Μία μικρή ομάδα διαδηλωτών κατά του Ισλάμ έκαψαν σήμερα αντίτυπα του Κορανίου μπροστά από την αιγυπτιακή και την τουρκική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη έπειτα από παρόμοιες διαδηλώσεις στη Δανία και τη Σουηδία τις τελευταίες εβδομάδες που έχουν προκαλέσει οργή σε μουσουλμάνους.
Η Δανία και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι αποδοκιμάζουν το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, αλλά δεν μπορούν να το αποτρέψουν σεβόμενες την προστασία της ελευθερίας του λόγου. Την περασμένη εβδομάδα, διαδηλωτές στο Ιράκ πυρπόλησαν τη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη.
Η σημερινή διαδήλωση στην Κοπεγχάγη από ομάδα που αποκαλείται «Δανοί Πατριώτες» έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών της ομάδας αυτής χθες Δευτέρα και την περασμένη εβδομάδα μπροστά από την ιρακινή πρεσβεία. Τον περασμένο μήνα στη Σουηδία έλαβαν χώρα δύο τέτοια περιστατικά.
Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τις αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να «επανεξετάσουν άμεσα τη λεγόμενη ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα διαμαρτυρίας» υπό το φως των περιστατικών με κάψιμο του Κορανίου.
Η Τουρκία ανέφερε χθες ότι καταδικάζει με δριμύτητα την «άθλια επίθεση» στο Κοράνι και κάλεσε τη Δανία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή αυτού του «εγκλήματος μίσους» κατά του Ισλάμ.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της Σουηδίας για να καταδικάσει τη βεβήλωση του Κορανίου.
Η Δανία έχει καταδικάσει τα περιστατικά αυτά ως «προκλητικές και επαίσχυντες ενέργειες», αλλά δηλώνει ότι δεν έχει την εξουσία να παρεμποδίζει διαδηλωτές που δεν επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά.
«Ο κόσμος χαίρει ευρείας ελευθερίας του λόγου όταν διαδηλώνει», δήλωσε στο Reuters η Τρίνι Μπάουμπαχ, καθηγήτρια Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, εξηγώντας τη νομοθεσία της Δανίας. «Δεν περιλαμβάνει απλά την προφορική έκφραση. Οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν με διάφορους τρόπους, όπως με το κάψιμο αντικειμένων».