Μπορεί η Κινεζική φαρμακευτική Sinovac Biotech να δηλώνει έτοιμη για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως κατά του κορονοϊού μέχρι το φθινόπωρο, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει τα δικά του ανάλογα σχέδια, έχοντας πάρει «πατριωτικά» το ζήτημα αυτό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε την Κυριακή ότι το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο μέσα στο 2020. «Θεωρούμε πως θα έχουμε εμβόλιο ως το τέλος αυτής της χρονιάς», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια ειδικής εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου Fox News στο Lincoln Memorial, στο National Mall της Ουάσιγκτον.
«Πιέζουμε πολύ δυνατά (...) πολλοί όμιλοι (της φαρμακευτικής βιομηχανίας) είναι, νομίζω, πολύ κοντά» στο να αναπτύξουν εμβόλιο, πρόσθεσε.
O στόχος είναι να είναι διαθέσιμες 100 εκατομμύρια δόσεις ως το φθινόπωρο και 300 εκατομμύρια δόσεις ως τις αρχές του έτους, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το πρόγραμμα του Τραμπ για τον άκρως φιλόδοξο αυτό στόχο, έχει την ονομασία "Operation Warp Speed" (Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός) και φέρεται να ενώνει τις δυνάμεις ιδιωτικών φαρμακευτικών εταιρειών, κυβερνητικών υπηρεσιών και του στρατού για να επιταχυνθεί η διαδικασία κατά οχτώ μήνες σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Examiner.
Στο πρόγραμμα λαμβάνει μέρος, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ομάδα η οποία έχει γίνει γνωστή ως "Manhattan Project". Της ομάδας αυτής, ηγείται ο Τομ Κέιχιλ γιατρός που έγινε επιχειρηματίας και αποτελείται από χημικούς βιολόγους, ανοσοβιολόγους, νευροβιολόγους, χρονοβιολόγους, έναν ογκολόγο, έναν γαστρεντερολόγο, έναν επιδημιολόγο και έναν πυρηνικό επιστήμονα. Εξ αυτών ξεχωρίζει ο βιολόγος Μάικλ Ροσμπάς που κέρδισε Βραβείο Νόμπελ το 2017.
Η πρόταση της "Manhattan Project" είναι η κυβέρνηση να οργανώσει μια μεγάλη δοκιμή για να ελέγξει διάφορα εμβόλια ταυτόχρονα και να προωθήσει τα πιο ελπιδοφόρα, αντί για πολλές διαφορετικές κλινικές δοκιμές που θα διεξάγονται από κάθε φαρμακευτική εταιρεία ξεχωριστά.
Με φόντο τα παραπάνω και με την βασική προϋπόθεση ότι το σχέδιο αυτό θα ευοδωθεί, το πρόβλημα είναι η μαζική παραγωγή σύμφωνα με ειδικούς. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ είπε χθες ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να επικαλεστεί εκ νέου τον νόμο του 1950 για την αμυντική παραγωγή, που δίνει στον πρόεδρο ευρείες εξουσίες για την παραγωγή του εμβολίου.
Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βάση του νόμου αυτού, έδωσε εντολή σε πολλές αμερικανικές εταιρείες να αλλάξουν την παραγωγή τους και να κατασκευάσουν περισσότερους αναπνευστήρες, σε μία προσπάθεια περιορισμού του κορονοϊού.
Οι προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει ο Αμερικανός πρόεδρος είναι τεράστιες καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι ελπίζουν να μην πρόκειται για ένα ακόμα «πυροτέχνημα» από αυτά που έχει συνηθίσει να εκτοξεύει ο πρώην μεγαλοεπιχειρηματίας.
AP Photo/Evan Vucci