Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για επίθεση στο Κίεβο, αναφέρει ινστιτούτο των ΗΠΑ
Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για επίθεση στο Κίεβο, αναφέρει ινστιτούτο των ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία με το υπουργείο Άμυνας να κατηγορεί τη ρωσική πλευρά ότι δεν σέβεται τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις ουκρανικές αρχές.

Παράλληλα, αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας στο Χάρκοβο ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 27 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας. Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στο Χάρκοβο 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Η Μαριούπολη, στα νότια, έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιφ.

Στο Σούμι, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι στην επιχείρηση εκκένωσης της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου 3.500 άμαχοι.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο μέσω της σελίδας του στο Facebook και διαβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε επίσης μιλώντας στην τηλεόραση ότι 30 λεωφορεία βρίσκονται καθ' οδόν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους που θα απομακρυνθούν από την πόλη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν προς την κατεύθυνση μιας οδού που έχει διατεθεί για την ανθρωπιστική αρωγή, πρόσθεσε η ίδια χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου του αμερικανικού στρατού οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Κίεβο τις επόμενες μέρες. 

Η δεξαμενή σκέψης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θεωρεί ότι «οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια του Κιέβου για μια επίθεση στην πρωτεύουσα τις επόμενες 24-96 ώρες».

Οι ρωσικές δυνάμεις, που μαστίζονται από προβλήματα ως προς την υλικοτεχνική τους υποστήριξη, πλέον, δεν προχωρούν σχεδόν καθόλου. Το εν λόγω ινστιτούτο θεωρεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να αποδυναμώσουν την άμυνα και να εκφοβίσουν τον ουκρανικό στρατό πριν από μια τέτοια επίθεση.

Κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο

Αυτό θα μπορούσε να προαναγγέλλει την έναρξη μιας κρίσιμης στιγμής στον πόλεμο, γράφουν οι αναλυτές στην τελευταία τους καθημερινή επισκόπηση.

Είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πιθανή αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε ρωσικής προσπάθειας να ολοκληρωθεί η περικύκλωση του Κιέβου ή να καταληφθεί η πόλη.

Αν τα ρωσικά στρατεύματα μπόρεσαν να ανεφοδιάσουν, να αναδιοργανώσουν και να σχεδιάσουν σκόπιμες και συντονισμένες ταυτόχρονες επιχειρήσεις κατά μήκος των διαφόρων αξόνων προέλασης γύρω και προς την πρωτεύουσα, θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικά σε αυτή την τελευταία τους επιχείρηση.

Τουλάχιστον 21 νεκροί στη Σούμι

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Σούμι, πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 350 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις ουκρανικές αρχές.

«Τα πτώματα 21 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανακαλύφθηκαν» στο σημείο όπου έγινε η αεροπορική επίθεση, ανέφερε η περιφερειακή εισαγγελία στη σελίδα της στο Facebook. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί από τις υπηρεσίες διάσωσης έκανε λόγο για εννέα νεκρούς.

Κατάπαυση πυρός

Σημειώνεται ότι σε ισχύ είχε ανακοινωθεί νωρίτερα ότι τέθηκε η κατάπαυση πυρός από τις 9:00 στο Κίεβο και στις πόλεις Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη για την απομάκρυνση αμάχων.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι οι άμαχοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν την πολιορκημένη ουκρανική πόλη βάσει συμφωνίας με τη Ρωσία για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου». Άμαχοι απομακρύνονται και από την πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο.

«Συμφωνήθηκε η πρώτη οχηματοπομπή να ξεκινήσει γύρω στις 10 πμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) από την πόλη Σούμι. Το κομβόι ακολουθεί ο τοπικός πληθυσμός με δικά του αυτοκίνητα», σημείωσε σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι στην Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας, περιλαμβανομένων και ξένων φοιτητών», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο Twitter. «Καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε άλλους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία».

Πάνω από 150 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί και οι δραστηριότητες απομάκρυνσης βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολέξιι Κουλέμπα.

Οι άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί από τις συγκρούσεις που μαίνονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Για αύξηση με ταχείς ρυθμούς των επιθέσεων σε ουκρανικά νοσοκομεία και ασθενοφόρα, έκανε λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι στη χώρα εξαντλούνται οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.

Πρώτος απολογισμών των ζημιών

Ως προς τις υλικές ζημιές από τις επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ υπολόγισε ότι ξεπέρασαν την Κυριακή τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εξήγησε πως αναφέρεται κυρίως στις καταστροφές που έχουν υποστεί υποδομές όπως γέφυρες, αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ., σύμφωνα με το σημερινό φύλο της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα.

Πρόσθεσε πως οι κατεστραμμένες υποδομές μπορούν να αποκατασταθούν σε δύο χρόνια και ότι η χώρα λογαριάζει στη διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.

Ζελένσκι: Δεν φοβάμαι κανέναν

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έστειλε το μήνυμα ότι μένει στο Κίεβο και δεν φοβάται κανέναν σε νέο μήνυμά του, την ώρα που η χώρα του πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σε βίντεο που ανέβασε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Facebook, λέει πως παραμένει στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο, και πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να κερδίσει τον πόλεμο που ξέσπασε μετά τη ρωσική εισβολή.

«Μένω στο Κίεβο. Στην Μπανκόβα [το προεδρικό μέγαρο]. Χωρίς να κρύβομαι. Και δεν φοβάμαι κανέναν. Όσο χρειάζεται για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο!» λέει, μεταξύ άλλων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νέο μήνυμά του.

Ανησυχία για την Οδησσό

Τη νύχτα, δραματικές ώρες έζησαν και οι κάτοικοι της Οδησσού. Όπως μετέδωσε το BBC, στο λιμάνι της πόλης σημειώθηκαν τρεις ή τέσσερις δυνατές εκρήξεις από τα δυτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον κλοιό να σφίγγει.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο, το ουκρανικό αμυντικό σύστημα κατέρριψε εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ένα εκ των πολλών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής.

Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούστηκαν για περισσότερο από 1 ώρα τη Δευτέρα, με προειδοποιήσεις ότι τα ρωσικά πλοία επανατοποθετήθηκαν για να προετοιμαστούν για επίθεση.

Επιθέσεις σε Οχτίρκα και Ζίτομιρ

 

Στην Οχτίρκα, ρωσικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε κατοικημένες περιοχές, ενώ επίθεση δέχθηκαν και εγκαταστάσεις υποδομών κρίσιμης σημασίας και συγκεκριμένα ο Σταθμός Συνδυασμένης Θερμότητας και Ηλεκτρικής Ενέργειας της πόλης.

Χτύπημα δέχτηκαν και δύο αποθήκες πετρελαίου στο Ζίτομιρ. Από τις επιδρομές, δημιουργήθηκε πύρινη «κόλαση», με τη φωτιά πλέον να έχει σβήσει, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας.

ΔΟΑΕ: Δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση βομβαρδίστηκε

Εντωμεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον διεθνή θεσμό αυτόν, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας του Χάρκοβου, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (...) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

Υπό ρωσική κατοχή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.