Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έπαυσε αργά την Κυριακή τον κυβερνήτη της Μπραζίλια από τα καθήκοντά του για 90 ημέρες, λόγω ελλείψεων στην ασφάλεια της πρωτεύουσας, αφού χιλιάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου λεηλάτησαν κυβερνητικά κτίρια.
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Αλεξάντρ ντε Μοράις διέταξε επίσης τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και TikTok να μπλοκάρουν την προπαγάνδα των πραξικοπηματιών.
Οι αρχές της Βραζιλίας άρχισαν να ερευνούν τη χειρότερη επίθεση στους θεσμούς της χώρας από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία πριν από τέσσερις δεκαετίες, με τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να υπόσχεται να οδηγήσει τους υπεύθυνους για την εξέγερση στη δικαιοσύνη.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν την Κυριακή στο Ανώτατο Δικαστήριο, το Κογκρέσο και το προεδρικό μέγαρο και έσπασαν παράθυρα, αναποδογύρισαν έπιπλα, κατέστρεψαν έργα τέχνης και έκλεψαν το πρωτότυπο Σύνταγμα της χώρας του 1988. Κατασχέθηκαν επίσης όπλα από ένα γραφείο της προεδρικής ασφάλειας.
Ο αριστερός πρόεδρος Λούλα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, δήλωσε ότι η τοπική στρατιωτική αστυνομική δύναμη που υπάγεται στον κυβερνήτη της Μπραζίλια Ιμπανέις Ρότσα, πρώην σύμμαχο του Μπολσονάρου, δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την προέλαση των διαδηλωτών.
Ο Λούλα διέταξε ομοσπονδιακή παρέμβαση της δημόσιας ασφάλειας στην πρωτεύουσα και υποσχέθηκε παραδειγματική τιμωρία για τους ηγέτες της "φασιστικής" επίθεσης που είχε στόχο να προκαλέσει στρατιωτικό πραξικόπημα που θα μπορούσε να επαναφέρει τον Μπολσονάρου στην εξουσία.
"Όλοι όσοι το έκαναν αυτό θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν", δήλωσε ο Λούλα στους δημοσιογράφους από την πολιτεία του Σάο Πάολο.
Η επίθεση προκάλεσε ερωτήματα μεταξύ των συμμάχων του Λούλα σχετικά με το πώς οι δημόσιες δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα ήταν τόσο απροετοίμαστες και εύκολα κατατροπώθηκαν από τους ταραξίες που είχαν ανακοινώσει τα σχέδιά τους μέρες πριν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Λούλα κατηγόρησε τον Μπολσονάρου ότι πυροδότησε το μένος των υποστηρικτών του μετά από μια εκστρατεία αβάσιμων ισχυρισμών για εκλογική νοθεία μετά το τέλος της διακυβέρνησής του που χαρακτηρίστηκε από διχαστικό εθνικιστικό λαϊκισμό.
Από τη Φλόριντα, όπου πέταξε 48 ώρες πριν από τη λήξη της θητείας του, ο Μπολσονάρου απέρριψε την κατηγορία, γράφοντας στο Twitter ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι δημοκρατικές, αλλά η εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια "ξεπέρασε τα όρια".
Η εισβολή, η οποία θύμισε την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια από υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καταδικάστηκε γρήγορα από παγκόσμιους ηγέτες, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν μέχρι αρχηγούς κρατών της Λατινικής Αμερικής.
Τα ναυλωμένα λεωφορεία
Η αστυνομία ανακατέλαβε τα κατεστραμμένα δημόσια κτίρια στην εμβληματική φουτουριστική πρωτεύουσα μετά από τρεις ώρες και διέλυσε το πλήθος με δακρυγόνα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο δήλωσε ότι συνελήφθησαν 200 διαδηλωτές, αλλά ο κυβερνήτης Ρότσα ανέφερε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 400.
Ο Ντίνο δήλωσε ότι οι έρευνες θα έχουν ως στόχο να αποκαλύψουν ποιος χρηματοδότησε τα εκατοντάδες λεωφορεία που μετέφεραν τους υποστηρικτές του Μπολσονάρου στη Μπραζίλια και επίσης να εξετάσουν τον Ρότσα για τη μη προετοιμασία της ασφάλειας.
Η κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων είχε προγραμματιστεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τους υποστηρικτές του Μπολσονάρου σε ομάδες σε πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Telegram και το Twitter, ωστόσο δεν υπήρξε καμία κίνηση από τις δυνάμεις ασφαλείας για να αποτρέψουν την επίθεση, την οποία μια ομάδα αποκάλεσε "κατάληψη της εξουσίας από τον λαό".
Τα μηνύματα που είδε το Reuters καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας έδειχναν μέλη τέτοιων ομάδων να οργανώνουν σημεία συνάντησης σε διάφορες πόλεις της χώρας, από όπου θα έφευγαν ναυλωμένα λεωφορεία για τη Μπραζίλια, με σκοπό να καταλάβουν δημόσια κτίρια.
Το σχέδιο περιελάμβανε κατασκήνωση μπροστά από το αρχηγείο της διοίκησης του στρατού, όπου ομάδες πραξικοπηματιών είχαν κατασκηνώσει από τότε που ο Λούλα κέρδισε οριακά τις εκλογές τον Οκτώβριο.
Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να φτάνουν στην πλατεία της Μπραζίλια, αντί να περιοριστούν, συνοδεύονταν από αυτοκίνητα της Στρατιωτικής Αστυνομίας με φώτα που αναβόσβηναν.
Οι ειδικές δυνάμεις καταστολής έφτασε στο σημείο δύο ώρες μετά την έναρξη των εισβολών.
Ο Μπολσονάρου αντιμετωπίζει νομικούς κινδύνους από διάφορες έρευνες ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας και το μέλλον του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ταξίδεψε με βίζα που χορηγείται μόνο σε εν ενεργεία προέδρους, είναι υπό αμφισβήτηση.
"Ο Μπολσονάρου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη Φλόριντα", δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο στο CNN. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να αποτελούν καταφύγιο για αυτόν τον αυταρχικό που έχει εμπνεύσει την εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία. Θα πρέπει να σταλεί πίσω στη Βραζιλία".
Διαβάστε επίσης: Καταδικάζει ο Μπολσονάρο την εισβολή οπαδών του σε κυβερνητικά κτίρια - Στις 150 οι συλλήψεις