Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τη Χαμάς – Τι είπε για τη Συρία
(AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool)
(AP Photo/Maya Alleruzzo, Pool)

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τη Χαμάς – Τι είπε για τη Συρία

Για πλήρη απομόνωση της Χαμάς έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον της, προκειμένου να μην επιτρέψει στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να ανασυγκροτηθεί.

«Εάν σταματήσουμε τον πόλεμο τώρα, η Χαμάς θα ανακάμψει, θα ανασυγκροτηθεί και θα μας επιτεθεί ξανά. Αυτό δεν θέλουμε να το επιτρέψουμε», τόνισε ο Νεντανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο πόλεμος πετυχαίνει λόγω τριών στοιχείων - της γενναιότητας των στρατιωτών, της ανθεκτικότητας στο εσωτερικό του μετώπου και της προθυμίας του ίδιου και της κυβέρνησής του να αντισταθούν στην έντονη εγχώρια και διεθνή πίεση «για να σταματήσουμε τον πόλεμο προτού να πετύχουμε όλους τους στόχους μας».

«Οι ενέργειές μας διαλύουν τον άξονα τούβλο με τούβλο, και όλα αυτά επειδή αντισταθήκαμε, αντιστάθηκα, στην πίεση» να σταματήσουμε τον πόλεμο πρόωρα και επιμείναμε στους στόχους του πολέμου μέχρι την ολοκληρωτική νίκη».

Ο στόχος της ολοκληρωτικής νίκης -που «ο κόσμος χλεύαζε»- «γίνεται σήμερα πραγματικότητα», υπογράμμισε, σύμφωνα με το Times of Israel.

Ανοίγει ο δρόμος για συμφωνία για τους ομήρους

Είπε ακόμα ότι η τρομοκρατική οργάνωση με έδρα τη Γάζα είναι «πιο απομονωμένη από ποτέ» μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. «Ήλπιζε σε μια ενοποίηση των μετώπων. Αντ' αυτού, πήρε μια κατάρρευση των μετώπων. Περίμενε βοήθεια από τη Χεζμπολάχ - της την πήραμε. Περίμενε βοήθεια από το Ιράν - το πήραμε και αυτό. Περίμενε βοήθεια από το καθεστώς Άσαντ - λοιπόν, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί τώρα», σημείωσε.

«Η απομόνωση της Χαμάς ανοίγει άλλο έναν δρόμο για να σημειωθεί πρόοδος σε μια συμφωνία που θα φέρει πίσω τους ομήρους μας», τόνισε ακόμα.

Υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση «γυρίζουν κάθε πέτρα» για να φέρουν όλους τους ομήρους πίσω - «τους ζωντανούς και τους πεσόντες».

«Ήμασταν εδώ πριν από τους εχθρούς μας και θα είμαστε εδώ μετά τους εχθρούς μας», λέει.

Το Ισραήλ έχει ακόμη «μεγάλες προκλήσεις» μπροστά του, προειδοποίησε, αλλά πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι το εβραϊκό κράτος θα επικρατήσει.

Θα καταστρέψουμε τον βαρύ οπλισμό στη Συρία

Το Ισραήλ θα εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των συριακών αποθηκών προηγμένου οπλισμού, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα, και θα διατηρήσει μια «περιορισμένη» παρουσία στρατευμάτων στο έδαφος, ελπίζοντας να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή που θα μπορούσε να προκύψει από την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Ισραήλ παρακολουθεί την αναταραχή στη Συρία με ένα μείγμα ελπίδας και ανησυχίας, καθώς ζυγίζει τις συνέπειες μιας από τις σημαντικότερες στρατηγικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας σε σχέση με τη νέα κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το βράδυ στο γραφείο του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ενώ η πτώση του Άσαντ εξαφάνισε ένα προπύργιο από το οποίο ο νούμερο ένα εχθρός του Ισραήλ, το Ιράν, ασκούσε επιρροή στην περιοχή, η αστραπιαία προέλαση μιας ανομοιογενούς ομάδας ανταρτικών δυνάμεων με ρίζες στην ισλαμιστική ιδεολογία της Αλ Κάιντα εγκυμονεί κινδύνους.

Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι ο στρατός «θα καταστρέψει βαριά στρατηγικά όπλα σε όλη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων εδάφους-αέρος, συστημάτων αεράμυνας, πυραύλων εδάφους-επιφανείας, πυραύλων κρουζ, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και παράκτιων πυραύλων».

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και ενδιαφέρεται μόνο για την υπεράσπιση των πολιτών του.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιτιθέμεθα σε στρατηγικά οπλικά συστήματα, όπως, για παράδειγμα, τα εναπομείναντα χημικά όπλα ή οι πύραυλοι και οι ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών», δήλωσε ο Σάαρ στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ, που εξακολουθεί να ταλανίζεται από την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, επιδιώκει επίσης να αποτρέψει κάθε μελλοντική απειλή από τον γείτονά του.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν ήδη καθαρίσει τον Οκτώβριο νάρκες και είχαν δημιουργήσει νέα φράγματα στα σύνορα μεταξύ των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψιπέδων του Γκολάν και μιας αποστρατιωτικοποιημένης λωρίδας που συνορεύει με τη Συρία.

Ο στρατός δημοσίευσε τη Δευτέρα φωτογραφίες ισραηλινών κομάντος στην περιοχή του συριακού όρους Ερμών.

Ο Σάαρ δήλωσε ότι η παρουσία των στρατευμάτων ήταν αυστηρά περιορισμένη. «Είναι βασικά κοντά στα σύνορά μας, μερικές φορές μερικές εκατοντάδες μέτρα, μερικές φορές ένα μίλι ή δύο μίλια», είπε. «Είναι ένα πολύ περιορισμένο και προσωρινό βήμα που κάναμε για λόγους ασφαλείας».