Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χθες Κυριακή (02/10), για ακόμα μια φορά τη σοβαρή ανησυχία του για την προσπάθεια της γενικής εισαγγελίας της Γουατεμάλας να υπονομεύσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον εκλεγμένο πρόεδρο Μπερνάρντο Αρέβαλο, που κατήγαγε ευρεία νίκη τον Αύγουστο.
Η εισαγγελία έκανε έφοδο στο ανώτατο εκλογοδικείο (TSE) την Παρασκευή, όπου λειτουργοί της ερευνούσαν επί περίπου είκοσι ώρες και κατέσχεσαν κούτες με στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «ανησυχεί σοβαρά για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να υπονομευτεί η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Γουατεμάλα στον εκλεγμένο πρόεδρο Αρέβαλο», τονίζει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ουάσιγκτον επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε νυν και πρώην μέλη του Κογκρέσου, εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς και άλλους που ενέχονται σε ενέργειες «υπονόμευσης της δημοκρατίας» στο πολυπληθέστερο κράτος της κεντρικής Αμερικής, υπενθυμίζεται στο κείμενο.
Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας δεν αντέδρασε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε να σχολιάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η εισαγγελία διαβεβαίωσε πως «ενεργεί σε όλες τις υποθέσεις με αντικειμενικότητα και αμεροληψία για να εγγυηθεί την αυστηρή συμμόρφωση προς τον νόμο».
Ο Μ. Αρέβαλο, 64 ετών, κοινωνιολόγος, πρώην διπλωμάτης και μέλος της Γερουσίας, αναμένεται να αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο. Έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «πραξικόπημα» και διωγμός από την εισαγγελία εναντίον του ιδίου και του κόμματός του, του Movimiento Semilla («Κίνημα Σπόρος»).
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ενέργειες αυτές οδηγούν στην ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και στην καταστροφή του δημοκρατικού καθεστώτος», ανέφερε ο εκλεγμένος πρόεδρος το Σάββατο.
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε και αυτός χθες Κυριακή στη Γενεύη ανησυχία για τις ενέργειες της εισαγγελίας της Γουατεμάλας.
«Αυτά τα γεγονότα προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των πολύ ανησυχητικών ενεργειών των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες -στο σύνολό τους- μοιάζουν σχεδιασμένες για να υπονομεύσουν την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας και γενικότερα το κράτος του δικαίου», τόνισε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.