Η δεκαμελής ομάδα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην οποία ανατέθηκε να ερευνήσει την προέλευση του νέου κορονοϊού, η οποία αναμενόταν να φθάσει στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, θα αρχίσει εντέλει την αποστολή της την Πέμπτη 14η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.
Η αποστολή θεωρείται εξαιρετικά λεπτή για το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να αποσείσει κάθε ευθύνη για την πανδημία που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1,9 εκατ. ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο. Αρχικά προβλεπόταν να ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς δεν είχαν δοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες στα μέλη της. Η Κίνα έκανε λόγο για «παρανοήσεις».
«Έπειτα από συνομιλίες, η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ (...) θα φθάσει στην Κίνα από τη 14η Ιανουαρίου για να κάνει έρευνες. Θα διενεργήσει έρευνες από κοινού με κινέζους επιστήμονες για την προέλευση της COVID-19», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Κίνας.
Το Πεκίνο δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για την επίσκεψη. Πάντως οι ειδικοί αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια.
Σε μια μάλλον σπάνια περίπτωση που φάνηκε να επικρίνει την κινεζική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους εξέφρασε τη λύπη του που οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να φθάσουν στη χώρα.
Το πράσινο φως της Κίνας δόθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στην Κίνα εξαιτίας της άτυπης πνευμονίας που προκαλούσε ένας ακόμη τότε μυστηριώδης ιός.
Η κινεζική κυβέρνηση έκτοτε έχει πρακτικά εξαλείψει την πανδημία στο έδαφός της.
Οι κινεζικές αρχές δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν την αμφιβολία τους για την προέλευση του ιού, μολονότι αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της Ουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα.
Το Πεκίνο όμως δεν μπόρεσε να εμποδίσει τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταγγέλλει συχνά πως η Κίνα άφησε να εξαπλωθεί «ο κινέζικος ιός» στον πλανήτη — υπονοώντας ότι ξέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019.
Ένδειξη της νευρικότητας στην Κίνα: δικαστήριο καταδίκασε στα τέλη Δεκεμβρίου σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση την Τζανγκ Ζαν, μη επαγγελματία δημοσιογράφο που είχε καλύψει τη χαοτική κατάσταση και την καραντίνα στην Ουχάν.