Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε χωριστά χθες Τρίτη με τον ισραηλινό ομόλογό του και με τον παλαιστίνιο πρόεδρο για να τους καλέσει να «τερματίσουν τον κύκλο των βιαιοτήτων», έπειτα από την κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων.
Στις συνδιαλέξεις του με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο A. Μπλίνκεν τόνισε «τη σημασία που έχει οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί να εργαστούν για να τερματιστεί ο κύκλος των βιαιοτήτων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις στα δελτία Τύπου που δημοσιοποίησε.
Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ακόμη χθες βράδυ ότι η υπηρεσιακή υφυπουργός αρμόδια για το Μεσανατολικό Γιάελ Λέμπερτ αναχώρησε για περιοδεία ως την 26η Απριλίου στην Ιορδανία, στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη και στην Αίγυπτο, όπου θα έχει επαφές για τη «μείωση των εντάσεων» στην περιοχή.
Ο A. Μπλίνκεν κάλεσε τα δύο μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να «απόσχουν από κάθε ενέργεια ή δήλωση που θα τροφοδοτήσει την κλιμάκωση των εντάσεων», ειδικά στην Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ και ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού, στην παράδοση του οποίου είναι γνωστός με την ονομασία Όρος του Ναού.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήδη επικοινώνησε προχθές Δευτέρα με τον ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν αλ Σαφάντι για να επιμείνει στην ανάγκη να «διατηρηθεί το ιστορικό status quo» των τόπων λατρείας των Ιεροσολύμων, που διαχειρίζεται το Αμάν μεν, αλλά με το Ισραήλ να ελέγχει την ασφάλεια και την πρόσβαση σε αυτούς.
Στη συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό ομόλογό του Λαπίντ, ο κ. Μπλίνκεν «επαναβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση» της αμερικανικής κυβέρνησης για την «ασφάλεια του Ισραήλ» και «καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα».
Ενώ επανέλαβε στον παλαιστίνιο πρόεδρο τη «δέσμευση των ΗΠΑ να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του παλαιστινιακού λαού με τρόπο χειροπιαστό».
Τάχθηκε και στις δύο συνδιαλέξεις υπέρ της επίτευξης «μέσω διαπραγματεύσεων λύσης δύο κρατών» που θα ζουν ειρηνικά το ένα πλάι στο άλλο, παρότι η ειρηνευτική διαδικασία παραμένει κλινικά νεκρή εδώ και χρόνια.