Βρετανικός πυρηνικός σταθμός στο έλεος Κινέζων και Ρώσων χάκερς
AP Photo / DAVE THOMPSON
AP Photo / DAVE THOMPSON
Guardian

Βρετανικός πυρηνικός σταθμός στο έλεος Κινέζων και Ρώσων χάκερς

Ο πιο επικίνδυνος πυρηνικός σταθμός του Ηνωμένου Βασιλείου, το Σέλαφιλντ (Sellafield), έχει παραβιαστεί από ομάδες χάκερ που συνδέονται στενά με τη Ρωσία και την Κίνα, αποκαλύπτει ο Guardian σε αποκλειστικό δημοσίευμα.

Σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με την έρευνά του, ανώτερα στελέχη του πυρηνικού σταθμού έχουν προσπαθήσει να συγκαλύψουν αυτό το γεγονός.

Ο Guardian ανακάλυψε ότι οι αρχές δεν γνωρίζουν ακριβώς πότε παραβιάστηκαν για πρώτη φορά τα συστήματα πληροφορικής, ωστόσο πηγές δήλωσαν ότι οι παραβιάσεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2015, όταν οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι το κακόβουλο λογισμικό sleeper - που μπορεί να χρησιμοποιείται για να κατασκοπεύει ή να επιτίθεται σε συστήματα - είχε ενσωματωθεί στα δίκτυα υπολογιστών του Σέλαφιλντ.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν τα συστήματα του Σέλαφιλντ έχουν απαλλαγεί πλήρως από το λογισμικό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση σε ορισμένες από τις πιο «ευαίσθητες δραστηριότητες» του σταθμού, όπως η μεταφορά ραδιενεργών αποβλήτων, η παρακολούθηση διαρροών επικίνδυνων υλικών και η επιτήρηση του χώρου για πυρκαγιές.

Πηγές του Guardian αναφέρουν ότι είναι πιθανό οι ξένοι χάκερς να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά εμπιστευτικό υλικό του σταθμού αυτού, ο οποίος εκτείνεται σε 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ακτή Cumbrian και είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους στον κόσμο.

Ο χώρος διαθέτει τη μεγαλύτερη αποθήκη πλουτωνίου στον πλανήτη και παράλληλα συνιστά χώρο εναπόθεσης πυρηνικών αποβλήτων από οπλικά προγράμματα και δεκαετίες παραγωγής ατομικής ενέργειας.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πλήρης έκταση οποιασδήποτε απώλειας δεδομένων και οι τυχόν κίνδυνοι, λόγω της αποτυχίας του Σέλαφιλντ να ειδοποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές πυρηνικής ενέργειας για αρκετά χρόνια, ανέφεραν πηγές.

Οι αποκαλύψεις προέκυψαν στο πλαίσιο των Nuclear Leaks, μιας ετήσιας έρευνας του Guardian για την πειρατεία στον κυβερνοχώρο, τη ραδιενεργό μόλυνση και την τοξική εργασιακή κουλτούρα στο Σέλαφιλντ, αναφέρει.

Στο Σέλαφιλντ βρίσκονται επίσης έγγραφα σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο δεχτεί ξένη επίθεση ή έρθει αντιμέτωπο με καταστροφή. 

Ο Guardian αποκαλύπτει επίσης ότι ο σταθμός, ο οποίος απασχολεί πάνω από 11.000 υπαλλήλους, υπεβλήθη πέρυσι σε μια σειρά από «ειδικά μέτρα» για συνεχείς παραλείψεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με πηγές της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας για τα Πυρηνικά (ONR) και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πιστεύεται επίσης ότι ο εποπτικός φορέας ετοιμάζεται να ασκήσει δίωξη σε άτομα για παραλείψεις στον κυβερνοχώρο.

Η ONR επιβεβαίωσε ότι το Σέλαφιλντ δεν πληροί τα πρότυπα για τον κυβερνοχώρο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραβιάσεις ή τους ισχυρισμούς περί «συγκάλυψης», αναφέρει η εφημερίδα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι κυβερνοεπιθέσεις και η κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο από τη Ρωσία και την Κίνα συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων για την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επίσημο Μητρώο Εθνικών Κινδύνων της βρετανικής κυβέρνησης.