H μεγάλη ώρα της Attica Bank, ανεβάζει ταχύτητα η Εθνική, η έκρηξη επενδύσεων στην εκπαίδευση, οι ταύροι στις τράπεζες, τα στοιχήματα για ΕΚΤ, το παιχνίδι των hedge funds, η κινεζική ανεργία και tips για Έλτον, Ελβέ

Οι βάσεις για τη μετατροπή της Τράπεζας Αττικής σε μία τράπεζα ισχυρή που θα αποτελέσει τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα είχαν μπει εδώ και καιρό από την είσοδο της Thrivest των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου στο μετοχικό κεφάλαιο, αλλά σήμερα γίνεται ένα μεγάλο βήμα. Μετά και την είσοδο των μετοχών από την απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζας, η Αττικής προχωράει σε γενναία αύξηση κεφαλαίου, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 672 εκατ. ευρώ και σήμερα οι μέτοχοι θα λάβουν τη σχετική απόφαση στην έκτακτη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί.

Ειδικότερα, θα γίνει αύξηση κεφαλαίου με έκδοση 359,4 εκατ. νέων μετοχών με τιμή διάθεσης 1,87 ευρώ ανά μετοχή. Η αναλογία είναι μία παλιά μετοχή για 677,4 νέες μετοχές, ενώ η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει το σύνολο των εσόδων για να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα ποσό ύψους 100,2 εκατ. ευρώ, πλέον δεδουλευμένων τόκων μέχρι την ημερομηνία αποπληρωμής, θα αξιοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή 1.002 ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης, ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ η καθεμία. Θα υπάρξει, επίσης, reverse split των μετοχών με αναλογία μία νέα για κάθε 100 παλιές, αλλά θα υπάρξει και έκδοση warrants. Όταν θα μετατραπούν τα warrants σε μετοχές, η Thrivest θα ελέγχει το 50-58,5% και το ΤΧΣ τουλάχιστον 35%.


Οι αποτιμήσεις των τραπεζών είχαν πιεστεί σημαντικά, λένε χρηματιστηριακές πηγές και αυτός είναι ο βασικός λόγος της ανόδου, σε συνδυασμό με το υψηλό ενδιαφέρον που υπάρχει για το placement της Εθνικής Τράπεζας. Η στήλη από την περασμένη Παρασκευή, όταν η μετοχή δεχόταν σημαντική πίεση σας είχε κάνει λόγο για τα «όνειρα θερινής νυκτός» κάποιων, οι οποίοι περίμεναν τιμές ακόμα και κάτω από τα 7 ευρώ στο placement. Η εβδομάδα αυτή έχει επιβεβαιώσει 100% τη στήλη, αφού η μετοχή έχει καταγράψει ράλι και πλέον είναι στα 7,70 ευρώ. Θα σας θυμίσουμε πως σε άλλες διαθέσεις μετοχών με υψηλή ζήτηση, funds που δεν κατάφεραν να πάρουν τις μετοχές που έπρεπε να έχουν, βγήκαν και τις μάζεψαν από την αγορά. Όλα δείχνουν πως το προσεχές διάστημα ανοίγει το βιβλίο προσφορών…


Δεν είναι όμως μόνο η Εθνική, η οποία διαπραγματευόταν σε ελκυστικά επίπεδα, αλλά και οι άλλες συστημικές τράπεζες. Η Alpha Finance με ανάλυσή της το υπενθύμισε αναφέροντας πως οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω του placement, αλλά οι αποτιμήσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, καθώς ο κλάδος διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV (αποτίμηση προς ενσώματα ίδια κεφάλαια) 0,7 φορές και με P/E 5,7 φορές με βάση τις εκτιμήσεις για το 2025. Έτσι, έδωσε τιμή στόχο για την Εθνική τα 9,50 ευρώ, για την Eurobank τα 2,65 ευρώ και για την Πειραιώς τα 5,23 ευρώ.

Χθες ήταν η σειρά της UBS να μιλήσει για φθηνές τράπεζες και να πει πως η Εθνική και η Πειραιώς είναι οι κορυφαίες της επιλογές, αλλά και οι 4 συστημικές έχουν αξιολόγηση «αγορά». Για την Εθνική έχει δώσει τιμή στόχο τα 11,20 ευρώ, για την Alpha Bank τα 2,32 ευρώ, για την Πειραιώς τα 5,70 ευρώ και για την Eurobank τα 2,74 ευρώ. Η υψηλή κερδοφορία, η ισχυρή κεφαλαιακή θέση και τα κεφάλαια που περισσεύουν στις τράπεζες είναι μεταξύ των λόγων που βλέπει ο οίκος rerating.


Τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 24 Οκτωβρίου οι μετοχές της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου. Λίγοι γνωρίζουν τη μετοχή, η οποία όμως έχει και φανατικούς επενδυτές. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια μοιράζει ανελλιπώς κεφάλαια στους μετόχους και όσοι έχουν τη μετοχή για παράδειγμα 7-8 χρόνια, δηλαδή είναι μακροπρόθεσμη, την έχουν δωρεάν. Έχει δώσει σημαντικά κεφάλαια πίσω τα τελευταία χρόνια και η τιμή της είναι σήμερα σημαντικά υψηλότερα από αυτήν που ήταν τότε. Έχει δώσει πάνω από 2 ευρώ αυτά τα χρόνια και τότε η τιμή της ήταν κάτω από αυτό το νούμερο.


Η Έλτον δημοσίευσε σχετικά καλά αποτελέσματα, με μειωμένο τζίρο αλλά καλύτερη κερδοφορία. Η μετοχή έχει πιεστεί αρκετά τους τελευταίους μήνες όπως πολλές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης. Υπερβολικά, ίσως, έχουν πιεστεί κάποιες και μεταξύ αυτών και η συγκεκριμένη. Η συγκυρία πίεσε τις τιμές, αλλά η αποτίμηση είναι εξαιρετικά χαμηλή, ειδικά αν συγκριθεί με τα ίδια κεφάλαια. Η διοίκηση αναφέρει πως το δεύτερο εξάμηνο πηγαίνει καλύτερα και πως θα μειωθεί ο ρυθμός υποχώρησης των πωλήσεων στο σύνολο του έτους και η χρονιά θα είναι κερδοφόρα.


Η είσοδος της μεγάλου βρετανικού εκπαιδευτικού ομίλου  Inspired Education Group στα εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα (CGS), αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στο θέμα των εξαγορών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι η κίνηση της Inspired Education Group του Λιβανοβρετανού Ναντίμ Νσούλι, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα δεν είναι η μοναδική. Η Inspired έχει μπει και στη Σχολή Μωραΐτη, η διοίκηση της οποίας ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι ο μόνος μέτοχος, καθώς πρόσφατες πληροφορίες θέλουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να έχουν κλείσει συμφωνία και με την Olympus Επενδυτική Α.Ε., συμφερόντων του εφοπλιστή Βασίλη Λαλιώτη.

Η Olympus Επενδυτική φέρεται να εισήλθε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 20,2 εκατ. ευρώ, τα οποία φέρεται να εισέφερε λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα 807.139 νέες μετοχές της CGS, που αντιστοιχούν στο 89% του συνόλου των μετοχών, με το υπόλοιπο 11% να παραμένει στην οικογένεια Γείτονα.

Ένας από τους λόγους που τα ιδιωτικά σχολεία έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους επενδυτές είναι ότι προχωρά το mega project των κατοικιών στο Ελληνικό. Με δεδομένο ότι στα νότια προάστια δεν υπάρχουν αρκετά και μεγάλα εκπαιδευτήρια για να καλύψουν την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, οι επενδυτές βλέπουν ότι στο Ελληνικό και τις γύρω περιοχές θα δημιουργηθεί ζήτηση για ιδιωτικά σχολεία κύρους, τα οποία θα μπορούν να υποδεχθούν και αλλοδαπούς μαθητές της Αθηναϊκής Ριβιέρας.


Κατά μία θέση ανέβηκε η Ελλάδα στην κατάταξη των πλουσιοτέρων χωρών σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Global Wealth Report του ομίλου Allianz. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 7,4% το 2023, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης στη Δυτική Ευρώπη - εξαιρουμένης της Σουηδίας.

Βασική αιτία της ανάπτυξης αυτής ήταν τα χρεόγραφα και οι μετοχικοί τίτλοι (συμμετέχουν κατά 38% στο μερίδιο χαρτοφυλακίου), οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 23,9%. Η αύξηση αυτή αντιστάθμισε τη μείωση της μεγαλύτερης κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών νοικοκυριών, δηλαδή των τραπεζικών καταθέσεων (που καταλαμβάνουν μερίδιο 53%), οι οποίες μειώθηκαν κατά 1,1%. Οι ασφαλίσεις - συντάξεις επίσης παρουσίασαν σημαντική αύξηση 6,8%, αν και το μερίδιό τους στο συνολικό χαρτοφυλάκιο παραμένει μικρό (6%).

Σημαντικό είναι ακόμη το στοιχείο ότι οι υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 1,6%, οδηγώντας τον δείκτη χρέους στο 49% στο τέλος του 2023, δηλαδή για πρώτη φορά κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο των γερμανικών νοικοκυριών.

Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 3,1% το 2023, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πραγματική αύξηση στην περιοχή, ακόμη και μπροστά από τη Σουηδία. Σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, η αγοραστική δύναμη των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ήταν 7,2% υψηλότερη. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η Ελλάδα βρέθηκε στο τέλος του 2023 στην 29η θέση του πίνακα.


Στο 50% έναντι 20% τον περασμένο μήνα έχουν ανέβει οι πιθανότητες στα στοιχήματα των Ευρωπαίων traders για μια νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από πλευράς ΕΚΤ, μέσα στον Οκτώβριο,  καθώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για μια οικονομική εξασθένηση της ευρωζώνης.

Τα εισερχόμενα στοιχεία για την ευρωζώνη ενισχύουν την πεποίθησή ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων σε διαδοχικά βήματα, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, οι οποίοι προσθέτουν ότι μια μείωση τον Οκτώβριο είναι αρκετά πιθανή, εάν οι ειδήσεις συνεχίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα, η μεγάλη μείωση κατά μισή μονάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα και άσκησε πίεση στους αξιωματούχους να μην καθυστερήσουν στη μείωση των επιτοκίων.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ακόμη και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μην μειώσει τα επιτόκια και πάλι τον Οκτώβριο, οι αγορές είναι πιθανό να δουν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να επιταχύνει αργότερα τις μειώσεις των επιτοκίων, παρέχοντας μεγαλύτερη μείωση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.

Καθώς οι traders στοιχηματίζουν σε χαλάρωση κατά 48 μονάδες βάσης στις δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ φέτος, οι αγορές «βλέπουν» περίπου 118 μονάδες βάσης πρόσθετων μειώσεων, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το 2%.


Πίσω στο παιχνίδι τα hedge funds μετά τη μείωση επιτοκίων της Fed. Tην περασμένη εβδομάδα αγόραζαν μετοχές του κλάδου τεχνολογίας με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου τετραμήνου, σύμφωνα με την Goldman Sachs που τους παρέχει υπηρεσίες prime brokerage. Το χαμηλότερο κόστος χρήματος αναμένεται να τονώσει τις δαπάνες στον κλάδο της βιομηχανίας. Επιχειρήσεις και καταναλωτές θα μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια, εξέλιξη που ευνοεί τις μετοχές αυτές. Τα hedge funds σχεδόν τριπλασίασαν τις θέσεις αγοραστή σε σχέση με τις θέσεις πωλητή, ποντάροντας οτι οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας θα σημειώσουν άνοδο.


Ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή γεγονότα της χθεσινής ημέρας ήταν τα «γενναία» μέτρα στήριξης της οικονομίας, των τραπεζών και του χρηματιστηρίου από τις κινεζικές αρχές. Η κίνηση αυτή δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς είχε πιθανολογηθεί από αρκετούς δημοσιογράφους και οικονομολόγους αμέσως μετά τη μείωση των επιτοκίων αναφοράς κατά 0,50% από την αμερικανική Fed, την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι γνωστό πως η ηγεσία της Κίνας αναζητά τρόπους για να τονώσει την οικονομία της που εδώ και αρκετούς μήνες δεν αναπτύσσεται με τον επιθυμητό ρυθμό, εν μέρει λόγω των προβλημάτων του τομέα ακίνητης περιουσίας της χώρας.

Ο τομέας αυτός όμως δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει προβλήματα στην χώρα, η κατάσταση απέχει πολύ από το επιθυμητό σχεδόν σε όλη την οικονομία. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά από ορισμένα νέα που ήρθαν τις προηγούμενες ημέρες από τις επίσημες κινεζικές αρχές και αφορούν στην ανεργία των νέων.

Όπως είδαμε στο Caixin.com και στο cnbc.com, το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών ανήλθε τον Αύγουστο στο 18,8%, ανεβασμένο από το 17,10% του Ιουλίου και το υψηλότερο από τις αρχές του 2024, όταν η επίσημη στατιστική υπηρεσία της χώρας άρχισε να το υπολογίζει. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως το σχετικό μέγεθος δεν περιλαμβάνει τους άνεργους μαθητές και φοιτητές αυτής της ηλικίας.

Η μέτρηση του ποσοστού ανεργίας που περιλαμβάνει και τους μαθητές/φοιτητές καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το μέγεθος που μόλις αναφέραμε από την αρχή της χρονιάς. Σύμφωνα με το CNBC, αυτό έγινε γιατί όλο και περισσότεροι νέοι προσπαθούν να βελτιώσουν την πιθανότητα να βρουν μία καλή δουλειά συνεχίζοντας τις σπουδές τους. Πρέπει να αναφέρουμε πάντως πως το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 16-24 ετών που περιλαμβάνει και τους φοιτητές/μαθητές, είχε ανεβεί σταθερά από το 2018 μέχρι το 2023 και από το 10% του 2018 είχε φθάσει πάνω από 21% τον Ιούνιο του 2023, όταν έγινε η τελευταία σχετική μέτρηση.

Σύμφωνα με το Caixin και το CNBC, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους νέους που προσπαθούν να βρουν δουλειά, ειδικά αυτούς που έχουν σπουδάσει. Το Caixin αναφέρει πως οι κλάδοι της οικονομίας που δημιουργούσαν για αρκετά χρόνια τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή ο χώρος του internet, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί και οι οικοδομικές επιχειρήσεις, βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης του προσωπικού τους. Την ίδια στιγμή, οι ανερχόμενοι κλάδοι δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας για να απορροφήσουν τους «περισσευούμενους» νέους. Αυτό υποστηρίζει και ο Dan Wang, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, μιλώντας στο CNBC.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα εξαιτίας του δισταγμού πολλών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε πολλές προσλήψεις λόγω του μεγάλου κόστους των απολύσεων, καθώς δεν νοιώθουν σίγουροι για τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας. Αυτό ανέφερε στο CNBC ο Shaun Rein της China Market Research Group.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που πήρε και θα πάρει στο μέλλον η ηγεσία της Κίνας θα περιορίσουν το πρόβλημα της μεγάλης ανεργίας των νέων αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, ειδικά για όσους έχουν σπουδάσει. Κατά το Caixin, ο αριθμός των νέων που αποφοίτησαν το 2024 από τα Πανεπιστήμια της χώρας ανέρχεται στα 11,8 εκατομμύρια και αποτελεί νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θα δυσκολευθεί να βρει γρήγορα δουλειά και θα προστεθεί στα πολλά εκατομμύρια ανέργων πτυχιούχων. Αν η κινεζική οικονομία δεν καταφέρει να ξυπνήσει γρήγορα, το πιθανότερο είναι πως τα ποσοστά ανεργίας στην χώρα θα συνεχίσουν να ακολουθούν ανοδική πορεία, και για την νεολαία και για το σύνολο του κινεζικού εργατικού δυναμικού (το γενικό ποσοστό ανεργίας για τον Αύγουστο ήταν 5,2% από 5,1% τον Ιούλιο).

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.