Κίνα: Εντολή στα ανθρακωρυχεία για αύξηση παραγωγής

Κίνα: Εντολή στα ανθρακωρυχεία για αύξηση παραγωγής

Η Κίνα έδωσε σήμερα Παρασκευή εντολή σε ορυχεία στην Εσωτερική Μογγολία να αυξήσουν την παραγωγή άνθρακα με τις τιμές πετρελαίου να καταγράφουν άλμα, καθώς η αύξηση-ρεκόρ στο κόστος αερίου ενίσχυσε τη ζήτηση για τα περισσότερο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα προκειμένου τα εργοστάσια να μείνουν ανοικτά και τα σπίτια ζεστά.

Η ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα από τους περιορισμούς του κορονοϊού αποκάλυψε ανησυχητικά χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, με παράγοντες του ενεργειακού κλάδου, στελέχη επιχειρήσεων και κυβερνήσεις να αναζητούν λύσεις καθώς το βόρειο ημισφαίριο οδεύει προς τον χειμώνα.

Η ενεργειακή κρίση, που έχει οδηγήσει σε ελλείψεις καύσιμων και διακοπές ρεύματος σε κάποιες χώρες, αποτυπώνει τη δυσκολία να περιοριστεί η εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα την ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες προσπαθούν να αναβιώσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις συνομιλίες που θα γίνουν τον επόμενο μήνα στη Γλασκώβη.

Οι στόχοι για το κλίμα

 

Στην Κίνα, όπου η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε για να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα, αξιωματούχοι έδωσαν εντολή σε πάνω από 70 ανθρακωρυχεία στην Εσωτερική Μογγολία να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά σχεδόν 100 εκατ. τόνους ή 10%, καθώς η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγών παλεύει με τις χειρότερες διακοπές ενέργειας εδώ και χρόνια.

Η Ινδία, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Κίνα χώρα κατανάλωσης άνθρακα, επίσης πλήττεται από διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω της έλλειψης άνθρακα, με πάνω από τα μισά εργοστάσιά της που λειτουργούν με άνθρακα να έχουν επάρκεια αποθεμάτων σε καύσιμα για λιγότερο από τρεις ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία από την ομοσπονδιακή εταιρία διαχείρισης του δικτύου.

Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα, και οδεύουν προς άνοδο σχεδόν 5% αυτή την εβδομάδα καθώς οι βιομηχανίες αλλάζουν την καύσιμη ύλη τους.

Σε μια κίνηση που αποτυπώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι ΗΠΑ δεν απέκλεισαν την περίπτωση να στραφούν στα στρατηγικά τους αποθέματα σε πετρέλαιο, το οποίο γίνεται συνήθως μόνο όταν παρατηρείται μεγάλη διατάραξη στον εφοδιασμό, όπως συμβαίνει με τους κυκλώνες, ή να επιδιώξουν απαγόρευση στις εξαγωγές πετρελαίου προκειμένου να μειωθεί το κόστος του αργού, αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να προχωρήσει τώρα σε τέτοιου είδους μέτρα.