Και όμως, οι σφαίρες γυρίζουν πίσω...

Και όμως, οι σφαίρες γυρίζουν πίσω...

Του Γιάννη Μαντζίκου

Τα διεθνή μέσα ασχολήθηκαν αρκετά με τη Μαρία Μπούτινα μια νεαρή Ρωσίδα, η οποία συνελήφθη με την κατηγορία ότι δρούσε ως πράκτορας της Ρωσίας. Η εν λόγω γυναίκα φέρεται να είχε προσχωρήσει μέχρι και στο πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, την περίφημη Εθνική Ένωση Όπλων (NRA). Πολλοί δημοσιογράφοι αρκέστηκαν σε αυτή την είδηση, όμως για πολλούς απλούς πολίτες στην Αμερική η πραγματική είδηση είναι ότι η NRA κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Σε ανακοίνωση η οργάνωση γνωστοποίησε ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω της δικαστικής διαμάχης που έχει με την πολιτεία της Νέας Υόρκης και τον κυβερνήτη της Άντριου Κουόμο. Η δικαστική διαμάχη έχει κοστίσει, σύμφωνα με την οργάνωση, πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ. Με το που κυκλοφόρησε η ανακοίνωση της NRA ξέσπασε ένα κίνημα στο Twitter από διάσημους Αμερικανούς, με τίτλο «Ευχές και σκέψεις εναντίον της NRA».

Ετήσιο μπάτζετ 250 εκατ.!

Ποια είναι όμως αυτή η πανίσχυρη πολιτική οργάνωση; Η NRA έχει ένα ετήσιο μπάτζετ περίπου 250 εκατ. δολαρίων. Μεταξύ 2000 και 2010 έδωσε σε πολιτικές καμπάνιες 15 φορές περισσότερα χρήματα από ό,τι οι οργανώσεις για την ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων. Κατά τους μήνες και τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, χρηματοδοτεί διαφημίσεις που προειδοποιούν τους ψηφοφόρους ότι ο τάδε η ο δείνα υποψήφιος θα πάρει το όπλο τους αν εκλεγεί.

H NRA ιδρύθηκε το 1871 από δύο βετεράνους του στρατού της Ένωσης στον αμερικανικό εμφύλιο και έναν δημοσιογράφο των «New York Times», οι οποίοι είχαν διαπιστώσει ότι o πόλεμος θα είχε τελειώσει νωρίτερα αν ο μέσος Βόρειος ήξερε να χειρίζεται τα όπλα τόσο καλά όσο ένας Νότιος. Το 1975, αντανακλώντας την έκρηξη των λόμπι της Ουάσινγκτον, η NRA ίδρυσε τo Ινστιτούτο Νομοθετικής Δράσης με επικεφαλής τον Χάρλον Κάρτερ. Αυτός ο άνδρας που στα 17 του είχε σκοτώσει έναν 15χρονο Μεξικανό (υποτίθεται επιτέθηκε στη μητέρα του), άλλαξε για πάντα τη γραμμή της NRA. Λάτρης ο ίδιος των όπλων και κάτοχος 44 ρεκόρ σκοποβολής, το 1977 αποφάσισε να κερδίσει τη μάχη του ελέγχου πυροβόλων: «Δεν υπάρχει συμβιβασμός. Καμία νομοθεσία περί πυροβόλων όπλων». Στο ετήσιο συνέδριο της NRA στο Σινσινάτι ήταν έτοιμος. Προκάλεσε πραξικόπημα, τη λεγόμενη επανάσταση του Σινσινάτι, όταν η παλαιά φρουρά εκδιώχθηκε και στη θέση της ήρθαν νεότεροι, σκληροπυρηνικοί με έναν και μόνο στόχο: «Η οπλοκατοχή είναι δικαίωμα που δεν πρέπει να καταπατηθεί ποτέ».

Στο πλευρό του Ρέιγκαν

Μέσα στη γενικότερη πολιτικοποίησή της, η οργάνωση το 1980 αποφάσισε για πρώτη φορά να υποστηρίξει υποψήφιο πρόεδρο της χώρας. Η ειρωνεία είναι ότι ο εκλεκτός της, Ρόναλντ Ρέιγκαν, έναν χρόνο αργότερα έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας από κάποιον που ήθελε να τραβήξει την προσοχή της Τζόντι Φόστερ και είχε αγοράσει το όπλο του σε ένα ενεχυροδανειστήριο. Ο νέος και πολλά υποσχόμενος Μπιλ Κλίντον έφερε το 1994 την απαγόρευση της κατοχής αυτόματων όπλων μετά την ανησυχία που εξέφρασαν οι αστυνομικοί που, οπλισμένοι με πιστόλια μιας παλαιότερης εποχής, έχαναν τη μάχη εναντίον των πάνοπλων συμμοριών ναρκωτικών με αυτόματα όπλα που προμηθεύονταν ελεύθερα χάρη στη NRA. Η NRA πολέμησε σκληρά τον νόμο και πέτυχε σημαντική νίκη: α. θα είχε ισχύ για μόνο δέκα χρόνια και β. θα ίσχυε για τα αυτόματα κατασκευής μετά το 1994, κάτι που σήμαινε πρακτικά ότι εκατομμύρια όπλα θα παρέμεναν νόμιμα.

Από το 1991, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της NRA είναι ο Γουέιν ΛαΠιέρ, που μπορεί να μην ξέρει να πυροβολεί, ξέρει όμως από lobbying και αποτελεί τον φόβο και τρόμο των πολιτικών, και δη των Ρεπουμπλικανών. Ο ΛαΠιέρ μίλησε στην ψυχή τους, ειδικά των σκληροπυρηνικών αντιφεντεραλιστών, όταν συνέδεσε την οπλοκατοχή με την ελευθερία και την ατομικότητα των Αμερικανών. Μόνο επτά μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας, ο ΛαΠιέρ επιτέθηκε σε όσους πίεζαν για περισσότερη ασφάλεια και ελέγχους, λέγοντας ότι οι πολιτικοί είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από οποιαδήποτε ξένη δύναμη.

H δύναμη της ΝRA είναι τέτοια που δεν πτοήθηκε ούτε από περιστατικά όπως αυτό στο Κόλουμπαϊν το 1999, όταν δύο 17χρονοι σκότωσαν 15 συμμαθητές τους με όπλα που είχαν προμηθευτεί από έκθεση όπλων. Όταν στον απόηχο της σφαγής η οργάνωση American Gun Safety ζήτησε τη συνεργασία του ρεπουμπλικανού πολιτικού και ήρωα πολέμου Τζον ΜακΚέιν, η NRA τον απείλησε ότι δεν θα τον ξαναστηρίξει ποτέ. Ο ΜακΚέιν μέχρι τότε είχε το λεγόμενο A rating. Είναι ο καλός βαθμός που απονέμει η NRA σε πολιτικούς με βάση την προσήλωσή τους στη δεύτερη τροποποίηση του Αμερικανού Συντάγματος, δηλαδή το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.
Η αρχή του τέλους;

Τα περιστατικά βίας

Ανεξάρτητα από τα οικονομικά της προβλήματα, η οργάνωση έπειτα από διαδοχικά περιστατικά βίας βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό ήταν το μακελειό στη Φλόριντα τον περασμένο χειμώνα, όταν 17 μαθητές έχασαν τη ζωή τους στο λύκειο Marjory Stoneman Douglas. Έκτοτε αμερικανικές εταιρείες, έπειτα από εκκλήσεις για μποϊκοτάζ, διέκοψαν τις σχέσεις τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μεγάλες εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων Hertz και Enterprise, καθώς και οι ξενοδοχειακές Best Western και Wyndham Hotels, που προσέφεραν εκπτώσεις στα μέλη της NRA.

Μετά την κατακραυγή, η NRA ενέκρινε την ενίσχυση ελέγχων ιστορικού για όπλα και τη μη χορήγηση όπλων σε άτομα με ιστορικό ψυχολογικής αστάθειας. Παρ'' όλα αυτά υπάρχουν οι σκληροπυρηνικοί της οργάνωσης που δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν από οικονομικές δυσχέρειες, νόμους και περιστατικά βίας. Τον Μάιο, κατά το ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης στο Ντάλας, ο Άνταμ Κράουτ έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Κράουτ και όσοι τον υποστήριζαν θέλουν πλήρη ελευθερία ως προς την οπλοκατοχή, δηλώνουν δε έτοιμοι να ιδρύσουν δική τους οργάνωση ή να διατηρήσουν τη NRA ζωντανή με οποιοδήποτε κόστος.

Photo by AP