Το Ιράν εντατικοποιεί το πογκρόμ σε βάρος ακτιβιστών και δημοσιογράφων προκειμένου να καταφέρει να καταστείλει τον ξεσηκωμό των πολιτών για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι και να τον αποκρύψει από την δυτική κοινή γνώμη.
Είκοσι δημοσιογράφοι έχουν οδηγηθεί στην φυλακή από την έναρξη των διαδηλώσεων σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, οργάνωση με έδρα την Ουάσινγκτον. Πολλοί ακτιβιστές και δικηγόροι έχουν συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένου και του πολύ γνωστού ακτιβιστή υπέρη της ειρήνης, Χοσείν Ρονάγκι, που συνελήφθη το σαββατοκύριακο.
Αυτό το στοχευμένο κυνηγητό σε συνδυασμό με σοβαρές διακοπές στο ίντερνετ και μπλοκάρισμα σε σάιτ όπως το Instagram και το WhatsApp, αποσκοπεί στο να σιγάσει αλλά και να αποκρύψει από τον υπόλοιπο κόσμο τις αντιδράσεις που συνεχίζονται για 11η μέρα.
«Στοχοποιώντας δημοσιογράφους εν μέσω εκτεταμμένης βίας μετά τον περιορισμό στην πρόσβαση σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, οι ιρανικές αρχές στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα οτι δεν πρέπει να υπάρχει καμία κάλυψη στις διαδηλώσεις», αναφέρει στην σχετική της ανακοίνωση η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.
Ο Ρονάγκι, σε βίντεο που ανάρτησε μες το σαββατοκύριακο ανέφερε ότι είχε αρχικά γλυτώσει τη σύλληψη φεύγοντας από το διαμέρισμα του όταν οι άνδρες ασφαλείας τον αναζήτησαν. Τελικά όμως εντοπίστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης όπου οι φρουροί τον χτύπησαν, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο αδερφός του Χασάν με ανάρτηση του στο Twitter. H μητέρα του ανέφερε σε δική της συνέντευξη ότι τού έσπασαν το πόδι. Οι δικηγόροι που τον συνόδεψαν στην φυλακή συνελήφθησαν επίσης.
Τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο νεαρής Ιρανής μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR) που έχει την έδρα της στο Όσλο.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Iran Human Rights, τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις» σε 14 επαρχίες της χώρας, αναφέρει η ΜΚΟ σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι "έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά" περιλαμβάνονται στους νεκρούς. Η ΜΚΟ δηλώνει ότι έλαβε αρκετά "βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν τη ρίψη πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών".
Το πογκρόμ έχει την εκπεφρασμένη στήριξη και των δικαστικών αρχών που έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα επιδείξουν καμία επιείκεια.
Ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ επέμεινε «στην ανάγκη να δράσουν χωρίς καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών «των ταραχών», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan Online.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που πέθανε η Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή «φορούσε ανάρμοστα ρούχα».
Οι διαδηλώσεις αυτές είναι οι πιο εκτεταμένες που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τον Δεκέμβριο του 2019, όταν πλήθος κόσμου είχε βγει στους δρόμους περίπου 100 πόλεων διαμαρτυρόμενος για την άνοδο της τιμής της βενζίνης. Οι διαδηλώσεις είχαν κατασταλεί βίαια, με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς, αν και οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον θάνατο 230 ανθρώπων.