Απειλές κατά του ψευδοκράτους εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εξ αιτίας απόφασης του λεγόμενου Συνταγματικού Δικαστηρίου για το θέμα των μαθημάτων του Κορανίου. Το λεγόμενο δικαστήριο γνωμάτευσε ότι η διδαχή του Κορανίου πρέπει να γίνεται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι αν δεν αναιρεθεί η απόφαση αυτή, τότε θα ληφθούν τα πρέποντα μέτρα.
Η κύρια συνδικαλιστική οργάνωση των δασκάλων στα κατεχόμενα προέτρεψε τις αρχές να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην εκπαίδευση, καταγγέλλοντας ότι η λεγόμενη «ΤΔΒΚ» έχει περισσότερα τζαμιά από τα σχολεία και ότι η θρησκευτική εκπαίδευση αυξάνεται λόγω της αύξησης των μη αδειοδοτημένων καλοκαιρινών σχολείων για μαθήματα Κορανίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής, δήλωσε ότι το συνταγματικό δικαστήριο της «ΤΔΒΚ» «πρέπει να μάθει τι είναι η κοσμικότητα», προσθέτοντας ότι τα σχόλια του δικαστηρίου για μαθήματα Κορανίου δεν ήταν αποδεκτά. Η Βόρεια Κύπρος «δεν είναι η Γαλλία», είπε.
Ο Ερντογάν προέτρεψε να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Τουρκίας στην εφαρμογή της θρησκευτικής εκπαίδευσης. «Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν οι εχθροί της θρησκείας», είπε.
Η απόφαση του λεγόμενου «συνταγματικού/ανωτάτου δικαστηρίου» του ψευδοκράτους αφορά υπόθεση του συνδικαλιστικού οργάνου υπηρεσιών θρησκευτικών λειτουργών HİZMET-SEN και σύμφωνα με αυτή, αφαιρείται η αρμοδιότητα για διοργάνωση μαθημάτων Κορανίου από μια επιτροπή που ονομάστηκε «επιτροπή θρησκευτικών υποθέσεων», που διαμορφώθηκε με πρόσθεση της παραγράφου 88 στον τροποποιητικό «νόμου» για το «τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων».
Η ενάγουσα συντεχνία θεωρεί ότι η παράγραφος αυτή αντιβαίνει στο άρθρο 1 του «συντάγματος» που αφορά την αρχή της κοσμικότητας, με το «συνταγματικό» να προσθέτει ότι αντιβαίνει και με το άρθρο 23 (4) που προβλέπει ότι η θρησκευτική παιδεία και εκπαίδευση είναι κάτω από την επίβλεψη και τον έλεγχο του «κράτους».
Αντιβαίνει επίσης το άρθρο που λέει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χώροι εκπαίδευσης και κατάρτισης που είναι αντίθετοι με τη σύγχρονη επιστήμη και τις εκπαιδευτικές αρχές και πως είναι κύριο καθήκον του «κράτους» η παροχή της απαραίτητης εκπαίδευσης και κατάρτισης του λαού.
Το «κράτος» εκπληρώνει αυτό το καθήκον με προγραμματισμένο τρόπο, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του Ατατούρκ, με ένα περιεχόμενο διανθισμένο με την εθνική κουλτούρα και τις πνευματικές αξίες, ανταποκρινόμενο στην εξέλιξη της εποχής και της τεχνολογίας, καθώς και στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ατόμου και της κοινωνίας, προστίθεται στην απόφαση του «δικαστηρίου».
Παράλληλα ακυρώνει τη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων» που είχε γίνει και πάλι με τροποποίηση του «νόμου» το 2017.
Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, χαρακτήρισε την απόφαση «προϊόν ενός νου ιδεοληπτικού και δογματικού. Η ερμηνεία της κοσμικότητας με τόσο ρηχό και λάθος τρόπο είναι ένα βήμα προς την κατάργηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».