Τα θετικά μηνύματα για ΔΕΗ, το πλήγμα των υψηλών επιτοκίων στις εισηγμένες, sell in May (;), η ακτινογραφία της αγοράς ενέργειας, τα πονταρίσματα για MSCI και η κινεζική κυριαρχία στα φωτοβολταϊκά

Μπορεί να έχει ήδη μπει ο Μάιος, αλλά μόλις πριν λίγες μέρες μάθαμε το σύνολο των εταιρικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για τη χρήση 2023. Δυστυχώς, η προθεσμία που δίνεται είναι μεγάλη και τα αποτελέσματα έχουν μικρή βαρύτητα, αφού  εισηγμένες έχουν ήδη ανακοινώσει πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Όμως για πολλές εταιρείες μπορούμε να πούμε πως έχει σημασία, ειδικά για τις μικρότερες, αφού οι μέτοχοι δεν λαμβάνουν άλλες ενημερώσεις. Έτσι κάποια επηρεάζουν την πορεία των μετοχών. Η καθαρή κερδοφορία των εταιρειών ξεπέρασε την αντίστοιχη του 2022 καταγράφοντας ένα ακόμη ρεκόρ. Ανήλθε στα 10,5 δισ. ευρώ από 10 δισ. ευρώ το 2022 παρά το γεγονός ότι μειώθηκε κατά 10% ο τζίρος. Των μεγάλων εταιρειών είναι γνωστά αρκετό καιρό και ενδιαφέρον έχουν κάποια μικρότερων. Η μειωμένη ζήτηση και η αύξηση των τόκων επηρέασε αρκετές εταιρείες. Θα πούμε πως δεν πήγαν καλά Μπήτρος, Βιοτέρ, ΣΙΔΜΑ, Κυριακούλης, Χαϊδεμένος, Έλαστρον, Κλ.Ναυπάκτου και αρκετές ακόμα.


Από την άλλη πολύ καλά πήγε η Καρέλιας και έχει μεγάλη ρευστότητα, η οποία προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, η Flexopack, η οποία έχει συνολικά πολύ καλή εικόνα ισολογισμού και από ακόμα μικρότερες η Moda Bagno που θα δώσει και μετά από πάρα πολλά χρόνια μέρισμα, η Δάιος, η Unibios και η Βογιατζόγλου. Η συνολική εικόνα είναι πως τα αποτελέσματα πολλών εισηγμένων είναι πολύ καλά και όχι μόνο δικαιολογούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις, αλλά δίνουν και μία αίσθηση ότι η πραγματική τους αξία είναι μεγαλύτερη.


Μετά από καιρό είδαμε και μία κίνηση για βελτίωση διασποράς από εισηγμένη εταιρεία που είχε ανακοινωθεί καιρό πριν. Η Austriacard πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα placement με τον βασικό μέτοχο, Νίκο Λύκο να πουλάει το 6% από το συνολικά 15% που διατέθηκε. Στο μετοχικό κεφάλαιο μπήκαν και Έλληνες και ξένοι επενδυτές με τους οποίους ο κ.Λύκος συμφώνησε πως για διάστημα 180 ημερών δεν θα δώσει άλλες μετοχές. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως οι αγοραστές δεν βιάζονται και η βελτίωση της αποτίμησης θα μπορούσε να φανεί μετά από κάποιους μήνες και να είναι σημαντική, δίνοντας μία καλή υπεραξία.


Kαλή η κίνηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να δημοσιεύσει φυλλάδιο ενημερωτικό με στόχο να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι για τους κινδύνους που απορρέουν από τις αγορές κεφαλαίου. Το ενημερωτικό φυλλάδιο εξηγεί βασικές έννοιες της Κεφαλαιαγοράς και παρέχει οδηγίες στους επενδυτές όταν συμμετέχουν στην κεφαλαιαγορά.

Επίσης, παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ορθή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων, κινδύνων και προκλήσεων που ενδέχεται να προκύψουν αλλά και πληροφορίες για την ανάγκη αυξημένης εγρήγορσης κυρίως από άπειρους ιδιώτες επενδυτές, σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν οι επενδύσεις μέσω διαδικτυακών συναλλαγών σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά. Μεταξύ των δεσμεύσεων και των δράσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προτάσσεται η ενίσχυση του Χρηματοοικονομικού Εγγραματισμού και θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις.


Sell in May: O Μάιος είναι ο μήνας της ισορροπίας. Οι μέσες αποδόσεις των τελευταίων 25 ετών δίνουν οριακό προβάδισμα στους αγοραστές με απόδοση 0,05%. Ωστόσο ο Ιούνιος είναι ο χειρότερος μήνας της χρονιάς με μέση απόδοση -2,2% και για αυτό ενδεχομένως είναι ο μήνας της προτροπής για τη μείωση του ρίσκου πριν το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής οι παραδόσεις έχουν τηρηθεί έστω και οριακά: Διορθωτικός Μάρτιος, ανοδικός Απρίλιος. Μια δύσκολη πάντως συνθήκη που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η αγορά τον Ιούνιο έχει να κάνει και με τις 18 αποκοπές μερισμάτων που είναι προγραμματισμένες μέσα στο μήνα, οι περισσότερες εξ αυτών από δεικτοβαρείς τίτλους την τελευταία εβδομάδα.


Υπάρχουν καλά και κακά νέα σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά ενέργειας για το α’ τρίμηνο. Η ζήτηση είναι ελαφρώς αυξημένη κατά 0,7% σε μια συγκυρία όπου η μέση τιμή της χονδρικής διαμορφώθηκε στα 78,6 ευρώ/MWh.  Η πτώση στις καθαρές εισαγωγές χτύπησε κόκκινο καθώς μειώθηκε 71,6% στο α’ τρίμηνο, ενώ τον Μάρτιο σαν μέγεθος (98 GWh)  έπεσε στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί εδώ και 10 χρόνια.

Επίσης μειωμένη ήταν η παραγωγή από λιγνίτη κατά 27,3% επίσης με χαμηλότερη μηνιαία επίδοση δεκαετίας για τον Μάρτιο (429MW). Στον αντίποδα αυξημένη ήταν η παραγωγή από Θερμικές Μονάδες (+42,6%), τις ΑΠΕ (15,8%) και τα Υδροηλεκτρικά φράγματα (+9%). Την ίδια περίοδο οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων είναι 20 - 30% χαμηότερα σε σχέση με πέρυσι. Το μείγμα παραγωγής ενέργειας είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για τη ΔΕΗ καθώς την απαλλάσσει σε σημαντικό βαθμό από τον ακριβό λιγνίτη (είναι ο μοναδικός παραγωγός) και τις εισαγωγές. Τα αποτελέσματα τριμήνου της ΔΕΗ θα ανακοινωθούν στις 20 Μαΐου.


Η πληθώρα νέων έργων ΑΠΕ έχουν ωστόσο οδηγήσει την ενεργειακή αγορά της Ισπανίας σε ρεκόρ χαμηλών τιμών στη χονδρική. Ο Απρίλιος έτρεξε με τιμές κοντά στα 5 ευρώ/MW προβληματίζοντας όσους νέους επενδυτές θέλουν να εισέλθουν χωρίς προκαθορισμένη ταρίφα στην αγορά.

Δεν είναι ο πρώτος μήνας με χαμηλές τιμές ρεύματος, καθώς ο χειμώνας ήταν ήπιος, τα φωτοβολταϊκά δούλεψαν πάνω από την ονομαστική τους δυναμικότητα για πολλούς μήνες πιέζοντας τις τιμές από την υπερβάλλουσα προσφορά. Οι παραγωγοί ρεύματος διαμαρτύρονται πλέον ζητώντας να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της τιμής στη χονδρική καθώς απειλούνται χρεοκοπίες εταιριών ή αναστολές σε πλάνα επενδύσεων που αφορούν «πράσινες μονάδες». Η Ισπανία έχει πολύ ενδιαφέρον ως αγορά καθώς προηγείται της ελληνικής ως προς την υλοποίηση έργων σε ΑΠΕ.


Μοιρασμένες είναι οι πιθανότητες να μπει στον MSCI ο Τιτάνας καθώς η κεφαλαιοποίησή του ξεπέρασε το όριο των 2,2 δισ. ευρώ στις μισές από τις επτά κρίσιμες συνεδριάσεις του Απριλίου. Την Πέμπτη 9 Μαΐου τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, την Τρίτη 14 Μαΐου το βράδυ η ανακοίνωση του MSCI.


Η παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας στον τομέα της κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι ξεκάθαρη εδώ και χρόνια. Σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών συστημάτων, οι κινεζικές εταιρείες έχουν τεράστια μερίδια αγοράς έχοντας το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους παραγωγής και της πλουσιοπάροχης κρατικής βοήθειας.

Όμως, η παγκόσμια κυριαρχία των κινεζικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την κρατική υποστήριξη και τη ραγδαία εξάπλωση των φ/β πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανά τον κόσμο, έχει οδηγήσει πολλές από αυτές σε έναν συνεχή αγώνα αύξησης της παραγωγικής τους δυναμικότητας.

Όπως γνωρίζουμε, αυτή είναι μία κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας και εν τέλει σε πόλεμο τιμών μεταξύ των επιχειρήσεων. Αυτό έχει συμβεί και στην αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν επιδοθεί σε έναν σκληρό πόλεμο τιμών προκειμένου να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και να μπορούν να διοχετεύσουν τα προϊόντα που (υπερ)παράγουν. Το φαινόμενο είναι έντονο όχι μόνο στην τιμή του τελικού προϊόντος, δηλαδή του φωτοβολταϊκού πάνελ, αλλά και στις τιμές όλων των εξαρτημάτων και υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του πολυκρυσταλλικού πυριτίου (polysilicon) το οποίο είναι το βασικό υλικό για την κατασκευή των πάνελ. Η Κίνα κυριαρχεί σε αυτή την αγορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας φθηνή πρώτη ύλη από τις αχανείς επαρχίες της χώρας και πολύ χαμηλό εργατικό κόστος στη δυτική επαρχία του Xinjiang όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων παραγωγής του πολυκρυσταλλικού πυριτίου.

Ενώ από το τέλος του 2021 μέχρι το τέλος του 2022 η τιμή αυτού του υλικού είχε φθάσει στα 40 δολάρια/κιλό, επηρεασμένη και από την δυσλειτουργία που είχε προκαλέσει τότε η πανδημία, στα τέλος του Απριλίου έφθασε κάτω από τα 7 δολάρια. Για την ακρίβεια, όπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ του Bloomberg, κατέβηκε προς τα 6,76 δολάρια/κιλό. Με λίγα λόγια δηλαδή, η τιμή του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και όπως φαίνεται, έχει αρχίσει να φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση αρκετές επιχειρήσεις που πουλώντας σε αυτή την τιμή ζημιώνονται έντονα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg από τις 11 Απριλίου, κάποιες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε περικοπή της παραγωγής τους και άλλες έχουν αρχίσει τις απολύσεις. Αρκετά διαφωτιστική ήταν η συνέντευξη που έδωσε στις 29 Απριλίου στην τηλεόραση του Bloomberg η Amy Song, αντιπρόεδρος της CGL Technology Holding Ltd, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο στην παραγωγή πολυκρυσταλλικού πυριτίου.

Η Song εκτίμησε πως τους επόμενους τρεις με έξι μήνες αρκετές εταιρείες παραγωγής πολυκρυσταλλικού πυριτίου θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους. Η κινέζα αξιωματούχος επισήμανε πως οι περισσότερες από αυτές δεν θα καταφέρουν να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγή διότι η επανέναρξη λειτουργίας των εργοστασίων είναι μία διαδικασία υψηλού κόστους.

Αυτό σημαίνει πως σταδιακά θα ξεκινήσει η μείωση της προσφοράς polysilicon και η επαναφορά των τιμών σε πιο λογικά επίπεδα. Όπως είπε βέβαια, δεν περιμένει κάτι ιδιαίτερα θεαματικό αλλά υποθέτει πως σε έναν χρόνο από τώρα θα έχει ανακάμψει προς τα 8,5 δολάρια/κιλό, επίπεδο που η ίδια θεωρεί πιο ρεαλιστικό.

Παρά το γεγονός πως η τωρινή εικόνα της αγοράς που χαρακτηρίζεται από την υπερπροσφορά είναι μάλλον θλιβερή, η Song υποστήριξε πως η αποχώρηση αδύναμων επιχειρήσεων από την αγορά είναι κάτι θετικό, καθώς αυτές που θα μείνουν θα είναι οι πιο υγιείς οικονομικά και οι πιο προηγμένες τεχνολογικά, όπως είναι η δική της. Όσο για τη συνολική αγορά φ/β συστημάτων, η Song εκτίμησε πως θα αρχίσει να βρίσκει την ισορροπία της μετά από την αγορά πολυκρυσταλλικού πυριτίου.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.