Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι ο προστατευτισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα του πλανήτη και ότι η πολυμερής προσέγγιση απειλείται. «Ειλικρινά μιλώντας, η χώρα που έχω την τιμή να εκπροσωπώ και της οποίας είμαι καγκελάριος, έχει δυσκολίες. Και η πόλωση είναι επίσης κάτι που βλέπουμε στη χώρα μας, και είχαμε να το δούμε για δεκαετίες», τόνισε η Merkel, μιλώντας στο Νταβός.
Η... σιδηρά κυρία της Γερμανίας απέδωσε την αύξηση του λαϊκισμού και της πόλωσης τόσο στην κρίση της Ευρωζώνης, όσο και στην προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, τονίζοντας ωστόσο ότι η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει την παγκόσμια σκηνή.
«Η Γερμανία ευελπιστεί να είναι μία χώρα που προσφέρει τη συνεισφορά της στο μέλλον για να λύσει προβλήματα όλου του κόσμου, πιστεύουμε ότι το να αποκόπτουμε τους εαυτούς μας και να απομονωνόμαστε δεν θα μας οδηγήσει σε ένα καλό μέλλον. Ο προστατευτισμός δεν είναι η σωστή απάντηση», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό στην Γερμανία, η Merkel εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ενισχυθεί περαιτέρω, παραδέχθηκε ωστόσο ότι αποτελεί ένα δηλητήριο, ειδικά όταν υπάρχουν άλυτα προβλήματα. "Σε μας στην Γερμανία δημιουργήθηκε πρώτα λόγω της ευρωκρίσης, διότι υπήρχε η εντύπωση ότι άλλοι μπορεί να ζούσαν σε βάρος μας και έπειτα λόγω της μετανάστευσης, όπου υπήρχε η εντύπωση ότι κάτι μας αφαιρείται. Εάν αυτό συμπίπτει με οικονομική αδυναμία και με υψηλή ανεργία, τότε είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αυτή η δύναμη του λαϊκισμού, η οποία λέει "μόνο εμείς" και οι "άλλοι", οι οποίοι είναι πρώτα οι ξένοι και μετά κάποιες κοινωνικές ομάδες που περιθωριοποιούνται. Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε τα διδάγματα από το παρελθόν. Ένα θέμα π.χ. στην ευρωκρίση ήταν να λέμε "οι Έλληνες είναι έτσι", "οι Γερμανοί είναι τσιγκούνηδες και οι Έλληνες είναι εντελώς διαφορετικοί", είπε η κυρία Merkel και, αντιδρώντας σε σχόλιο από το ακροατήριο, ανέφερε αστειευόμενη: "Το τσιγκούνηδες το είπα ήδη (ενν. για τους Γερμανούς), τελείωσα με την λιτότητα".
Αναφερόμενη στο μέλλον της Ευρωζώνης, η Καγκελάριος έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσής της, είπε ωστόσο ότι τίθεται και το ερώτημα "κατά πόσο πρέπει κανείς να κάνει τη δική του δουλειά - αυτό ήταν η διαρκής ερώτηση σε όλα τα προγράμματα διάσωσης του ευρώ - και κατά πόσο μπορούμε ως τελευταία ασφαλιστική δικλείδα να κοινοτικοποιήσουμε κάποια πράγματα". Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δήλωσε ότι θα επιθυμούσε την μετεξέλιξή του σε ένα πιο δυνατό ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, χωρίς την απόρριψη της οικονομικής τεχνογνωσίας του ΔΝΤ. "Διότι χρειαζόμαστε βεβαίως και την άποψη απέξω", είπε χαρακτηριστικά και, καθώς η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου βρισκόταν στην αίθουσα, η ''A. Merkel άδραξε την ευκαιρία να την ευχαριστήσει.