Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα στείλει τον γερουσιαστή Κρις Κουνς στην Αιθιοπία για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Άμπιι Άχμεντ και να του μεταφέρει τη «σοβαρή ανησυχία» του Λευκού Οίκου για την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή του Τιγκράι, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τις συγκρούσεις του περασμένου φθινοπώρου.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του σήμερα ότι ο Κουνς θα έχει επίσης συνομιλίες με την Αφρικανική Ένωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «εθνοκάθαρση» τα γεγονότα στο Τιγκράι, ένας ισχυρισμός τον οποίο απορρίπτει η Αιθιοπία.
«Ο γερουσιαστής Κουνς θα μεταφέρει τη σοβαρή ανησυχία του προέδρου Μπάιντεν για την ανθρωπιστική κρίση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του Τιγκράι και τον κίνδυνο ευρύτερης αστάθειας στο Κέρας της Αφρικής», ανέφερε ο Σάλιβαν.
Στη δική του ανακοίνωση, ο Κουνς σημείωσε ότι ανυπομονεί να συζητήσει με τον Άμπιι και να του μεταφέρει το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για την επιδείνωση της κατάστασης στο Τιγκράι, κάτι που «απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Κέρας της Αφρικής».
Ο ομοσπονδιακός στρατός της Αιθιοπίας εκδίωξε το πρώην κυβερνών κόμμα της περιφέρειας Τιγκράι, το TPLF (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι) από την πρωτεύουσα Μεκέλε τον Νοέμβριο του 2020, με αφορμή, όπως υποστηρίζει, την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των αιθιοπικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ερυθραία. Η κυβέρνηση λέει ότι οι περισσότερες μάχες έχουν σταματήσει, αλλά παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμη μεμονωμένα συμβάντα με ανταλλαγές πυροβολισμών.
Χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν, ενώ παρατηρούνται επίσης ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα στο Τιγκράι, μια περιοχή όπου κατοικούν πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.
AP Photo/Andrew Harnik