Διαβουλεύσεις σε τρία επίπεδα ταυτόχρονα θα διεξάγουν Ελλάδα και Τουρκία, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν. Εκτός από τις διερευνητικές επαφές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τ. Ερντογάν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η τουρκική εφημερίδα Μilliyet, ο Καλίν ανέφερε ότι στις πολιτικές διαβουλεύσεις θα συμμετέχουν αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χώρων που θα ασχοληθούν με τα ζητήματα διμερών σχέσεων, σε επίπεδο οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.
Στις στρατιωτικές, θα υπάρξει μια σειρά συναντήσεων, που θα περιλαμβάνουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει σε Έλληνες και Τούρκους στρατιωτικούς να συνεργάζονται στο Αιγαίο, σε θάλασσα, ξηρά, αέρα και συνοριακές γραμμές.
Πρόκειται για έναν μηχανισμό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, υπό τον τίτλο «Συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών», που έχει σχηματιστεί για το Αιγαίο και που θα επιτρέψει τη στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων. «Συναντήσεις που θα είναι μία συνέχεια εκείνων του ΝΑΤΟ», όπως σημείωσε ο Ιμ.Καλίν.
«Αναμένουμε, ελπίζουμε και σχεδιάζουμε αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης να ξεκινήσει με μία τριπλή μορφή: διερευνητικών συνομιλιών, πολιτικών διαβουλεύσεων και στρατιωτικών συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει αποσαφηνιστεί η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών και πως θα το συζητήσει με τους ομολόγους του».
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν ειδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Πρόσθεσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε. “Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα”, ανέφερε.
Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, δήλωσε.
Για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ιμπαρχίμ Καλίν ανέφερε πως αναμένουν επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.