Το Ισραήλ φαίνεται να είναι διατιθέμενο να υποχωρήσει από την αρχική του απαίτηση προς τη Χαμάς να απελευθερώσει 40 ομήρους σε αντάλλαγμα για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ισραηλινά μέσα μεταδίδουν ότι το Τελ Αβίβ ήταν πλέον πρόθυμο να δεχτεί την απελευθέρωση μόλις 20 ομήρων στην πρώτη φάση μιας συμφωνίας εκεχειρίας. Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ επέκρινε αυτή τη στάση.
Ειδικότερα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι αυτοί οι πρώτοι 20 όμηροι θα ήταν είτε γυναίκες, είτε άνδρες άνω των 50 ετών και όσοι είναι σοβαρά άρρωστοι. Η τελευταία πρόταση, η οποία απορρίφθηκε από τη Χαμάς, προέβλεπε την απελευθέρωση 40 ομήρων.
Λόγω του αδιεξόδου που προέκυψε, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ εξουσιοδότησε την Πέμπτη τη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας να συζητήσει αυτή την πιο ευέλικτη προσέγγιση με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία που θα φτάσει στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή για συνομιλίες επί του θέματος, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ - ο οποίος δεν συμμετέχει στο υπουργικό πολεμικό συμβούλιο - εξέφρασε στο Twitter την έντονη αντίθεσή του στην προσέγγιση αυτή, χαρακτηρίζοντας την αιγυπτιακή πρόταση ως «πλήρη παράδοση του Ισραήλ».
Ζήτησε την απομάκρυνση του αρχηγού της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, από τη θέση του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ισραήλ για τους ομήρους.
«Ήρθε η ώρα η Μοσάντ να συνεχίσει να ασχολείται με αυτό για το οποίο εκπαιδεύτηκε: Να εξουδετερώνει ηγέτες της Χαμάς σε όλο τον κόσμο και όχι [να συμμετέχει] σε διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανεύθυνα και βλάπτουν την ασφάλεια του Ισραήλ", έγραψε ο Σμότριχ.
«Από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να μιλάμε στη Χαμάς μόνο με βομβαρδισμούς και βόμβες», πρόσθεσε ο Σμότριχ, καλώντας τις ισραηλινές δυνάμεις να εισέλθουν στη Ράφα «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εντατικά και να συνεχίσουν σε ολόκληρο τον θύλακα μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή [της Χαμάς]».
Πηγή: Times of Israel