Κρας τεστ για Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία

Κρας τεστ για Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Για τρεις από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης –Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία– σήμερα είναι μια κρίσιμη ημέρα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις. Για διαφορετικούς λόγους στην καθεμία, οι κυβερνήσεις τους κρέμονται κυριολεκτικά από μία κλωστή. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν αποκλείεται από μεθαύριο ή εντός της εβδομάδας, ακόμη και να κινούνται σε τροχιά εκλογών.

Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οξύνει το σκηνικό της πολιτικής και κυβερνητικής αστάθειας σε όλη την Ευρώπη, σε μια στιγμή που και στο Βερολίνο η εικόνα κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι. 

Το Λονδίνο αναμένει τον διάδοχο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αργά το απόγευμα αναμένεται να γίνει γνωστό το όνομα του νικητή των εσωκομματικών εκλογών για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι, με τον Μπόρις Τζόνσον να έχει σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες σε σύγκριση με τον αντίπαλό του και υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ. Την Τετάρτη, ο νέος ηγέτης των Τόρις αναμένεται να εισέλθει και στην πρωθυπουργική έδρα της Ντάουνινγκ Στριτ 10, προκειμένου να παραλάβει την σκυτάλη.

Τα δύσκολα αρχίζουν από εκεί και πέρα. Αρχικά, διότι ο Τζόνσον θα πρέπει να συγκροτήσει ένα αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα, τη στιγμή που θα έχει λιγότερους πρόθυμους στη διάθεσή του, όπως φαίνεται και από την προαναγγελία παραιτήσεων εκ μέρους μιας σειράς υπουργών και κορυφαίων στελεχών στην περίπτωση που είναι ο νικητής. Στη συνέχεια, διότι θα κληθεί να διερευνήσει τις προθέσεις των εταίρων της χώρας του στην ΕΕ αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit, με τις ενδείξεις να μην είναι ενθαρρυντικές. Και τέλος, διότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να διαπιστώσει στην πράξη εάν έχει την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών.

Διαβολοβδομάδα στη Ρώμη

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει «διαβολοβδομάδα». Σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύματα στα εγχώρια ΜΜΕ, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε –τον Ματέο Σαλβίνι και τον Λουίτζι ντι Μάγιο– οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς σύγκρουσης.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, επίσης, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μια σειρά θέματα από τα οποία ουσιαστικά εξαρτάται το μέλλον της κυβέρνησης – ή, με άλλα λόγια, εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, όπως έντονα φημολογείται το τελευταίο διάστημα. Το παζάρι για την χορήγηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις περιφέρειες της Ιταλίας, για τον ορισμό του νέου επιτρόπου στην Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τον προϋπολογισμό του 2020 που θα σταλεί στις Βρυξέλλες το φθινόπωρο, για την κατασκευή της υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, καθώς και για τις σχέσεις του ηγέτη της Λίγκας του Βορρά με τη Μόσχα, αποτελούν... επικίνδυνες αποστολές, καθεμία από τις οποίες μπορεί να επιφέρει το μοιραίο.

Ώρα της Βουλής στη Μαδρίτη

Τέλος, στην Ισπανία, σήμερα ο Πέδρο Σάντσεθ θα δοκιμάσει για πρώτη φορά να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Καθώς, όμως, μέχρι χθες βράδυ ο ηγέτης των Σοσιαλιστών δεν είχε φτάσει σε συμφωνία με τους Unidas Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, η διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των 176 δεν μοιάζει να είναι εφικτή – άλλωστε, για να συμβεί αυτό, εκτός των Podemos, ο Σάντσεθ χρειάζεται οπωσδήποτε άλλες 11 ψήφους, τις οποίες αναζητεί από τα κόμματα των διάφορων περιφερειών, ανάμεσά τους και κάποια «ήπια» αυτονομιστικά.

Εάν, πάντως, σήμερα αποτύχει, τότε θα έχει και μια δεύτερη ευκαιρία την Πέμπτη. Τότε, σύμφωνα με το σύνταγμα, απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων – με άλλα λόγια, κάποιες αποχές θα αρκούν για να του δώσουν τη δυνατότητα να ορκιστεί. Στην περίπτωση που και αυτή η προσπάθεια ναυαγήσει, τότε ο ίδιος έχει δεσμευτεί ότι δεν θα δεχθεί να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και θα οδηγήσει την χώρα του σε πρόωρες εκλογές – πιθανότατα, τον Νοέμβριο.

AP Photo/Francisco Seco, Pool