Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε το Σάββατο ότι η Μόσχα θα εξαπολύσει περισσότερα πλήγματα κατά των ουκρανικών λιμανιών ως απάντηση στις επιθέσεις του Κιέβου σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και απείλησε την Ουκρανία με «οικολογική καταστροφή».
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ενός οργάνου υπό την προεδρία του Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησε μετά τις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικό πολεμικό πλοίο στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ και εναντίον δεξαμενόπλοιου κοντά στην Κριμαία, το οποίο η Ρωσία έχει προσαρτήσει από την Ουκρανία το 2014.
Σημειώνεται πως ο Πούτιν προήδρευσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή, στην οποία συμμετείχε ο Μεντβέντεφ μετά την επίθεση στο Νοβοροσίσκ, κατά την οποία το Ολενεγκόρσκι Γκόρνιακ, ένα αποβατικό πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, αναφέρθηκε ότι υπέστη σοβαρές ζημιές.
«Όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις, καταλαβαίνουν μόνο τη σκληρότητα και τη βία. Προφανώς, τα χτυπήματα στην Οδησσό, το Ιζμαίλ και άλλα μέρη δεν τους αρκούσαν», είπε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στους επίσημους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες έχει βάλει στο στόχαστρο το λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας, όπου εδρεύει το Ουκρανικό Ναυτικό, και το Ισμαίλ, το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας στην ενδοχώρα πέρα από τον ποταμό Δούναβη από τη Ρουμανία, καταστρέφοντας τις λιμενικές υποδομές και τις εγκαταστάσεις σιτηρών.
Η Μόσχα, η οποία τον περασμένο μήνα αποσύρθηκε από τη συμφωνία που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια τα σιτηρά της μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ξεκίνησε τις επιθέσεις στο λιμάνι μετά από ένα ουκρανικό χτύπημα στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, σκοτώνοντας τους γονείς μιας έφηβης και προκαλώντας σοβαρά βλάβη.
Τα Ηνωμένα Έθνη και ορισμένες δυτικές και αφρικανικές χώρες προέτρεψαν τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά, κάτι που η Μόσχα είπε ότι θα κάνει μόνο εάν και εφόσον εφαρμοστεί μια συμφωνία που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της εξαγωγής ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.
Ο Μεντβέντεφ επισήμανε ότι τα αντίποινα των ρωσικών επιδρομών κατά της Ουκρανίας για τις επιθέσεις με drones θα μπορούσαν να τερματίσουν τις πιθανότητες αναβίωσης της συμφωνίας για τα σιτηρά.
«Αν τα αποβράσματα του Κιέβου θέλουν να δημιουργήσουν οικολογική καταστροφή στη Μαύρη Θάλασσα, θα πρέπει να υπάρξει και μια αντίστοιχη καταστροφή από την πλευρά της επικράτειάς τους που σύντομα θα πέσει στην Πολωνία και θα βρωμάει για αιώνες μετά», είπε ο Μεντβέντεφ.
«Αυτή θα είναι η τελική κρίση για αυτούς σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά».
Δεν ήταν σαφές σε τι είδους οικολογική καταστροφή αναφερόταν ο Μεντβέντεφ. Ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν προτείνει, χωρίς να παρέχουν στοιχεία, ότι πολωνικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στη δυτική Ουκρανία κάποια στιγμή, ενώ η Ρωσία θα κρατήσει και θα επεκτείνει το έδαφος που έχει προσαρτήσει μονομερώς στη νότια και ανατολική Ουκρανία.
Το Κίεβο, το οποίο διεξάγει αντεπίθεση, λέει ότι παραμένει προσηλωμένο στην ανακατάληψη όλων των εδαφών του, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.