Καταγγελία στον επικεφαλής του ΟΟΣΑ για τη «μονομερή» τουρκική απόφαση να αναστείλει το εμπόριο με το Ισραήλ, υπέβαλε ο Ισραηλινός Υπουργός Οικονομικών Νιρ Μπαρκάτ.
Σε συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ μια ημέρα αφότου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπαρκάτ κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως είναι «αντισημιτιστής δικτάτορας» και ότι η απόφαση «παραβιάζει κατάφωρα τους νόμους για το θαλάσσιο εμπόριο και βλάπτει το παγκόσμιο εφοδιασμό».
«Αναμένουμε από τον ΟΟΣΑ να αναλάβει δράση κατά της Τουρκίας για την παραληρηματική απόφαση του Ερντογάν που βλάπτει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο Μπαρκάτ και υπογράμμισε πως «η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στον Ερντογάν, τον δικτάτορα».
נפגשתי לפני זמן קצר עם מזכ״ל הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי ה-OECD מתיאס קורמן. הגשתי לקורמן תלונה נגד טורקיה לאור החלטתה החד צדדית לעצור את הסחר הימי בין המדינות. ארדואן הוא רודן אנטישמי שפוגע באירופה כולה בהחלטה שמפרה באופן בוטה את חוקי הסחר הימי ומזיקה לרציפות האספקה… pic.twitter.com/baIOjY6lJ6
— ניר ברקת (@NirBarkat) May 3, 2024
Η διακοπή των εμπορικών συναλλαγών
Τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ διέκοψε πλήρως η Τουρκία αξίας περίπου 7 δισ. δολαρίων ετησίως, με την αιτιολογία έως ότου «εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε την Παρασκευή (03/05) ο υπουργός Τούρκος Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ.
«Η ασυμβίβαστη στάση του Ισραήλ και η επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα ώθησαν την Τουρκία να σταματήσει το εμπόριο», δήλωσε ο Μπολάτ, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοινώνοντας τα στοιχεία του εμπορίου του Απριλίου.
Η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, χαιρέτισε την απόφαση ως «γενναία και υποστηρικτική».
Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ξεκίνησε τη διακοπή των εμπορικών συναλλαγών, περιορίζοντας τις εξαγωγές χάλυβα, λιπασμάτων και καυσίμων αεροσκαφών μεταξύ 54 κατηγοριών προϊόντων, λόγω της άρνησης, όπως είπε, του Ισραήλ να επιτρέψει στην Άγκυρα να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις ρίψης βοήθειας από αέρος για τη Γάζα.
Όλες οι υπόλοιπες εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες ανήλθαν σε 5,4 δισ. δολάρια σε τουρκικές εξαγωγές και 1,6 δισ. δολάρια σε ισραηλινές εισαγωγές πέρυσι, σταμάτησαν πλήρως σήμερα.
Οι κορυφαίες τουρκικές εξαγωγές προς το Ισραήλ είναι ο χάλυβας, τα οχήματα, τα πλαστικά, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα μηχανήματα, ενώ στις εισαγωγές κυριαρχούν τα καύσιμα με 634 εκατ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τα τουρκικά εμπορικά στοιχεία.
Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε την Πέμπτη (02/05) ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραήλ Κατς, στην απόφαση αυτή.
«Οι συναλλαγές εξαγωγών και εισαγωγών που σχετίζονται με το Ισραήλ έχουν σταματήσει, καλύπτοντας όλα τα προϊόντα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας.
«Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αγνοώντας τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των Τούρκων επιχειρηματιών, αδιαφορώντας για τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Κατς.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, τονίζει ότι ο Ερντογάν παραβιάζει τις συμφωνίες μπλοκάροντας τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές και γνωστοποιεί ότι έδωσε εντολή στον Γενικό Διευθυντή του να συνεργαστεί άμεσα με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην κυβέρνηση για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων για το εμπόριο με την Τουρκία, εστιάζοντας στην τοπική παραγωγή και τις εισαγωγές από άλλες χώρες. «Το Ισραήλ θα αναδυθεί με μια ισχυρή και τολμηρή οικονομία. Εμείς κερδίζουμε και αυτοί χάνουν», υπογραμμίζει.
.@RTErdogan is breaking agreements by blocking ports for Israeli imports and exports. This is how a dictator behaves, disregarding the interests of the Turkish people and businessmen, and ignoring international trade agreements. I have instructed the Director General of the…
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) May 2, 2024
Νωρίτερα την Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ από σήμερα, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, ωστόσο η κυβέρνηση δεν το έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα.
Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 6,8 δισ. δολάρια το 2023, εκ των οποίων το 76% ήταν τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.
Στις 9 Απριλίου η Τουρκία είχε ανακοινώσει την επιβολή εμπάργκο εξαγωγών κατά του Ισραήλ σε 54 κατηγορίες προϊόντων, ως αντίδραση στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο της Γάζας. Ο τότε κατάλογος περιελάμβανε διάφορους τύπους προϊόντων, κυρίως κατασκευαστικά υλικά, όπως αλουμίνιο και χάλυβας, χρώματα, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα και άλλες πρώτες ύλες.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση στη διμερή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Άγκυρα στις 24 Απριλίου, ανέφερε ότι: «δεν διατηρούμε πλέον εντατικές εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, αυτό τελείωσε».
Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε τα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου στις 30 Απριλίου για το μήνα Μάρτιο, τα οποία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ ανήλθαν σε 437 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές της από το Ισραήλ ανήλθαν σε 167,3 εκατ. δολάρια.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το Ισραήλ κατατάσσεται στη 12η θέση στη λίστα των χωρών στις οποίες η Τουρκία έχει τις περισσότερες εξαγωγές. Στην κατάταξη των εισαγωγών, το Ισραήλ κατέλαβε την 32η θέση το πρώτο τρίμηνο.