Στο ενδεχόμενο η έκκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα να μην αποδώσει τα αναμενόμενα και να διχάσει τον Μουσουλμανικό κόσμο αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν γαλλικά προϊόντα για αυτό που αποκαλεί εχθρική στάση της Γαλλίας έναντι του Ισλάμ, εκμεταλλευόμενος μια ακόμη ευκαιρία να προβάλλει εαυτόν ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου».
«Ο Ερντογάν διαμαρτύρεται για τον χαρακτηρισμό του Ισλάμ από τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν ως «θρησκείας σε κρίση» και την καταστολή εναντίον των ισλαμιστών μετά τον αποκεφαλισμό ενός Γάλλου δασκάλου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο ομόλογός του χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος αντιμετωπίζει προεδρικές εκλογές σε 18 μήνες, διοχετεύει τη δημόσια οργή για τη δολοφονία παρουσιάζοντας μια σκληρή γραμμή απέναντι στον εξτρεμισμό στον έξω κόσμο», σημειώνει το πρακτορείο.
«Και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν τη κατάσταση για να εσωτερικούς λόγους», δήλωσε ο Φαβάζ Γκέργκες καθηγητής πολιτικής της Μέσης Ανατολής στο London School of Economics. «Ο Πρόεδρος Macron χρησιμοποιεί αυτήν την τραγωδία για δείξει πυγμή ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως εργαλείο κινητοποίησης όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά στον ευρύτερο ισλαμικό κόσμο», προσθέτει.
«Ήδη ο Ερντογάν προωθεί μια εκστρατεία για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, την οποία μέρος του αραβικού κόσμου υιοθέτησε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σούπερ μάρκετ σε ορισμένες χώρες άρχισαν να αποσύρουν γαλλικά τυριά, γιαούρτι και είδη ομορφιάς από τα ράφια τους. Υπήρχαν επίσης εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της Carrefour SA, τη γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ».
Εν τούτοις εκτιμά το Bloomberg «Δεν είναι σαφές αν το μποϊκοτάζ του Ερντογάν εφαρμοστεί. Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι οι χώρες βρίσκονται σε δυο στρατόπεδα με την Τουρκία και τους συμμάχους της από τη μία πλευρά και τη Σαουδική Αραβία και τους υποστηρικτές της από την άλλη».
Ο Αλί Σαμκχανι διευθυντής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, δήλωσε στο Twitter ότι «Η παράλογη συμπεριφορά του Μακρόν δείχνει την αγένεια του στην πολιτική», ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ υπέβαλε δήλωση που «καταδικάζει τη κλιμάκωση της ρητορική υποκίνησης των θρησκειών».
«Η Σαουδική Αραβία εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση μετά από μέρες σιωπής, καταγγέλλοντας τα κινούμενα σχέδια που απεικόνιζαν τον Προφήτη Μωάμεθ και απέρριψε οποιαδήποτε απόπειρα σύνδεσης της θρησκείας με την τρομοκρατία, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλά. Σημειώνεται ότι το 2017, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών του Κόλπου, υπό το Ριάντ, επέβαλε εμπάργκο στο Κατάρ, με την Άγκυρα να υποστηρίζει την Ντόχα και στρατιωτικά και οικονομικά. Η Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι το Κατάρ και η Τουρκία στηρίζοντας την Μουσουλμανική Αδελφότητα, προωθούν την ανατροπή των καθεστώτων της Μέσης Ανατολής», συνεχίζει η ανάλυση.
«Επιπρόσθετα, ο Ερντογάν είχε καλέσει τους Τούρκους πολίτες να μην αγοράζουν iPhone μετά τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ με αφορμή την φυλάκιση του πάστορα Μπράνσον το 2018. Ωστόσο οι συνέπειες της έκκλησης του Ερντογάν δεν έγιναν αισθητές, αφού ο Μπράνσον απελευθερώθηκε σύντομα» υπενθυμίζεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.
«Ακόμα πάντως και αν η Τουρκία κάνει μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα, το πρόβλημα για το Παρίσι θα είναι μικρό, αφού η Άγκυρα είναι ο 16ος εμπορικός εταίρος. Η άλλη μουσουλμανική χώρα εντός των 20 μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Γαλλίας είναι το Μαρόκο. Οι εξαγωγές της Γαλλίας και στις δύο αυτές χώρες είναι όμως συνολικά μικρότερες από ότι αυτές στην Ιρλανδία» εκτιμά το πρακτορείο.
Το Παρίσι από την πλευρά του δεν αναμένεται να απαντήσει με μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων συνεχίζοντας τις συνομιλίες και τις σχέσεις με την Τουρκία και τον πρόεδρό της, όπως ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ.
«Δεν υπάρχουν αντίποινα στην ατζέντα», δήλωσε ο Ριστέρ στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ωστόσο, επανέλαβε την καταδίκη της κυβέρνησης για τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.