Μπλίνκεν: Επείγει η εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο Λίβανο και η εφαρμογή της απόφασης 1701
Nathan Howard/Pool photo via AP
Nathan Howard/Pool photo via AP

Μπλίνκεν: Επείγει η εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο Λίβανο και η εφαρμογή της απόφασης 1701

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θεωρεί ότι «είναι πραγματικά επείγον» ζήτημα η εξεύρεση «διπλωματικής λύσης» στη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ζητώντας παράλληλα την «προστασία των αμάχων», χωρίς να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

«Έχουμε την αίσθηση ότι είναι πραγματικά επείγουσα η επίτευξη διπλωματικής λύσης και η πλήρης εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν πραγματικές συνθήκες ασφαλείας στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμ Μικάτι στο Λονδίνο αναφερόμενος στις εκκλήσεις για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.

«Στο μεταξύ θέλουμε να εξασφαλισθεί η προστασία των αμάχων. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά», είπε. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σε περιοχές όπως η Βηρυτός θα καταβάλλονται αληθινές προσπάθειες για να διασφαλισθεί ότι οι άνθρωποι είναι σώοι και ασφαλείς και ότι οι άμαχοι δεν θα βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά».

Η απόφαση 1701 υιοθετήθηκε το 2006 και τερμάτισε έναν προηγούμενο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Προβλέπει την κατάπαυση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο πλευρές και ορίζει ότι μόνο ο λιβανικός στρατός και οι κυανόκρανοι μπορούν να είναι ανεπτυγμένοι στον νότιο Λίβανο στη ζώνη των συνόρων με το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στη Βρετανία όπου συναντάται με ηγέτες αραβικών χωρών έπειτα από την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή τις προηγούμενες ημέρες, την πρώτη του περιοδεία στην περιοχή μετά την εξόντωση του αρχηγού της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ από το Ισραήλ, ένα γεγονός για το οποίο η Ουάσινγκτον επιμένει να πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην εξέλιξη της σύγκρουσης και αφορμή για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου δεν έκανε δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για τον Λίβανο, την Πέμπτη στο Παρίσι, είχε δηλώσει ότι το μονοπώλιο των όπλων πρέπει να επανέλθει στο κράτος και τον στρατό του Λιβάνου, την ώρα που το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, βαριά οπλισμένη από το Ιράν, συγκρούονται σε ανοικτό πόλεμο στον νότιο Λίβανο.

«Το σημαντικότερο σήμερα είναι (...) μια κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο  πρωθυπουργός του Λιβάνου κατά τη διάρκεια στης διάσκεψης. «Στη συνέχεια, η εφαρμογή της απόφασης 1701» του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία ορίζει ότι μόνο οι κυανόκρανοι και ο στρατός του Λιβάνου θα πρέπει να είναι ανεπτυγμένοι στον νότιο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ.

Κάθε μελλοντικός πρόεδρος της Δημοκρατίας του Λιβάνου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή τις συμφωνίες που ορίζουν ότι «τα όπλα θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια του λιβανικού στρατού και του λιβανικού κράτους», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος συναντήθηκε χωριστά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει καταστήσει σαφές ότι θα εφαρμόσει την απόφαση 1701. «Η επίθεση κατά του Λιβάνου πρέπει να σταματήσει αμέσως. Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συνέχισή της», είπε.