«Για να επιβιώσει η Ευρώπη, πρέπει να επιβιώσει η οικονομία της». Αυτό δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ στη συνέντευξή της η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή σε πέντε μεγάλης εμβέλειας ευρωπαϊκές εφημερίδες, ενόψει και της ανάληψης της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα της από την 1η Ιουλίου – από την οποία η Ευρώπη αναμένει πολλά. Στη συνάντησή της δε με τον Εμανουέλ Μακρόν, αμφότεροι επιβεβαίωσαν ότι γι’ αυτούς η ανάκαμψη της οικονομίας των «27» αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασαν, συγκεκριμένα, την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους για το Ταμείο Ανάκαμψης στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Ιουλίου. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η απόσταση που πρέπει να διανυθεί είναι πολύ μεγάλη και οι διαφορές παραμένουν πολλές και ζωτικές. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι η πλήρης συμφωνία σε όλα μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες αποτελεί ένα μάλλον υπεραισιόδοξο σενάριο.
«Παρά πολλές συνομιλίες» δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, παραδέχθηκε με ειλικρίνεια κ. Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με τον προσκεκλημένο της, μετά τη συνάντησή τους στον πύργο Μέσεμπεργκ, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βερολίνο – και προτού αποσυρθούν για το κοινό δείπνο εργασίας. Η ίδια πρόσθεσε, επίσης, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν: «Ελπίζουμε να βρούμε μια λύση, ακόμα κι αν υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος».
Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι «ζούμε σε μια δύσκολη εποχή, από τη μία πλευρά υπάρχει η πανδημία και οι σχετικές οικονομικές προκλήσεις από την άλλη». «Η κρίση θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο για πολύ καιρό αλλά θέλουμε να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι το μέλλον», όπως είπε.
Ισχυρός ο γαλλογερμανικός άξονας
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν επαίνεσε τη δύναμη της γαλλο-γερμανικής σχέσης και ανέφερε ότι το σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ αποτέλεσε τον πυρήνα της συζήτησής τους. «Βλέπω τη σημασία αυτού που έχουμε κάνει μαζί τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Μακρόν. «Έχουμε δείξει την ανθεκτικότητά μας στην κρίση. Βλέπω τι έχουμε κάνει τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα φτάσαμε στη στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη. Μπορούμε να μετατρέψουμε τη στιγμή της αλήθειας σε μια στιγμή επιτυχίας».
Ο Μακρόν επανέλαβε τη θέση του ότι η Σύνοδος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα. Τόνισε επίσης ότι τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να έχουν τη μορφή επιχορηγήσεων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο. «Η καγκελάριος και εγώ το θέτουμε ως την απόλυτη προτεραιότητά μας», είπε ο Μακρόν. «Χωρίς αυτό, η Ευρώπη δεν θα ανταπεξέλθει στην πρόκληση», πρόσθεσε.
Πρακτικά, οι δύο ηγέτες θα πιέσουν τους εταίρους τους ώστε να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα και να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός, τόσο στο ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-’27 όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης, που ούτως ή άλλως είναι στενά συνδεδεμένο μαζί του. Εάν αυτό καταστεί δυνατό, τότε θα είναι ρεαλιστικό οι διαφορές να γεφυρωθούν το φθινόπωρο και, το αργότερο, ως το τέλος του έτους, στη διάρκεια δηλαδή της εξάμηνης προεδρίας της Γερμανίας στην ΕΕ. Με στόχο, το νέο σχέδιο να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά από το 2021.