Κρατικό πρωτάθλημα Ελλάδας...

Κρατικό πρωτάθλημα Ελλάδας...

Του Βασίλη Γαλούπη

Εν έτει 2018 ο μέσος φορολογούμενος, και βασικός χρηματοδότης της ΕΡΤ μέσω του ήδη φουσκωμένου από εισφορές λογαριασμού της ΔΕΗ, καλείται να πληρώσει «χρυσό» το υποβαθμισμένο πρωτάθλημα Ελλάδας. Είτε του αρέσει το ποδόσφαιρο είτε όχι.

Το πλέον εξωφρενικό, όμως, είναι ότι η δημόσια τηλεόραση αποφάσισε να πάρει άρον άρον, και σαφέστατα υπερτιμημένο, ένα προϊόν το οποίο δεν έχει ούτε τα λεφτά για να το πληρώσει ούτε την τεχνολογική επάρκεια για να το μεταδώσει. Αυτό κι αν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία!

Στις 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το Δ.Σ. της ΕΡΤ και εγκρίθηκε το προσύμφωνο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των επτά τηλεοπτικά «άστεγων» ΠΑΕ. Στο σχετικό έγγραφο, όμως, που αναρτήθηκε στις 13 Αυγούστου στη Διαύγεια, η τελευταία παράγραφος για τα πεπραγμένα του Δ.Σ. αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον διευθύνοντα σύμβουλο να αποστείλει τροποποιημένο κατά 10 εκατ. ευρώ σχέδιο προϋπολογισμού 2018 προς έγκριση στους αρμόδιους υπουργούς». Δηλαδή, η ΕΡΤ ζητούσε 10 εκατομμύρια από το υπουργείο Οικονομικών για να ανταποκριθεί στη συμφωνία, αφού δεν είχε προϋπολογίσει τέτοιο έξοδο.

Με έναν «παλαιοκομματικού τύπου» αγώνα σπριντ, η κυβέρνηση, διαμέσου Βασιλειάδη, αποφάσισε να... επενδύσει 52 εκατομμύρια στην μπάλα, για τα δικαιώματα δύο ετών της κρατικοδίαιτης και με τη βούλα Super League, που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο. Στόχος, να συνεχιστούν οι υψηλές πτήσεις τηλεθέασης λόγω Μουντιάλ και να ενισχυθεί το προφίλ του καναλιού, για να εξελιχθεί, προφανώς, σε ένα εξαιρετικό lead-in για το ειδησεογραφικό κομμάτι, εν όψει προεκλογικής περιόδου.

Το συγκεκριμένο πόσο μοιάζει εξωπραγματικό για τους κανόνες της αγοράς. Δεν γίνεται να το συγκρίνουμε, δηλαδή, με όσα ξοδεύουν για ανάλογες παραγωγές τα ιδιωτικά και τα συνδρομητικά κανάλια, που ούτε κατά διάνοια μπήκαν στη διαδικασία να προσφέρουν τόσα χρήματα στις ΠΑΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το Epsilon του Ιβάν Σαββίδη, ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ με άμεσα συμφέροντα στο ποδόσφαιρο, «φρέναρε» την προσφορά του στα 12 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες. Η Nova για τις πέντε εκ των επτά ΠΑΕ που συμφώνησαν με την ΕΡΤ, δεν κατέθεσε καν πρόταση, θεωρώντας τες αντιεμπορικές. Η Cosmote δεν μπήκε επίσης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις «ορφανές» τηλεοπτικά ομάδες.

Την ίδια εποχή η Nova εξασφάλισε τα δικαιώματα των εννιά ΠΑΕ, εκ των οποίων οι τρεις λαοφιλείς ομάδες υψηλής τηλεθέασης (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), με σαφώς λιγότερα χρήματα από τα 33 εκατομμύρια που δαπάνησε πέρυσι και για τις 16 στην «κεντρική διαχείριση». Οι τρεις «μεγάλοι» θα λάβουν από 4-5,5 εκατομμύρια ευρώ και οι υπόλοιπες έξι ομάδες από 1 εκατομμύριο περίπου, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 20 εκατομμύρια.

Αντίθετα, η ΕΡΤ αποδείχθηκε πιο large, σε επίπεδα... XXL, προσφέροντας στις εφτά «άστεγες» ομάδες ένα ποσό της τάξεως των 17 εκατομμυρίων, με το συνολικό κόστος, όμως, για τη διετή συμφωνία να εκτινάσσεται, σύμφωνα με όσα αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, στα 51.715.110,40 ευρώ.

Το ποσό αυτό χωρίζεται σε 45.609.171,20 ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, 1.899.680 ευρώ ως χορηγία στη Super League και 4.206.259,20 ως έξοδα τηλεοπτικής παραγωγής των αγώνων. Κατά συνέπεια, το κόστος του κάθε παιχνιδιού αγγίζει τις 267.000 ευρώ! Ακόμα κι ένα αδιάφορο παιχνίδι μηδενικής τηλεθέασης, όπως το Απόλλων - Λεβαδειακός, στο πρωτάθλημα «sponsored by SYRIZA» θα στοιχίζει όσο ο τελικός Champions League!

Οι δυο πιο εμπορικές ομάδες, ο Παναθηναϊκός και ο Αρης, θα λάβουν από 4,2 και 2 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, με τις άλλες πέντε (Ατρόμητο, Ξάνθη, Παναιτωλικό, Απόλλωνα, Λαμία) να κυμαίνονται μεταξύ 1,45-1,9.

Για το θέμα της απόσβεσης της «επένδυσης» από την ΕΡΤ, ο Γιώργος Βασιλειάδης, που κίνησε τα νήματα για να επιτευχθεί η συμφωνία, είχε δηλώσει στον Sport fm στις 28 Ιουνίου: «Είναι μια εμπορική δράση της ΕΡΤ. Δημιουργούμε κάτι που θα φέρει έσοδα. Τα χρήματα αυτά πάλι θα επιστρέψουν πίσω στα κρατικά ταμεία με τη μια ή την άλλη μορφή. Μορφή φορολογίας, μορφή συμβολαίων που θα φορολογηθούν, μορφή ασφαλιστικών εισφορών, με τη μορφή της κίνησης αγοράς; Ξαναδημιουργούμε μια αγορά στο ποδόσφαιρο, μια αγορά που έχει καταρρεύσει».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2018, η ΕΡΤ είναι πλεονασματική με τα χρήματα των φορολογουμένων. Ήδη προβλέπεται για φέτος να έχει πλεόνασμα κατά 40 εκατομμύρια. Όμως από τα συνολικά έσοδα των 199,5 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο τα 14 προέρχονται από διαφημίσεις.

Το πώς αυτό το ποσό θα υπερδιπλασιαστεί για να καλυφθεί το ετήσιο έξτρα κόστος του πρωταθλήματος, παραμένει ερώτημα. Ειδικά από τη στιγμή που ακόμα και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, η ΕΡΤ μπήκε «μέσα» κατά 2,7 εκατομμύρια. Εκτός κι αν μειωθεί η ετήσια υποχρέωση της ΕΡΤ προς το Δημόσιο, με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή, όμως, είναι πιθανό να χρειαστεί κάποιος έξτρα φόρος αλλού για να καλυφθεί το ποσό.

Με κόστος α λα Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μ.

Εν κατακλείδι, όλοι έκαναν τη δουλειά τους:

- Η κυβέρνηση πρόσφερε θεάματα... διετίας, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι μπορεί να μην είναι κυβέρνηση του χρόνου το καλοκαίρι για να τηρηθεί ο δεύτερος χρόνος της συμφωνίας με τη Super League.
- Οι ΠΑΕ κέρδισαν, αφού τέτοια συμβόλαια δεν θα υπέγραφαν ούτε στα όνειρά τους. Μάλιστα, απέρριψαν ταυτόχρονα και την κυβερνητική πρόταση για μείωση των ομάδων σε 12.
- Η Super League όχι μόνο εξασφάλισε χορηγία από την ΕΡΤ, αλλά είδε το αναβαθμισμένο οικονομικά πρωτάθλημα να ξεκινάει, δίχως να έχει αναβαθμιστεί ουσιαστικά σε τίποτα.
- Και η ΕΡΤ δεν... κουράζεται για να δείξει τα παιχνίδια. Ανέθεσε τη δουλειά σε τρίτο και θα προβάλει αγώνες πρωταθλήματος.

Οι μόνοι που δεν έκαναν τη δουλειά τους είναι οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν τον κούκο αηδόνι. Παιχνίδια όπως το Λαμία - Παναιτωλικός θα κοστίζουν πιο ακριβά κι από το Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης.

Και, βέβαια, ο Γιώργος Βασιλειάδης, που μπορεί να μην είναι καν υφυπουργός μετά τον ανασχηματισμό, έταξε λαγούς με πετραχήλια για να υποχρεώσει τη Super League να μειώσει της ομάδες του πρωταθλήματος σε 12. Όμως τελικά «έσπασε» εύκολα την κόκκινη γραμμή του αποδεχόμενος εν τέλει 14 ομάδες. Και βλέπουμε...

Όλα στο πόδι...

Το ότι όλα έγιναν στο πόδι προκύπτει από συγκεκριμένα γεγονότα:

Για την κάλυψη κάθε αγώνα θα χρησιμοποιούνται κατ' ελάχιστον έξι κάμερες και η μετάδοση θα είναι σε υψηλή ευκρίνεια. Η ΕΡΤ, όμως, ανέλαβε ένα ζωντανό προϊόν το οποίο δεν είναι σε θέση να μεταδώσει!

Στη σύσκεψη στις 20 Αυγούστου διαπιστώθηκε πως δεν διαθέτει τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα για την παραγωγή των αγώνων! Έτσι αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή ανθρώπων της Super League. Στις 24 Αυγούστου, παραμονή έναρξης του πρωταθλήματος, ανακοινώθηκε ότι η Super League ανέθεσε στη Forthnet (Nova) την παραγωγή των τηλεοπτικών μεταδόσεων για λογαριασμό της ΕΡΤ, τουλάχιστον για τον α' γύρο. Το κόστος για κάθε αγώνα υπολογίζεται στις 20.000 ευρώ.

Facts

80.000.000 ευρώ στοίχισαν κατά πληροφορίες στην Cosmote τα δικαιώματα του Champions League για τα επόμενα τρία χρόνια, λιγότερα από 27 εκατομμύρια κατ' έτος.

51.715.110 ευρώ θα κοστίσουν στην ΕΡΤ τα δικαιώματα για τη Super League τα επόμενα δυο χρόνια.

7.300.000 ευρώ ήταν τα έσοδα από διαφήμιση στην ΕΡΤ για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όταν για την απόκτηση των δικαιωμάτων της διοργάνωσης δαπάνησε 10 εκατομμύρια.

3.650.000 ευρώ περιμένουν οι παράγοντες της Football League από την ΕΡΤ για το δικό τους πρωτάθλημα, ύστερα από κυβερνητικές υποσχέσεις. Η ΕΡΤ τα δυο τελευταία πλήρωνε για τη Β'' Εθνική 700.000 ετησίως.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 28ης Αυγούστου