Την ποινή που θα του επιβάλει αμερικανικό δικαστήριο λόγω του ότι δολοφόνησε τέσσερις Αμερικανούς αναμένεται να μάθει σήμερα ο Ελ Σάφι Ελ Σέιχ, μέλος του πυρήνα των λεγόμενων «Beatles», ομάδας ειδικευμένης στις απαγωγές, τους βασανισμούς και τις φρικιαστικές δολοφονίες δυτικών ομήρων στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η ποινή που θα του επιβληθεί, ενδέχεται να είναι ισόβια κάθειρξη.
Ο 34χρονος δράστης συνελήφθη από συριακές κουρδικές δυνάμεις το 2018. Τον Απρίλιο κρίθηκε ένοχος από σώμα ενόρκων, έπειτα από οδυνηρή δίκη στην οποία εκτέθηκε ο σαδισμός των «Μπιτλς».
Η απόφαση του σώματος των 12 ενόρκων πάρθηκε σε λιγότερες από έξι ώρες σε διάστημα δύο ημερών, προτού κρίνει τον δράστη ένοχο για τον ρόλο του στους φόνους των τεσσάρων πολιτών των ΗΠΑ. Τα θύματα ήταν οι δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλι και Στίβεν Σότλοφ και οι εργαζόμενοι για λογαριασμό οργανώσεων αρωγής Πίτερ Κάσιγκ και Κέιλα Μίλερ.
Ο Ελ Σάφι Ελ Σέιχ δεν ήταν ο μόνος που συνελήφθη. Μαζί με αυτόν συνελήφθη και ο 38χρονος Αλεξάντα Κότι, ένα φερόμενο μέλος του πυρήνα των «Μπιτλς», πρώην υπήκοος Βρετανίας. Οι δύο άνδρες παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και εντέλει μετήχθησαν το 2020 στις ΗΠΑ για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ο Αλεξάντα Κότι ομολόγησε την ενοχή του τον Σεπτέμβριο του 2021 και καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από δικαστή Τ. Σ. Έλις, ο οποίος θα απαγγείλει και στον Ελ Σάφι Ελ Σέιχ την ποινή του αργότερα σήμερα.
Άλλο ένα φερόμενο μέλος των «Μπιτλς», ο Έιν Ντέιβις, 38 ετών, άκουσε να του απαγγέλλονται κατηγορίες για τρομοκρατία και οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή στο Λονδίνο όπου συνελήφθη μετά την απέλασή του από την Τουρκία.
Το πιο διαβόητο μέλος αυτού του πυρήνα, ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ή «Τζιχαντιστής Τζον», σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία το 2015. Είχε εμφανιστεί σε διάφορα βίντεο προπαγάνδας του ΙΚ που κατέγραφαν αποκεφαλισμούς.
Η ομάδα «Μπιτλς» και η δίκη του Ελ Σάφι Ελ Σέιχ
Δυτικοί όμηροι ήταν εκείνοι που έδωσαν στην ομάδα το προσωνύμιο «Μπιτλς», και αυτό λόγω της βρετανικής προφοράς τους.
Τα τέσσερα μέλη της ομάδας, που έδρασαν στη Συρία από το 2012 ως το 2015, αφού προηγουμένως ριζοσπαστικοποιήθηκαν στο Λονδίνο, κατηγορούνται πως επέβλεψαν την απαγωγή τουλάχιστον 27 δημοσιογράφων και εργαζόμενων για λογαριασμό ανθρωπιστικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.
Η ομάδα έγινε διαβόητη διότι σκηνοθέτησε και μαγνητοσκόπησε σκηνές εκτελέσεων ομήρων σε αφόρητα βίντεο προπαγάνδας της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Στη δίκη του Ελ Σάφι Ελ Σέιχ, δέκα πρώην όμηροι από την Ευρώπη και από τη Συρία περιέγραψαν τις ωμότητες που υπέστησαν στα χέρια των «Μπιτλς»: καταιονισμούς με νερό ώστε να τους δημιουργείται η αίσθηση του πνιγμού, ηλεκτροσόκ, εικονικές εκτελέσεις...
Αυτή την εβδομάδα, η βρετανική αστυνομία αποκάλυψε ότι για την κατάρτιση του φακέλου για τους «Μπιτλς» χρειάστηκε διάστημα δέκα ετών για να προκύψει αυτό το «παζλ από πολύ μικρά κομματάκια».