Την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να να επιτρέψει τα τουριστικά ταξίδια στην Ιταλία από τις 15 Ιουνίου, χαιρέτισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο για το θέμα της άρσης των περιορισμών της πανδημίας του κορονοϊού. Τη χαρακτήρισε πράξη «αφοσίωσης και διαφάνειας» προς την χώρα του.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο κ. Ντι Μάιο ευχαρίστησε την γερμανική κυβέρνηση για την συμπαράστασή της κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σχόλια περί του αντιθέτου από την ιταλική πλευρά, περιορίστηκε να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του προς την γερμανική κυβέρνηση, της οποίας η συμπαράσταση «δεν έλειψε ποτέ».
Από την πλευρά του, ο κ. Μάας παραδέχθηκε ότι «κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει πιο γρήγορα και με λιγότερη γραφειοκρατία» και τόνισε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την «μεγάλη χειρονομία» του ομολόγου του να επισκεφθεί σήμερα το Βερολίνο.
Ο τουρισμός ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της ατζέντας των συνομιλιών, εξήγησε ο ιταλός υπουργός και ανέφερε ότι έλαβε προσωπικές διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει η πρόθεση να επιτραπούν και πάλι οι τουριστικές ροές από την Γερμανία προς την Ιταλία στις 15 Ιουνίου, όταν το Βερολίνο αναμένεται να άρει την γενική ταξιδιωτική οδηγία του. «Είναι μια απόφαση αφοσίωσης και διαφάνειας προς την Ιταλία», δήλωσε ο κ. Ντι Μάιο και πρόσθεσε ότι η γερμανική απόφαση αντιπροσωπεύει απολύτως και τις υγειονομικές συνθήκες στη χώρα του.
Υποσχέθηκε δε απόλυτη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του κορονοϊού και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενιαίων κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τον τουρισμό -- με όλα τα μέσα, αεροπλάνα, πλοία, αυτοκίνητα. «Λάβαμε την απόφαση να μην κατακερματιστεί η τουριστική αγορά. Από την σκοπιά μας, οι ad hoc παράμετροι δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο. Αντιθέτως, πρέπει εδώ να μας καθοδηγεί το ευρωπαϊκό πνεύμα», τόνισε και ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά την Γερμανία, η οποία, όπως είπε, «στήριξε από την αρχή την διατήρηση του ευρωπαϊκό πνεύματος, σχετικά με την ελευθερία ταξιδιών εντός της ΕΕ».
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε ακόμη την ανάγκη η ΕΕ να γίνει πιο ισχυρή, φιλόδοξη και ανταγωνιστική, σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, «να βάζει στην άκρη τους ατομικισμούς ορισμένων» και να λαμβάνει κοινές αποφάσεις. «Υπάρχει διαφορά μεταξύ της κυριαρχίας ενός κράτους, το οποίο έχει βεβαίως τα σχέδιά του και της εμμονής στην εθνική κυριαρχία, που είναι αντίθετη στην οικοδόμηση της Ένωσής μας και σε βάρος των συμφερόντων των κρατών», είπε χαρακτηριστικά, με τον κ. Μάας να συμφωνεί ότι «προτιμούμε συνολικά μια ευρωπαϊκή ρύθμιση και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι στην ΕΕ είμαστε σε θέση να συντονιζόμαστε μεταξύ μας κατά τρόπο ώστε να δίνουμε στους ευρωπαίους πολίτες ένα μίνιμουμ αξιοπιστίας».
Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό «ταμείο ανοικοδόμησης», ο κ. Ντι Μάιο χαιρέτισε τόσο την γερμανογαλλική πρόταση όσο και αυτήν που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Χάικο Μάας δήλωσε μάλιστα ότι το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να μην μείνει καμία ευρωπαϊκή χώρα πίσω στην προσπάθεια για ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό.
«Χτίσαμε από κοινού την Ευρώπη και είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε καμία χώρα πίσω -- κυρίως εκείνες οι οποίες χτυπήθηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία», δήλωσε ο γερμανός υπουργός και ζήτησε την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.
Οι υπουργοί συζήτησαν ακόμη σχετικά με την κατάσταση στην Λιβύη, καθώς οι χώρες τους εμπλέκονται ενεργά στην προσπάθεια τερματισμού του εμφυλίου. Και οι δύο εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης, με τον Χάικο Μάας να επισημαίνει ότι το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ παραβιάζεται τακτικά από υποστηρικτές και των δύο πλευρών. Είναι αποφασιστικής σημασίας, πρόσθεσε, η ΕΕ να παραμείνει προσηλωμένη σε μια πολιτική λύση της διαμάχης.
Michael Kappeler/Pool via AP