Ανησυχία εγείρουν στις ιταλικές αρχές οι εντός 17 ημερών θάνατοι τριών εφήβων από πυροβολισμούς στη Νάπολη με την κοινωνία των πολιτών στην Ιταλία να είναι δίχως βοήθεια και τη βία των συμμοριών νεαρών ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην πόλη της Κάτω Ιταλίας. Οι αναφορές για χρήση όπλων σε διενέξεις μεταξύ νέων είναι όλο και περισσότερες τα τελευταία χρόνια, ενώ, παλαιότερα, οι νέοι είχαν πάνω τους μαχαίρια ή γκλομπ.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο 15χρονος Εμανουέλε Τ., ο 19χρονος Σάντο Ρ. και ο 18χρονος Αρκάνγκελο Κ. έπεσαν από τα πυρά υπόπτων δραστών παρόμοιας ηλικίας, αναφέρει η DW υπογραμμίζοντας ότι η εύκολη κυκλοφορία όπλων προκαλεί επίσης ανησυχία στις αρχές. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, στα περίχωρα της Νάπολης, είναι εύκολο να τα αποκτήσει (σ.σ τα όπλα) κάποιος. Ειδεμή για τον νεαρό που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον Σάντο Ρ., ισχυρίστηκε ότι αγόρασε το πιστόλι του στη συνοικία Σκάμπια, προπύργιο των οικογενειών της μαφίας, όπου συμμορίες και ναρκωτικά αποτελούν καθημερινότητα. «Δυστυχώς, τα όπλα είναι εύκολο να βρεθούν και να αγοραστούν στο διαδίκτυο», λέει ο εισαγγελέας κατά της μαφίας, Νίκολα Γκρατέρι.
Στο μεταξύ, μετά τις δολοφονίες των τριών νεαρών ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, επισκέφθηκε τη Νάπολη και ανακοίνωσε σχέδιο κατά της έξαρσης της νεανικής βίας: με περισσότερους αστυνομικούς σε διαβόητα κέντρα, σημεία νυχτερινής διασκέδασης αλλά και περισσότερες κάμερες παρακολούθησης στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, πολλοι Ναπολιτάνοι αμφιβάλλουν εάν αυτά τα μέτρα είναι αρκετά.
Συνηθισμένες οι δολοφονίες στο περιβάλλον της Καμόρα
Διόλου ασυνήθιστες δεν είναι οι δολοφονίες στο περιβάλλον της ναπολιτάνικης μαφίας, γνωστής και ως Καμόρα. Οι φατρίες της χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο νέους για τις «βρωμοδουλειές τους», όπως τονίζει ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο, γνωστός από τις αποκαλύψεις του σχετικά με τη δράση της μαφίας. Εκτιμά ότι είναι πιο βίαιοι και δεν έχουν αναστολές σε αντίθεση με τους ηλικιακά μεγαλύτερους άνδρες.
Σημειωτέον ότι οι τρεις έφηβοι που έχασαν τη ζωή του δεν φαίνεται να είχαν σχέσεις με τη μαφία. Ενδεχομένως ο θάνατός τους να σχετίζεται με διαμάχες μεταξύ διαφόρων ομάδων. Στην περίπτωση του Αρκάνγκελο Κ. ήταν ο ξάδελφός του εκείνος που τον πυροβόλησε. Ο φερόμενος δράστης ισχυρίζεται ότι το όπλο του εκπυρσοκρότησε, αλλά οι ανακριτές έχουν αμφιβολίες. Στον θάνατο του Εμανουέλε Τ.θα μπορούσαν να εμπλέκονται αντίπαλες μαφιόζικες συμμορίες.
Κινητοποιήσεις κατά της βίας
Το 18% των παιδιών στη Νάπολη εγκαταλείπουν το σχολείο χωρίς απολυτήριο, κάνουν γνωστό ανθρωπιστικές οργανώσεις τη στιγμή που η Νάπολη και η γύρω περιοχή χαρακτηρίζονται από υψηλή ανεργία και αδήλωτη εργασία. Πολλοί νέοι στερούνται προοπτικής, ενώ κράτος και θεσμοί συχνά απουσιάζουν από τη ζωή τους, αναφέρει η DW.
Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις κατά της βίας μεταξύ νέων στη Νάπολη είχαν λάβει χώρα τις περασμένες εβδομάδες, με αίτημα ργβ περαιτέρω υποστήριξη από την Πολιτεία. «Υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί. Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα νομιμότητας μεταξύ των νέων», όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο αρχηγός της αστυνομίας της Νάπολης, Μαουρίτσιο Αγκρίκολα.