To φαινόμενο «Γκρέτα» για το κλίμα «χτύπησε» και στις Ευρωεκλογές

To φαινόμενο «Γκρέτα» για το κλίμα «χτύπησε» και στις Ευρωεκλογές

Είναι το νεανικό πρόσωπο του συναγερμού για το κλίμα, ο οποίος οδήγησε στην άνοδο των οικολόγων στις ευρωεκλογές: η Γκρέτα, η Λουίζα και άλλες ενσαρκώνουν τη νέα γενιά που θέτει το μέλλον του πλανήτη στην καρδιά της πολιτικής συζήτησης, ενθαρρύνοντας και άλλους ανά τον κόσμο να τις ακολουθήσουν.

Χωρίς αυτές τις έφηβες που ακόμη δεν έχουν φθάσει στην ηλικία να ψηφίζουν, τα κόμματα των Πρασίνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχαν καταγράψει άνοδο τόση όση η κλιματική πρόκληση γινόταν μια μείζονα ανησυχία των ψηφοφόρων. Αλλά ο ακτιβισμός τους σε όλα τα μέτωπα, στα μέσα ενημέρωσης, στο δρόμο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επηρεάζει αναμφισβήτητα τις κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η 16χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, ηγερία ενός κινήματος που έγινε παγκόσμιο, ενώνει εκατοντάδες χιλιάδες νέους σε δεκάδες χώρες στις διαδηλώσεις του "Fridays for Future" και έχει μιμητές σχεδόν παντού.

Μια από αυτές, η 23χρονη φοιτήτρια Λουίζα Νόιμποϊερ αποκαλείται "η γερμανίδα Γκρέτα".

Οι δύο ακτιβίστριες έχουν συναντηθεί επανειλημμένα, τον Δεκέμβριο στην Πολωνία στην 24η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) και στη Γερμανία όπου διαδήλωσαν μαζί.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κινητοποίηση των νέων και στη μετάδοση των εκκλήσεων για πορείες και συγκεντρώσεις.

Με κοτσίδες όπως της "Φίφης της φακιδομύτης" που πέφτουν στους ώμους της, και με ολοστρόγγυλα μάτια που κοιτάζουν με δυσπιστία τον κόσμο, η Γκρέτα ενέπνευσε και άλλες νέες όπως στο Βέλγιο τις φλαμανδές φοιτήτριες Ανούνα ντε Βίβερ, 17 ετών, και Κύρα Γκαντουά, 20 ετών, ή στην Ουγκάντα η 14χρονη Λία Ναμουγκέρουα. Και οι τρεις ανέβηκαν τους τελευταίους μήνες στα οδοφράγματα του οικολογικού κινήματος.

Η Ανούνα και η Κύρα δημοσίευσαν ήδη μια αναφορά με τίτλο "Είμαστε το κλίμα. Επιστολή προς όλους"

Οι ευρωπαίοι Πράσινοι κατέγραψαν μεγάλη άνοδο, κυρίως λόγω των επιδόσεων των οικολόγων στη Γερμανία (20,5%), στη Γαλλία (13,47%) και στη Βρετανία (12,1%).

Οι εκλογές "δείχνουν ότι δεν βάζουμε την κλιματική κρίση μόνο στην ατζέντα των κινητοποιήσεων αλλά και στα εκλογικά τμήματα", έγραψε ικανοποιημένη η Λουίζα Νόιμποϊερ στο Twitter.

H τελευταία ανάρτηση στο Instagram της Γκρέτα ήταν χθες, Κυριακή. Η έφηβη που ταξίδευε με το τρένο για την Αυστρία, καλούσε τους πολίτες να "ψηφίσουν για το μέλλον"... μια ακτιβίστρια που όπως και άλλες δεν έχει ακόμη δικαίωμα ψήφου.

Το φαινόμενο Γκρέτα

Για τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, φιλελεύθερης τάσης, "ένας άνεμος οικολογίας φυσά στην Ευρώπη", κάτι που εν μέρει οφείλεται στο φαινόμενο Γκρέτα. "Αλλά δεν είσαι ποτέ προφήτης στη χώρα σου", γράφει σήμερα.

Στη Σουηδία, οι οικολόγοι υποχώρησαν σε εκλογική δύναμη σε σχέση με το 2014 και χάνουν δύο από τις τέσσερις έδρες που είχαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ένα αποτέλεσμα που κρύβει ωστόσο μια δυναμική: στο 11,4%, πολλαπλασιάζουν επί 2,6 την επίδοσή τους στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο του 2018, προτού εμφανιστεί το φαινόμενο Γκρέτα.

Στις γυναίκες, οι Πράσινοι της Σουηδίας συγκεντρώνουν σχεδόν το 15% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα για τη δημόσια τηλεόραση.

Κάτι που εξηγεί επίσης γιατί πρώτα και κύρια οι Γκρέτες και οι Λουίζες είναι αυτές που κάνουν τον "πράσινο" θόρυβο. Αυτές επιβεβαιώνουν την "απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ της ψήφου των νέων γυναικών, η οποία πηγαίνει στα φιλελεύθερα κόμματα, και της ψήφου των μεγαλύτερων ηλικιακά ανδρών, που εκπροσωπούνται καλύτερα στο εκλογικό σώμα δεξιών και δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων", αναλύει η πολιτική επιστήμονας Σοφίε Μπλόμποκ.

Η απειλή, για αυτά τα κόμματα, μοιάζει τέτοια που η Γκρέτα, η οποία που πάσχει από το σύνδρομο Ασπεργκέρ, αποτέλεσε στην προεκλογική εκστρατείας των ευρωεκλογών στόχο τοξικών επικρίσεων της άκρας δεξιάς που τηρεί σκεπτικισμό για το κλίμα. Στη Γαλλία ή στη Γερμανία κυρίως, ακτιβιστές πρόβαλαν το πρόβλημα της για να υποτιμήσουν και να δυσφημίσουν τον λόγο της κατηγορώντας την ότι χειραγωγείται από τους "οικολόγους φασίστες", σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου για τον στρατηγικό διάλογο (ISD), που έχει την έδρα του στο Λονδίνο.

Στην Ουγκάντα, μια 14χρονη μαθήτρια, η Λία Ναμουγκέρουα ηγείται μιας εκστρατείας κατά της πλαστικής σακούλας που κατακλύζει τους δρόμους της πρωτεύουσας Καμπάλα. Με δική της πρωτοβουλία στάλθηκε αίτηση προς τον πρόεδρο Γιουέρι Μουσέβενι για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας.

Η Λία κάνει και αυτή απεργία από το σχολείο, μια κινητοποίηση που άρχισε πέρυσι από την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Παρότι αναδημοσιεύει αναρτήσεις της Γκρέτα, η νεαρή από την Ουγκάντα δηλώνει ότι εμπνέεται από τη συνομήλικη της Νεοϋορκέζα Αλεξάντρια Βιγιασενιόρ που οργανώνει συχνά διαδηλώσεις μπροστά από την έδρα του ΟΗΕ...

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ