Πάνω από 60 ταξιδιωτικοί και τουριστικοί οργανισμοί εκφράζουν την υποστήριξή τους στην απόφαση της Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού», καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στην άμεση υλοποίησή του, ώστε να είναι όλα έτοιμα πριν το καλοκαίρι.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η συμμαχίας European Tourism Manifesto αναφέρει ότι χαιρετίζει θερμά την πρόταση της Κομισιόν να καθιερώσει ένα κοινό, διαλειτουργικό και αμοιβαία αναγνωρισμένο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, σημειώνοντας ότι «αυτή η ψηφιακή απόδειξη, ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, έχει αναρρώσει από τον ιό ή έχει αρνητικό τεστ, θα οδηγήσει στην ασφαλή, ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και στην επανεκκίνηση των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη»
Σήμερα, συνεχίζει, υπάρχουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που προσφέρουν τη δυνατότητα εισόδου στην επικράτειά τους αν ο ταξιδιώτης φέρει παρόμοιο αποδεικτικό. «Αναμένουμε να ακολουθήσουν περισσότερες χώρες όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και η υγειονομική κατάσταση βελτιώνεται. Ο συντονισμός στην ΕΕ είναι επομένως ζωτικής σημασίας για την αποφυγή κατακερματισμένων ενεργειών, με 27 διαφορετικά πιστοποιητικά που θα καλύπτουν τις εξετάσεις, τον εμβολιασμό και την ανοσία» προσθέτει.
Η συμμαχία προτρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν άμεσα την πρόταση της Κομισιόν για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό και όλα τα μέλη να διασφαλίσουν την ταχεία εφαρμογή του.
Καλεί, επίσης την ΕΕ να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον ΟΟΣΑ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για να βρει μια παγκόσμια λύση για την ψηφιοποίηση των αρχείων εμβολιασμού, δοκιμών και ανοσίας για την διευκόλυνση των διεθνών ταξιδιών όταν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση.
«Ο ευρωπαϊκός τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού ενθαρρύνεται από την πρόταση της Κομισιόν, όμως αυτή η πρωτοβουλία από μόνη της δεν θα είναι αρκετή. Η συμμαχία ην επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης της ΕΕ, ακολουθώντας μια προσέγγιση βάσει κινδύνου και βάσει δεδομένων, για τον προσδιορισμό των συνθηκών και των σεναρίων υπό τα οποία οι τρέχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να χαλαρώσουν και να αρθούν με συντονισμένο τρόπο σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής», σημειώνει.
Πάγια αιτήματα της ταξιδιωτικής βιομηχανίας είναι:
- Δημιουργία μιας ειδικής ομάδας της ΕΕ σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία και τους κοινωνικούς εταίρους για την αποκατάσταση των ταξιδιών και του τουρισμού
- Συντονισμός των ταξιδιωτικών περιορισμών και απαιτήσεων
- Καθορισμός εναρμονισμένου πλαισίου στην ΕΕ για τεστ που σχετίζονται με ταξίδια και σε προσιτό κόστος
- Συντονισμένη επαναλειτουργία των τουριστικών δραστηριοτήτων, για παράδειγμα με βάση την καθοδήγηση της ΕΕ για τη σταδιακή επανάληψη των τουριστικών υπηρεσιών που εκδόθηκε στις 13 Μάϊου 2020.
«Αποδεικνύοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης για ένα κοινό πλαίσιο στην ΕΕ, μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε την έντονη απαίτηση μεταξύ των Ευρωπαίων να συνεχίσουν τα ταξίδια με το 54% να έχει στόχο να κάνει ένα ταξίδι πριν από το τέλος Ιουλίου 2021, ενώ το 41% των ερωτηθέντων επιθυμεί να ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» καταλήγει η ανακοίνωση.