Τη ρητορική των απειλών συνεχίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος από το Καζακστάν διαμήνυσε ότι ένα πλήγμα από τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik προκαλεί θερμοκρασία σχεδόν ίδια με την επιφάνεια του ήλιου και πως η πρόσκρουσή του ισοδυναμεί με την πτώση ενός μετεωρίτη, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Όπως αναφέρει το AFP στη συνέντευξή του από την πρωτεύουσα του Καζακστάν, Άστανα, ο Πούτιν επανέλαβε ότι ο νέος βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς με την ονομασία Oreshnik - που χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία σε ένα χτύπημα στην Ουκρανία αυτόν τον μήνα - είναι ένα όπλο τελευταίας τεχνολογίας που η Δύση δεν μπορεί να αναχαιτίσει.
Ο Πούτιν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον πύραυλο την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι ένα χτύπημα στην πόλη Ντνίπρο δοκίμασε σε συνθήκες μάχης «ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς». Σημείωσε ότι η «δοκιμή» του πυραύλου «σε μη πυρηνική υπερηχητική διαμόρφωση», ήταν επιτυχής και έπληξε τον στόχο του.
Σήμερα, Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά του. Όπως είπε ο πύραυλος διαθέτει «δεκάδες πολεμικές κεφαλές», διευκρινίζοντας ότι ο πύραυλος δεν προκαλεί μαζική καταστροφή επειδή «δεν υπάρχει πυρηνική κεφαλή και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πυρηνική μόλυνση μετά τη χρήση του».
PUTIN: The force of the Oreshnik blow is colossal. Fortified structures at a depth of three or four floors underground are affected. It produces temperatures comparable to the surface of the sun... it's like a meteorite falling. pic.twitter.com/9Jgp5jy8QM
— COMBATE |🇵🇷 (@upholdreality) November 28, 2024
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι, ενώ στο χτύπημα της Ντνίπρο χρησιμοποιήθηκε συμβατική κεφαλή, ο Oreshnik θα μπορούσε επίσης να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Αν και ο Πούτιν τόνισε πως ο πύραυλος Oreshnik είναι ένα «όπλο ακριβείας» και όχι ένα όπλο μαζικής καταστροφής, ωστόσο επισήμανε πως η θερμοκρασία των καταστροφικών στοιχείων στο εσωτερικό των πολεμικών κεφαλών «φτάνει τους 4.000 βαθμούς Κελσίου», δηλαδή κοντά στη θερμοκρασία της επιφάνεια του ήλιου.
«Επομένως, τα πάντα στο επίκεντρο της έκρηξης γίνονται «ουσιαστικά σκόνη». Πρόσθεσε ότι ο πύραυλος μπορεί να πλήξει «ακόμη και στόχους που είναι ιδιαίτερα προστατευμένοι και βρίσκονται σε μεγάλο βάθος».
Τόσο ο Πούτιν όσο και ο διοικητής των πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας, Σεργκέι Καρακάγιεφ, δήλωσαν ότι ο Oreshnik θα μπορούσε να είναι εξίσου ισχυρός με ένα πυρηνικό χτύπημα εάν χρησιμοποιηθεί μαζικά.
«Σε περίπτωση μαζικής, ομαδικής χρήσης αυτών των πυραύλων - ή πολλών «καρυδιών» σε μια δέσμη σε ένα χτύπημα - η ισχύς του, η ισχύς αυτού του χτυπήματος, θα είναι συγκρίσιμη με τη χρήση πυρηνικού όπλου», δήλωσε ο Πούτιν.
Η αεράμυνα δεν μπορεί να αναχαιτίσει τον Oreshnik, ο οποίος επιτίθεται με ταχύτητα 10 Mach, ή 2,5 - 3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Όπως σημειώνει το AFP, Οι υπερηχητικοί πύραυλοι ταξιδεύουν με ταχύτητες τουλάχιστον 5 Mach - πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου - και μπορούν να κάνουν ελιγμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθιστώντας δυσκολότερο τον εντοπισμό και την αναχαίτισή τους. «Τα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας... δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τέτοιους πυραύλους. Αυτό είναι αδύνατο», είπε και υπερηφανεύτηκε ότι «μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν μέσα αντιμετώπισης ενός τέτοιου όπλου».
Τι λένε οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Ουκρανίας
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GUR της Ουκρανίας έγραψε στο Telegram ότι ο πύραυλος χρειάστηκε 15 λεπτά για να πετάξει από το πεδίο βολής Kapustin Yar στην περιοχή του Αστραχάν προς την πόλη Ντνιπρό, μια απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων (490 μίλια), φτάνοντας σε τελική ταχύτητα πάνω από 11 Mach.
Ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς (IRBM) έχει βεληνεκές 1.000-5.500 χιλιομέτρων, ένα επίπεδο κάτω από αυτό ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).
Ο Καρακάγιεφ, ο διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας - που ελέγχει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και το πρόγραμμα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων - δήλωσε ότι ο Oreshnik μπορεί να πλήξει στόχους «σε όλη την Ευρώπη».
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ περιέγραψε τον Oreshnik ως έναν «πειραματικό» πύραυλο που βασίζεται στον ρωσικό ICBM RS-26 Rubezh.
Ο Καρακάγιεφ δήλωσε ότι ο πύραυλος, ένα «σύστημα μεσαίου βεληνεκούς», είχε κατασκευαστεί με βάση μια εντολή του Πούτιν που παρήχθη τον Ιούλιο του 2023.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GUR της Ουκρανίας, Κύριλλος Μπουντάνοφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η υπηρεσία του γνώριζε μόλις δύο πρωτότυπα του πυραύλου, αν και θα μπορούσαν να υπάρχουν ελαφρώς περισσότερα, και ότι το όπλο «δεν είναι ακόμη σε σειριακή παραγωγή».