Το σενάριο μιας συμφωνίας για τους ομήρους και τις πιθανές επιπτώσεις της στην επικείμενη επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, ήταν το αντικείμενο συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ωστόσο ακυρώθηκε.
Τόσο ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια συμφωνία που θα ελαττώσει ή θα σταματήσει προσωρινά τις μάχες, ενώ ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ διαβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αν η κυβέρνηση απορρίψει μια συμφωνία για τους ομήρους που υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας, «δεν θα έχει δικαίωμα να συνεχίσει να υπάρχει».
Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου έχει τρία μέλη με δικαίωμα ψήφου: Νετανιάχου, Γκαντζ και Γκαλάντ. Ο Γκάντι Άιζενκοτ της Εθνικής Ενότητας είναι παρατηρητής, όπως και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και ο ηγέτης του υπερορθόδοξου κόμματος Σασ Αριέχ Ντέρι αμφότεροι έμπιστοι του Nετανιάχου.
Ο Μπεν Γκβίρ συναντήθηκε με τον Νετανιάχου για να συζητήσουν τη συμφωνία και την επιχείρηση πριν από τη γενική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το απόγευμα, την οποία ο Σμότριχ παρέλειψε για χάρη μιας συνεδρίασης της παράταξης του ακροδεξιού κόμματός του, του Θρησκευτικού Σιωνισμού.
Ο Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ «θα εισέλθει στη Ράφα και θα εξαλείψουμε τα τάγματα της Χαμάς εκεί -είτε υπάρχει συμφωνία είτε όχι- προκειμένου να επιτύχουμε την ολοκληρωτική νίκη».
Το Ισραήλ θα περιμένει μέχρι την «Τετάρτη το βράδυ» για να απαντήσει στη Χαμάς
Το Ισραήλ θα περιμένει «μέχρι το βράδυ της Τετάρτης» για να απαντήσει στη Χαμάς σε μια πρόταση εκεχειρίας που συζητείται στο Κάιρο, προτού λάβει απόφαση να στείλει αντιπροσωπεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δήλωσε σήμερα ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Το Ισραήλ αποφάσισε να μη στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο αμέσως» και «θα αποφασίσει όταν η Χαμάς δώσει την απάντησή της», σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί: «θα περιμένουμε μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και μετά θα αποφασίσουμε», τόνισε.
Μετά από μια συνάντηση τη Δευτέρα στο Κάιρο, με την Αίγυπτο, το Κατάρ, δύο από τις μεσολαβήτριες χώρες, μια αντιπροσωπεία της Χαμάς επέστρεψε στη Ντόχα και αναμένεται να δώσει την απάντησή της «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς.