Ελλάδα - Τουρκία: Συνάντηση αντιπροσωπειών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Shutterstock
Shutterstock

Ελλάδα - Τουρκία: Συνάντηση αντιπροσωπειών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Με σκοπό να διατηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας θα διεξαχθεί η τέταρτη συνάντηση τη Δευτέρα (22/04), μεταξύ αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μπουράκ Ακτσαπάρ, αντιστοίχως. Θα μετέχουν, επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Η συνάντηση για τα ΜΟΕ στην Αθήνα πραγματοποιείται στον απόηχο των προκλητικών ανακοινώσεων που έκανε η Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα με τις οποίες επανέφερε ουσιαστικά το θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας από τις Βρυξέλλες την αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, έκανε λόγο για «παντελώς αδικαιολόγητη» στάση και επανέλαβε την πρόθεσή της Αθήνας να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται, ότι η προηγούμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είχε λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην Άγκυρα.

Οι συνομιλίες αφορούσαν κατάρτιση δραστηριοτήτων ΜΟΕ έτους 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό, κατάλογο ΜΟΕ, που καταρτίσθηκε το 2010 (πχ οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων, τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΕΚΑΕ Λάρισας- Εσκί Σεχίρ).

Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών καθώς και πολιτικοί αξιωματούχοι. Η επανέναρξη των συζητήσεων, σηματοδοτήθηκε μάλιστα από μία διαφοροποίηση, καθώς επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν για πρώτη φορά ένα πολιτικό πρόσωπο, ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, και όχι κάποιος ένστολος αξιωματικός, γεγονός που καταδεικνύει την προσπάθεια να υπάρξει αλλαγή σελίδας και να «αποστρατιωτικοποιηθούν» οι διμερείς επαφές, δίνοντας τη θέση τους σε περισσότερο πολιτικά και διπλωματικά πεδία.

Τα ΜΟΕ, άλλωστε, αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των διμερών επαφών Αθήνας Άγκυρας, παράλληλα με τη θετική ατζέντα που συνεχίζεται να είναι στο επίκεντρο των διπλωματικών συζητήσεων των δύο πλευρών