Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι παρουσιάζει «μια τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα» σύμφωνα με αναλυτή της JPMorgan, αλλά ελλοχεύουν «κίνδυνοι κυβερνησιμότητας», ενώ η Goldman Sachs δηλώνει ότι είναι «επιτακτική» μια «ταχεία αλλαγή από τις αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές του παρελθόντος», αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε σημερινή ανάλυσή του.
Ο άκρως λαϊκιστής Μιλέι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος κερδίζοντας στον δεύτερο γύρο των εκλογών χθες, Κυριακή, υπόσχεται πως θα εφαρμόσει «θεραπεία σοκ». Ο 53χρονος καλείται να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας, που πλήττεται από τριψήφιο πληθωρισμό, μια διαφαινόμενη ύφεση και αυξανόμενη φτώχεια.
«Σήμερα αρχίζει η ανοικοδόμηση της Αργεντινής. Σήμερα αρχίζει το τέλος της παρακμής της Αργεντινής. Σήμερα τελειώνει το εξαθλιωτικό μοντέλο του πανταχού παρόντος κράτους, το οποίο ωφελεί μόνο κάποιους, ενώ η πλειοψηφία υποφέρει», δήλωσε χαρακηριστικά ο Μιλέι μετά τη χθεσινή νίκη του.
Αναλυτές της JPMorgan και της Goldman Sachs σχολίασαν τη χθεσινή εκλογική νίκη.
Σύμφωνα με τον Ντιέγκο Περέιρα της JP Morgan, «ο εκλεγμένος πρόεδρος Μιλέι προσφέρει μια τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα, αλλά η κύρια πρόκληση είναι ότι μπορεί να παρεμποδιστεί από την ικανότητα πολιτικών ελιγμών (manoeuvrability). Κίνδυνοι κυβερνησιμότητας ελλοχεύουν μπροστά μας, δεδομένης της έλλειψης κομματικής δομής, αλλά και της κατανομής εξουσίας στο Κογκρέσο μετά τις γενικές εκλογές».
Ο αναλυτής αναφέρει ότι «οποιοδήποτε πρόγραμμα σταθεροποίησης με στόχο την επιτυχή μείωση του πληθωρισμού πρέπει να αντιμετωπίσει το ενοποιημένο έλλειμμα του δημοσίου στο σύνολό του, περιλαμβάνοντας τόσο το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και τις πληρωμές τόκων της κεντρικής τράπεζας επί των αμειβόμενων υποχρεώσεων, μαζί με την ενίσχυση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας εν μέσω της ανασυγκρότησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων».
Ο Σέρχιο Αρμέλα της Goldman Sachs επισημαίνει ότι μια «ταχεία αλλαγή από τις αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές του παρελθόντος είναι επιτακτική ανάγκη», προσθέτοντας ότι «οι συσσωρευμένες ανισορροπίες στην οικονομία έχουν γίνει πολύ μεγάλες και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα».
Ο αναλυτής αναφέρει ότι «μια απτή και διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή (π.χ. μετάβαση σε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα), μια υπεύθυνη ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα απαλλαγμένη από τη μέγγενη της δημοσιονομικής κυριαρχίας, η απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να καταστεί η οικονομία πιο ανοικτή, παραγωγική και ευέλικτη, απαιτούνται για να τεθεί η οικονομία σε βιώσιμη πορεία».
Οι αγορές της Αργεντινής είναι κλειστές τη Δευτέρα λόγω αργίας, αλλά ορισμένα κρατικά ομόλογα και μετοχές που είναι εισηγμένα στο εξωτερικό θα διαπραγματεύονται, κυρίως στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο «αναρχοκαπιταλιστής» που θα «κατατεμαχίσει» το κράτος
Γνωστός και ως «Ντόναλντ Τραμπ της Αργεντινής», ο «αντισυστημικός» Μιλέι υποστηρίζει μία πολιτική που διακρίνεται από τα ιδανικά του καπιταλισμού, συνδυάζοντας κοινωνικά συντηρητικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της εναντίωσης στις αμβλώσεις, τις οποίες η Αργεντινή νομιμοποίησε το 2020, και άλλων αμιλεγόμενων πολιτικών.
Το παρατσούκλι αυτό φαίνεται ότι το έχει καλωσορίσει και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Truth Social ότι ο Μιλέι «θα κάνει την Αργεντινή μεγάλη ξανά» (Make Argentina great again), σύνθημα που αρκετοί ψηφοφόροι του Μιλέι χρησιμοποιούσαν προεκλογικά.
Ο ακραία φιλελεύθερος οικονομολόγος ενσαρκώνει την επιθυμία μέρους των πολιτών να δουν «να φεύγουν» οι παραδοσιακοί πολιτικοί, η «κάστα των παράσιτων» όπως αποκαλεί τους περονιστές (κεντροαριστερά) και τους κεντροδεξιούς που εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και είκοσι χρόνια αυτός που μεταπήδησε στην πολιτική από τα τηλεοπτικά πλατό.
Η «θεραπεία σοκ»
Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στο Μιλέι το «πράσινο φως» να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ωστόσο, αυτή η θεραπεία του σοκ θέτει την Αργεντινή σε μια πορεία αβεβαιότητας, με ορισμένους οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι η δολαριοποίηση της οικονομίας των 622 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια εποχή που τα διεθνή αποθέματα εξαντλούνται θα μπορούσε να οδηγήσει την Αργεντινή σε άλλη μια περίοδο υπερπληθωρισμού, ενώ ο Μιλέι έχει υποσχεθεί να «εξολοθρεύσει» τον «καρκίνο« του πληθωρισμού.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ κάλεσαν τη νέα κυβέρνηση της Αργεντινής να προχωρήσει σε επανεκκίνηση της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για σταδιακές αλλαγές. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύντρια του ΔΝΤ, συνεχάρη τον Μιλέι με ανάρτησή της στο X, σημειώνοντας τη βούληση του ΔΝΤ «να συνεργαστεί στενά με τον ίδιο και την κυβέρνησή του».
Ο αυτοανακηρυγμένος «αναρχοκαπιταλιστής» έχει χαρίσει στους ψηφοφόρους του μια σειρά από αμφιλεγόμενες εμφανίσεις. Κρατώντας ένα αλυσοπρίονο, ο Μιλέι υπόσχεται να «κατατεμαχίσει» το κράτος και αυτό που αποκαλεί «πολιτική κάστα».
Ο οικονομολόγος και πλέον Πρόεδρος της Αργεντινής είχε εξαγγείλει πως αν κερδίσει, πρόκειται να δολαριοποιήσει την οικονομία, να καταργήσει την κεντρική τράπεζα και διάφορα υπουργεία, να περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες.
«Δεν υπάρχει χώρος για σταδιακή μετάβαση ή ημίμετρα», είχε δηλώσει ο Μιλέι, ο οποίος σήμερα δήλωσε ότι θα εξετάσει επίσης την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ενέργειας YPF YPFD.BA.
Παρά τις αντιδράσεις, φαίνεται πως οι προτάσεις και «συνταγές» του για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της φτώχειας, βρήκαν ευήκοα ώτα στους δυσαρεστημένους πολίτες. Η λαϊκίστικη ρητορική του, ο διακηρυγμένος πόλεμος ενάντια στις ελίτ, κατάφερε να του εξασφαλίσει το 55,6% των ψήφων στη χθεσινή αναμέτρηση.