Φωτογραφία αρχείου
ΗΠΑ προς Ιράν: Αφήστε ελεύθερο το πλοίο - Αγωνία για τον Έλληνα δόκιμο
(AP Photo/Silvia Izquierdo)
(AP Photo/Silvia Izquierdo)
Φωτογραφία αρχείου
Πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο

ΗΠΑ προς Ιράν: Αφήστε ελεύθερο το πλοίο - Αγωνία για τον Έλληνα δόκιμο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την κατάσχεση του τάνκερ από το Ιράν στα ανοικτά των ακτών του Ομάν και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματός του, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη.

«Καμία απολύτως δικαιολογία για την κατάσχεσή του, καμία απολύτως. Πρέπει να το αφήσουν να φύγει», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται με τους περιφερειακούς εταίρους σχετικά με τα κατάλληλα βήματα για να καταστήσουν το Ιράν υπόλογο», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο

Άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες επικοινωνίας με τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο καθώς και το υπόλοιπο 18μελές πλήρωμα του πλοίου St Nikolas από το υπουργείο Εξωτερικών και της εταιρείας του ελληνόκτητου πλοίου το οποίο κατελήφθη στον κόλπο του Ομάν από το Ιράν –το πλοίο συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation. Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη κατάληψης του πλοίου το οποίο βρίσκεται υπό καθεστώς πειρατείας, ενώ το σύστημα μετάδοσης θέσης του πλοίου έχει κλείσει από το πρωί.

Η κίνηση του Ιράν, φαίνεται να αποτελεί αντίποινα για την κατάσχεση του ίδιου πλοίου πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δε τάνκερ, στο παρελθόν είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας κρίσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επικαλούμενο ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το Reuters αναφέρει ότι το πλοίο μετέφερε πετρέλαιο που προοριζόταν για την Τουρκία. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, και το σύστημα εντοπισμού AIS, στο St Nikolas, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, εισέβαλαν ένοπλοι με στρατιωτικές στολές νωρίς σήμερα το πρωί της Πέμπτης (11/1), καθώς έπλεε κοντά στην πόλη Σοχάρ του Ομάν.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ναυλομεσιτικές πηγές καθώς και η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας (UKMTO) έκαναν λόγο για πειρατεία στο πλοίο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν. Το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε το πλοίο ήταν πριν από τις 9 σήμερα το πρωί, βγαίνοντας από τον Κόλπο του Ομάν.

Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey ανέφερε ότι «έξι άνδρες με στρατιωτικά ρούχα» κάλυψαν τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν στο πλοίο. 

Σύμφωνα με την Empire Navigation,  η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το σκάφος είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπηκόοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Για μήνες, το πλοίο St. Nikolas (πρώην Suez Rajan) είχε ακινητοποιηθεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης πριν αποπλεύσει ξαφνικά για την ακτή του Τέξας χωρίς εξήγηση. Το πλοίο εκφόρτωσε το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο τον Αύγουστο.

Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras. Όπως αναφέρθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία έχει ήδη ενεργοποιηθεί  σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, στα ύδατα γύρω από το στενό του Ορμούζ έγιναν κατασχέσεις πλοίων ως αντίποινα από το Ιράν για τα ιρανικά φορτία πετρελαίου που κατασχέθηκαν με απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώ, Τον Μάιο του 2022 οι Ιρανοί Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης κατέλαβαν δύο ελληνόκτητα πλοία.

Στο μεταξύ, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω του πολέμου Ιραήλ – Χαμάς.