COP28: Μπιλ Γκέιτς και ΗΑΕ υπογράφουν συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια
AP Photo / Kamran Jebreili
AP Photo / Kamran Jebreili

COP28: Μπιλ Γκέιτς και ΗΑΕ υπογράφουν συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια

Η εταιρεία προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων TerraPower LLC του Μπιλ Γκέιτς και η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας ENEC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως συμφώνησαν να μελετήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης προηγμένων αντιδραστήρων στα ΗΑΕ και στο εξωτερικό

Το σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης συνήφθη στο πλαίσιο της προώθησης από τα ΗΑΕ της επέκτασης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και μιας δέσμευσης από περισσότερες από 20 χώρες στη διάσκεψη COP28 για το κλίμα, που διεξάγεται στο Ντουμπάι, να τριπλασιάσουν αυτή τη δεκαετία την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Για τα ΗΑΕ, επιδιώκουμε ένα μέλλον με καθαρά ηλεκτρόνια και μόρια που θα γίνει πραγματικότητα από προηγμένους αντιδραστήρες», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αλ Χαμάντι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας των Εμιράτων  ENEC, στη διάρκεια της τελετής της υπογραφής του μνημονίου.

«Η είσοδος στην αγορά προηγμένων πυρηνικών τεχνολογιών έχει κρίσιμη σημασία για να ανταποκριθούμε στον παγκόσμιο στόχο της απαλλαγής από τον άνθρακα», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TerraPower Κρις Λεβέσκ.

Όπως αναφέρει το CNBC, ο Γκέιτς δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετές «ενθαρρυντικές λύσεις για το κλίμα», αλλά ότι τα έργα αυτά απαιτούν την απαραίτητη υποστήριξη από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ηγέτες των επιχειρήσεων.

«Τώρα, πρέπει να πάρουμε ό,τι φαίνεται πολύ ελπιδοφόρο και να το επεκτείνουμε, να κατασκευάσουμε τις πιλοτικές εγκαταστάσεις, να τις δοκιμάσουμε», δήλωσε ο Γκέιτς στο CNBC την Παρασκευή. «Και αυτό απαιτεί κυβερνητικές πολιτικές, απαιτεί την είσοδο των μεγάλων εταιρειών και έτσι όλες αυτές οι διαφορετικές κοινότητες που πρέπει να συναντηθούν, εκπροσωπούνται εδώ».

Η ανακοίνωση από τις ENEC και TerraPower LLC, η οποία χρηματοδοτείται επίσης από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος, έρχεται λίγες μέρες μετά την υπογραφή της «Διακήρυξης για τον τριπλασιασμό της πυρηνικής ενέργειας έως το 2050» από συνολικά 20 χώρες, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα, Τζον Κέρι.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ανάμεσα στις χώρες που ζήτησαν να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050, συγκριτικά με το 2020. Στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο, κάτι που είναι και το μεγάλο διακύβευμα της φετινής COP.

Τα ΗΑΕ έχουν αυτή τη στιγμή ένα παραδοσιακό πυρηνικό σταθμό κοντά στο Αμπού Ντάμπι, ο οποίος άρχισε να παράγει ηλεκτρικό το 2020. Στο μεταξύ, η TerraPower έχει υπό κατασκευή ένα σταθμό επίδειξης του προηγμένου αντιδραστήρα της, του Natrium, στην αμερικανική πολιτεία του Γουαϊόμινγκ, για τον οποίο ελπίζει να περιληφθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης το 2030.

Οι προηγμένοι αντιδραστήρες έχουν επινοηθεί ώστε να είναι μικρότεροι, πιο εύκολο να κατασκευαστούν και πιο δυναμικοί από τους παραδοσιακούς, ενώ θεωρούνται από μερικούς ζωτικής σημασίας για να συμπληρώσουν πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, οι οποίες επεκτείνονται ταχέως.

Το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της TerraPower και των ΗΑΕ ανέφερε ότι θα διερευνήσουν χρήσεις για προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπως η αποθήκευση ενέργειας στο δίκτυο και η παροχή της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή υδρογόνου, καθώς και η απαλλαγή από τον άνθρακα, τα εργοστάσια χάλυβα και αλουμινίου.

Ένα πιθανό εμπόδιο, ωστόσο, είναι ότι οι αντιδραστήρες Natrium της TerraPower απαιτούν ένα καύσιμο που ονομάζεται ουράνιο υψηλής περιεκτικότητας σε χαμηλή περιεκτικότητα ή HALEU, ο κύριος παραγωγός του οποίου επί του παρόντος είναι η Ρωσία.

Το έργο της TerraPower στο Ουαϊόμινγκ παρουσίασε καθυστερήσεις λόγω ανησυχιών σχετικά με την προμήθεια HALEU μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η εταιρεία δήλωσε στο Reuters ότι αναμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να παράγουν το καύσιμο την επόμενη δεκαετία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ξεκινήσουν την εγχώρια παραγωγή HALEU και έχουν συνάψει σύμβαση με μια εταιρεία με την ονομασία Centrus για την ανάπτυξη ενός έργου για τον σκοπό αυτό.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNBC