να προσεχθούν. Χθες η εικόνα μας ήταν και πάλι άσχημη, αν και οι αγορές της Ευρώπης κατέγραφαν άνοδο. Οι τράπεζες πιέζονταν και μαζί τους αρκετά βαριά χαρτιά. Σημαντικά χαμηλότερα από τις τιμές των τελευταίων placements συνέχισαν να διαπραγματεύονται Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Όμως, στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως οι επενδυτές θα πρέπει να δουν την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα και αν συνεχιστεί η υποχώρηση, ίσως θα πρέπει να τοποθετηθούν.

Τα θεμελιώδη είναι αρκετά ελκυστικά και δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα. Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να έχουν το 2024 κέρδη 4,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η Alpha Bank έχει δώσει εκτίμηση για κέρδη ανά μετοχή 0,33 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 1,4 ευρώ ανά μετοχή περίπου, η Eurobank έχει δώσει εκτίμηση για κέρδη από λειτουργικές δραστηριότητες πάνω από 1,6 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς κέρδη ανά μετοχή 0,85 ευρώ. Επιπλέον έχουν ήδη μοιράσει μέρισμα και στόχος των διοικήσεων είναι τα επόμενα χρόνια να αυξάνουν το μέρισμα ως ποσοστό επί των κερδών. 


Μεταξύ των λίγων μετοχών που ξεχώρισαν χθες και είχαν καλή συμπεριφορά, ήταν και πάλι η μετοχή του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός, όπως έχει ξαναγράψει η στήλη, έχει, εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλάξει συμπεριφορά και έχει βελτιώσει την αποτίμηση του. Καταγράφει άνοδο ανώτερη από αυτή της αγοράς και συγκεκριμένα ενισχύεται από την αρχή του έτους 22% έχοντας παράλληλα δώσει και ένα καλό μέρισμα. Στο ίδιο διάστημα ο Γ.Δ. έχει άνοδο κάτω από 9%. Η μετοχή συσσωρεύει πέριξ των 16 ευρώ, σε μία χρονική περίοδο που το κλίμα δεν είναι και τόσο καλό για τις ελληνικές μετοχές.

Η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου, οι οποίες θα γίνουν στις 14 Νοεμβρίου, ενώ θα μπορέσουν πιθανότατα να έχουν και ένα στίγμα από τις προθέσεις του νέου CEO, Κώστα Νεμπή στην τηλεδιάσκεψη. Πρόσφατα σε ομιλία του στους εργαζόμενους είχε πει πως στόχος είναι να εξελιχθεί ο ΟΤΕ σε έναν από τους κορυφαίους ψηφιακούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης. Η στρατηγική εστιάζει στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας και του μετασχηματισμού του και βασίζεται στην καλύτερη εμπειρία του πελάτη, στο να παραμείνει ηγέτης στα δίκτυα νέας γενιάς και να διαμορφώσει ένα πιο σύγχρονο και αποδοτικό μοντέλο λειτουργίας.


Σημαντικά πιέστηκαν χθες πολλές μετοχές, γράφοντας νέα χαμηλά. Μεταξύ αυτών και η Motor Oil, η οποία έγραψε χαμηλό 22 μηνών. Αν και οι αναλυτές εντοπίζουν σημαντικό περιθώριο ανόδου, η διαγραμματική εικόνα της μετοχής εδώ και κάποιους μήνες δεν είναι καλή και η πίεση συνεχίζεται. Αρκετοί οι λόγοι που πιέστηκε το προηγούμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών το πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η φωτιά στο διυλιστήριο, όπως επίσης η έξοδος από τον MSCI και η νέα έκτακτη εισφορά. Όμως στο εξάμηνο είχε καθαρά κέρδη 362 εκατ. ευρώ  και η αποτίμηση είναι στα 2,25 δισ. ευρώ, άρα δεν τίθεται θέμα για το αν είναι ακριβή ή φθηνή. Με την τιμή πέριξ των 20,30 ευρώ, δοκιμάζει μία ακόμη σημαντική στήριξη, ενώ στις τελευταίες εκθέσεις οι αναλυτές έδιναν υψηλότερες τιμές στόχους. Για παράδειγμα η Optima Bank έχει δώσει τα 36,70 ευρώ και η Eurobank Equities τα 30 ευρώ. Η Piraeus Securities πριν μερικούς μήνες είχε δώσει τα 31,30 ευρώ τιμή στόχο.


Τον χαμηλότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να επιτύχει η Ελλάδα το 2029. Αυτό εκτιμά η Scope Ratings σε ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία. Ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα μειωθεί στο 150,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029.

Εάν επιτευχθεί αυτό, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι κάτω από τον δείκτη χρέους της Ιταλίας (με υψηλότερη βαθμολογία BBB+) έως το 2027. Οι προβλέψεις της Scope Ratings λαμβάνουν υπόψη μια αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή φέτος ύψους 7,9 δισ. ευρώ των δόσεων των GLF που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028.

Οι προβλέψεις της Scope Ratings για τα επίπεδα του δημοσίου χρέους προϋποθέτουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος και 1,9% το 2025, ελαφρώς αναθεωρημένη από τις εκτιμήσεις του τον Ιούλιο. Εάν πραγματοποιηθεί, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη της ζώνης του ευρώ, την οποία υπολογίζει σε περίπου 1,0% για φέτος και 1,5% το 2025.

Παράλληλα, η Scope Ratings στην ανάλυσή της διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει διατηρήσει την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Βέβαια αν και οι επενδύσεις σήμερα είναι υψηλότερες απ' ό,τι πριν από την πανδημία, εν τούτοις παραμένουν χαμηλές στο 14% της παραγωγής έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που είναι στο 21%.


Kατά 2,7% εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το πτητικό έργο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας από το 2025 ως το 2029, υπερβαίνοντας ακόμη και τον μέσο ρυθμό αύξησης (2,3%) των 29 κρατών (27 µέλη της Ε.Ε., Νορβηγία και Ελβετία). Φέτος, συγκριτικά µε το 2023, οι πτήσεις εκτιµάται ότι θα ενισχυθούν κατά 6,4%, ποσοστό που τοποθετείται στο 3,8% για το 2025.

Αυτή θα είναι μια από τις θετικές εξελίξεις του έργου της επέκτασης του αεροδρομίου. Η πρώτη φάση του έργου, προϋπολογισµού 650 εκατ. ευρώ, προβλέπει την αύξηση του υφιστάµενου τερµατικού σταθµού κατά περίπου 81.000 τ.µ. Περιλαµβάνει τη δηµιουργία νέων αιθουσών επιβατών, χώρων επιβίβασης µε λεωφορεία, επέκταση του χώρου check-in, νέας αίθουσας διαλογής αποσκευών και νέων χώρων για καταστήµατα λιανικής και γραφεία. Επίσης, θα αναπτυχθούν µια νέα πίστα στάθµευσης 32 αεροσκαφών, δύο νέες φυσούνες, ένας σταθµός εξυπηρέτησης αεροσκαφών και ένα νέο VIP τέρµιναλ. Θα υλοποιηθεί και πολυώροφο πάρκινγκ.

Η επένδυση για την ενίσχυση της δυναµικότητας του αεροδροµίου δεν σχετίζεται µόνο µε το γεγονός ότι τα όρια δυναµικότητας των τερµατικών σταθµών έχουν επιτευχθεί. Επίσης είναι συμβατή και µε τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Οργανισµού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για συνεχή άνοδο, έστω µε χαµηλότερους ρυθµούς αύξησης των πτήσεων στην Ελλάδα τουλάχιστον µέχρι το 2029.


Καθώς η ανάπτυξη οργανωμένων αποθηκών και κέντρων logistics βρίσκεται στην τελική ευθεία, η ελληνική αγορά εφοδιαστικής αλυσίδας και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ελκυστική από την επιτροπή logistics του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Στις επενδύσεις περιλαμβάνεται το Θριάσιο με δυναμική 250.000 τ.μ. στεγασμένων αποθηκών, ενώ στη φάση του διαγωνισμού ανάδειξης επενδυτή βρίσκονται στην Αθήνα το επιχειρηματικό πάρκο Φυλής που θα φιλοξενήσει τα πρακτορεία εσωτερικών μεταφορών και στη Θεσσαλονίκη το Επιχειρηματικό Πάρκο Γκόνου. Σε ό,τι αφορά το ύψος των επενδύσεων, αναμένεται να ξεπεράσουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου επισημαίνουν ότι οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στον κλάδο θα διατηρήσουν την αναπτυξιακή του δυναμική και τα επόμενα χρόνια.

«Οι επενδύσεις σε νέους αποθηκευτικούς χώρους» αναφέρει το Επιμελητήριο, «συνεχίζονται με έντονο ρυθμό, καθοδηγούμενες από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, που προδιαγράφουν την ισχυροποίηση της Ελλάδας ως διεθνή κόμβο διανομής, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Κατά τη διάρκεια του φετινού 10μήνου, ισχυρές πολυεθνικές εμπορικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσαν την ανάπτυξη νέων αποθηκών, κυρίως στη Δυτική Αττική, δυναμικότητας άνω των 200.000 τ.μ.


Ολοκληρώθηκε η στρατηγική συναλλαγή Diorama Investments με την PharOS, κατά την οποία η Armira και η Viessmann Generations Group αποκτούν μειοψηφική συμμετοχή στη PharOS.

Σημειώνεται ότι η Diorama Investments είναι ένα private equity fund με διαχειριστή την Deca Investments, εταιρεία διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, με υπο διαχείριση ενεργητικό της τάξεως των 348 εκατ. ευρώ. Μέσω της διαχείρισης των επενδύσεων των δυο funds, Diorama I και Diorama II, στοχεύει στη δημιουργία ελκυστικών αποδόσεων για τους επενδυτές.

H PharOS έχει αναδειχθεί σε εταιρεία με παρουσία στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά, με πάνω από 470 πελάτες σε 115 χώρες. Η εταιρεία έχει λανσάρει περισσότερα από 54 προϊόντα και διαχειρίζεται πάνω από 9.200 άδειες κυκλοφορίας παγκοσμίως. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει πάνω από 100 ανεπτυγμένα αλλά και υπό ανάπτυξη προϊόντα, τα οποία καλύπτουν θεραπευτικές κατηγορίες όπως η ογκολογία, κεντρικό νευρικό σύστημα, καρδιομεταβολισμός και χρόνιοι πόνοι.

Οι ιδρυτές και μέτοχοι πλειοψηφίας της PharOS - Στέλλα Κουκάκη, Θεόδωρος Παναγόπουλος και Παναγιώτης Παναγόπουλος - θα διατηρήσουν τον έλεγχο της εταιρείας.


Μία ακόμη μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον κόσμο της υψηλής τεχνολογίας. Αυτή την φορά, οι μονομάχοι είναι η Arm Holdings (ARM NASDAQ), και η Qualcomm (QCOM NASDAQ). Η Arm έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανήκει κατά σχεδόν 90% στην Ιαπωνική Softbank (9984 TOKYO) και κατά 10% σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και ασχολείται με την σχεδίαση αρχιτεκτονικής μικροεπεξεργαστών.

Για την ακρίβεια, η εταιρεία δεν σχεδιάζει συγκεκριμένα microchips αλλά κάποιες βασικές πλατφόρμες πάνω στις οποίες «πατάνε» άλλες εταιρείες για να σχεδιάσουν τους δικούς τους μικροεπεξεργαστές. Ένας τομέας, στον οποίον κυριαρχούν οι μικροεπεξεργαστές που βασίζονται πάνω στην αρχιτεκτονική της Arm είναι αυτός των smartphones, στον οποίο έχει πολύ ισχυρή παρουσία εδώ και δεκαετίες η Qualcomm.

Η σειρά snapdragon κυριαρχεί εδώ και 15 χρόνια στον τομέα, και από το 2016 βασίζεται κυρίως πάνω στην αρχιτεκτονική της Arm Holdings. Η διαμάχη μεταξύ των δύο επιχειρήσεων έχει άμεση σχέση με αυτή την πολύχρονη συνεργασία και ξεκίνησε κάποια στιγμή το 2021.

Τότε, η Qualcomm εξαγόρασε μία άλλη εταιρεία που σχεδίαζε μικροεπεξεργαστές, την Nuvia. Η Nuvia σχεδίαζε microchips πάνω στην αρχιτεκτονική της Arm και η Qualcomm χρησιμοποίησε τα έτοιμα σχέδια της Nuvia για να σχεδιάσει microchips για υπολογιστές και laptops. Η διαμάχη άρχισε όταν η Qualcomm σχεδίασε μικροεπεξεργαστές με βάση σχέδια της Nuvia και άρχισε να πληρώνει στην Arm δικαιώματα με βάση την παλαιά συμφωνία Nuvia – Arm.

Όμως, τα δικαιώματα αυτά ήταν χαμηλότερα από αυτά που προέβλεπε η συμφωνία μεταξύ Qualcomm – Arm και η βρετανική εταιρεία κατηγόρησε την αμερικανική πως «κρύφτηκε» πίσω από τα σχέδια της Nuvia για να πληρώνει χαμηλότερα δικαιώματα για την χρήση της αρχιτεκτονικής της Arm.

H Arm προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας πως η Qualcomm δεν είχε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα σχέδια της Nuvia χωρίς την άδειά της. Για να μην πολυλογούμε, η υπόθεση έχει προχωρήσει αρκετά και τον Δεκέμβριο αναμένεται η έναρξη της σχετικής δίκης που θα κρίνει αν η Arm δικαιούται να απαιτήσει αυξημένα δικαιώματα χρήσης της αρχιτεκτονικής της ή όχι. Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ρεπορτάζ του Bloomberg ανέφερε πως η Arm έστειλε επιστολή στην Qualcomm ανακοινώνοντάς της πως σε 60 ημέρες θα καταγγείλει την σύμβαση μεταξύ των δύο επιχειρήσεων βάσει της οποίας η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική της Arm για τον σχεδιασμό των μικροεπεξεργαστών της.

Την επόμενη μέρα, οι δύο επιχειρήσεις επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου, με αποτέλεσμα την άμεση πτώση των μετοχών και των δύο επιχειρήσεων. Η μετοχή της Arm έπεσε κατά 6,7%, ενώ αυτή της Qualcomm κατά 3,8%, πράγμα μάλλον λογικό, αφού οι δύο εταιρείες έχουν στενή συνεργασία εδώ και χρόνια και το 10% του κύκλου εργασιών της βρετανικής επιχείρησης έρχεται από την αμερικανική. Αν η διαμάχη συνεχιστεί, οι ζημίες θα είναι σημαντικές και για τις δύο. Αυτό όμως δεν είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο.

Δημοσιογράφοι και αναλυτές εκτιμούν πως η κίνηση της Arm είναι μάλλον ένας τρόπος άσκησης πίεσης προς την Qualcomm για να προχωρήσουν σύντομα σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο, ειδικά για την Qualcomm, η οποία είχε εμπλακεί και στο παρελθόν σε αντιδικίες με συνεργαζόμενες εταιρείες, για να καταλήξει τελικά σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Apple, με την οποία ήρθε τελικά σε συμβιβασμό το 2019 ύστερα από πολυετή διαμάχη, λίγο πριν την έναρξη της δίκης. Μπορεί και οι δύο εταιρείες να δηλώνουν δημοσίως πως είναι πανέτοιμες για την δίκη, το πιθανότερο είναι πως μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου θα έχουν βρει την λύση για τον έγκαιρο τερματισμό της διαμάχης. Είναι σχεδόν βέβαιο πως καμία από τις δύο δεν θα θελήσει να πάρει το ρίσκο ενός αρνητικού αποτελέσματος στην δίκη.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.