Το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε οριστικά και αμετάκλητα τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, με 391 ψήφους έναντι 242 υπέρ. Αν και η διαφορά είναι μικρότερη από την αντίστοιχη ψηφοφορία του Ιανουαρίου (432 κατά και μόλις 202 υπέρ τότε) και περίπου 40 βουλευτές των Συντηρητικών άλλαξαν στρατόπεδο και ψήφισαν «ναι», η συμφωνία θα πρέπει να θεωρηθεί «νεκρή». Είναι κάτι που παραδέχθηκε άλλωστε και η ίδια η Μέι, έστω κι αν επανέλαβε πως θεωρεί ότι είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία αλλά και η μοναδική που υπάρχει στο τραπέζι.
Μετά τη σημερινή εξέλιξη - η οποία ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η ετυμηγορία του γενικού εισαγγελέα, Τζέφρι Κοξ - το ενδιαφέρον στρέφεται στη νέα ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη. Σε αυτήν, οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν ή όχι την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία (το λεγόμενο «άτακτο» Brexit, το οποίο απορρίπτει τόσο η κυβέρνηση των Συντηρητικών όσο και οι Εργατικοί) ή εάν θα κατατεθεί πρόταση στην ΕΕ για παράταση της διαδικασίας και νέο γύρο διαπραγματεύσεων -κάτι που θα αποφασιστεί την Πέμπτη.
Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι είναι η πρώτη φορά που η Μέι άφησε δημοσίως ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος από την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα της. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, με την ελπίδα να κερδίσει το κόμμα του και να αναλάβει αυτό τις νέες διαπραγματεύσεις.
Όσον αφορά την ΕΕ, αναμένονται οι αντιδράσεις. Όμως, από χθες, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ είχε δηλώσει ότι αυτή είναι η δεύτερη και τελευταία ευκαιρία για τους Βρετανούς και δεν θα υπάρξει άλλη. Επίσης, μετά τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορόιας στη Βουλή, τόσο ο Μισέλ Μπαρνιέ όσο και ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, ενώ υπογράμμισαν ότι οι «27» θα εντείνουν τις προετοιμασίες τους για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Παράλληλα δε, εμφανίστηκαν θετικοί στο ενδεχόμενο παράτασης -όμως, αυτό είναι κάτι που απαιτεί ομοφωνία από την ΕΕ και θα κριθεί πρακτικά στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 21 Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, Βρυξέλλες και Λονδίνο καλούνται το επόμενο διάστημα να κινηθούν σε αχαρτογράφητα και επικίνδυνα νερά. Από τις κινήσεις που θα γίνουν και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν ή δεν θα ληφθούν εξαρτώνται πολλά -πρωτίστως για τους Βρετανούς, οι οποίοι εκτός από την κρίση του πολιτικού συστήματος, φοβούνται το ενδεχόμενο η διαδικασία του Brexit να πυροδοτήσει φυγόκεντρες τάσεις ή να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες από την πλευρά Σκοτσέζων και Βορειοϊρλανδών. Το επισήμανε, άλλωστε, η ίδια η Μέι στην ομιλία της μετά τη νέα ήττα και είναι βέβαιο πως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην καταγραφεί στην ιστορία ως η πρωθυπουργός η οποία διέλυσε το Ηνωμένο Βασίλειο...
Διαβάστε ακόμα: