Οι στόχοι των νατοϊκών F-16 στην Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock
Κ. Λαμπρόπουλος

Οι στόχοι των νατοϊκών F-16 στην Ουκρανία

Τις κινήσεις του ΝΑΤΟ με την παράδοση των F-16 στην Ουκρανία, τον σχεδιασμό για την ανάσχεση του ρωσικού επεκτατισμού και τους κινδύνους για διεύρυνση του πολέμου αναλύει με δηλώσεις του στο Liberal και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο, ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος.

Ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής και Συνδιευθυντής του Athens Hub του Οργανισμού Geneva Centre for Security Policy, αναφέρεται επίσης στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις μιας πιθανής εκλογής του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Πού αποσκοπεί η αποστολή F-16 στην Ουκρανία, όπως αποφάσισε το ΝΑΤΟ; Πρόκειται για gamechanger όπως αναφέρουν ορισμένα ΜΜΕ;

Gamechanger δεν είναι. Είναι όμως μια συμβολική κίνηση που δείχνει μια μεγαλύτερη δέσμευση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό και αυτή να συνοδεύεται από μια πρόσκληση προς ένταξη στο ΝΑΤΟ για να κερδηθεί χρόνος. Όμως τα F-16 από μόνα τους δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τις ισορροπίες στον πόλεμο. Αυτό όμως που μπορούν να κάνουν είναι να προξενήσουν σημαντικά πλήγματα σε ρωσικές υποδομές, να μπορέσουν να σταματήσουν τη συγκεκριμένη ρωσική προέλαση που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες στα ανατολικά του Ντονμπάνσκ και του Λούχαντσκ στο μέτωπο του Χαρκόβου και αυτό, ουσιαστικά, θα σημάνει, τρόπον τινά και μια δυνητική οπισθοχώρηση του Κρεμλίνου.

Πώς εννοείτε αυτήν την οπισθοχώρηση;

Στο πεδίο. Δηλαδή τα F-16 αυτό που θα επιχειρήσουν είναι να μην έχει τη δυνατότητα πλήρους αεροπορικής υπεροχής η Μόσχα έναντι του Κιέβου και να μπορέσουν οι μοίρες των F-16 που θα επιχειρήσουν, και θα δούμε πόσες είναι και πού ακριβώς θα τοποθετηθούν, να απορροφήσουν όλη την ένταση της προέλασης των Ρώσων, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί το μέτωπο.

Παρατηρούμε μια εντονότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτή άμεση;

Δεν παρατηρούμε άμεση εμπλοκή, αλλά σίγουρα υπάρχει μια όλο και εντονότερη εμπλοκή. Νομίζω ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα άμεσης εμπλοκής. Είναι πόλεμος «δι’ αντιπροσώπων» αυτός που γίνεται μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Αυτό που προσδοκά το ΝΑΤΟ είναι το εξής: Έως τις αμερικανικές εκλογές να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Να μην υπάρξουν τα επιπρόσθετα ρωσικά κέρδη.

Μετά τις αμερικανικές εκλογές και σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, περιμένετε αλλαγή της κατάστασης στην Ουκρανία;

Μια εκλογή Τραμπ είναι σίγουρο ότι θα σημάνει, από αυτά που έχει δηλώσει ο ίδιος ο Αμερικανός υποψήφιος πρόεδρος, μια διαφορετική πολιτική. Και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια προσπάθεια ειρήνευσης με τους Ρώσους βγάζοντας ουσιαστικά από το κάδρο τον Ζελένσκι. Δηλαδή, επί της ουσίας, όλη αυτή η προσπάθεια που κάνει η διακυβέρνηση Μπάιντεν θα πάει χαμένη. Απ’ ό,τι φαίνεται ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση που θα αλλάξει τις ισορροπίες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Ποια η εικόνα αυτήν τη στιγμή στο πεδίο του πολέμου;

Η εικόνα είναι ότι οι Ρώσοι έχουν κατορθώσει να επιμηκύνουν το μέτωπο και να διεισδύσουν, κυρίως στα ανατολικά στο κομμάτι που αφορά το Χάρκοβο, αλλά έχουν σημειώσει τοπικές επιτυχίες σε κάποιες κομβικής σημασίας πόλεις στο Ντονιέτσκ. Κάτι που τους επιτρέπει, εάν έχουν μια δυνατότητα μεγάλης επίθεσης τον επόμενο χειμώνα, να ανατρέψουν πλήρως την κατάσταση και να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα για τις ουκρανικές δυνάμεις. Δημιουργούν δηλαδή συνθήκες περικύκλωσης στα ανατολικά και δυνητικά αυτό που στοχεύουν είναι να καταλάβουν μια από τις δύο πόλεις τη Ζαπορίζια ή το Χάρκοβο, έτσι ώστε να απειληθεί το Κιέβο ευθέως, από δύο πλευρές.

Στην Ευρώπη είχε ανοίξει μια συζήτηση περί ενεργότερης εμπλοκής της με αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Πώς σχολιάζετε αυτήν την προοπτική;

Η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα να εμπλακεί τόσο ενεργά. Εμπλέκεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δηλαδή το να εμπλακεί υπό τη σκέπη μιας αυτονομημένης στρατηγικής το θεωρώ απίθανο. Δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να το πράξει. Επίσης αυτό θα σημάνει και μια δυνητική στόχευση των Ρώσων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Και από εκεί και πέρα τα νερά είναι αχαρτογράφητα. Δεν θεωρώ , δηλαδή, ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είτε η Γαλλία, είτε η Γερμανία έχουν και τη βούληση, ειδικά η Γαλλία στην κατάσταση που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο Μακρόν, να εμπλακούν τόσο ενεργά. Εμπλέκονται δια του ΝΑΤΟ.

Σας φοβίζει η αντίδραση της Ρωσίας στην παράδοση των νατοϊκών F-16;

Δεν νομίζω ότι η Μόσχα έχει και πολλές επιλογές. Δεν θεωρώ ότι η Ρωσία θα κινηθεί τουλάχιστον πέραν των συνόρων της Ουκρανίας. Αλλά επειδή κάποια στιγμή ο Πούτιν έχει αναφερθεί στο εξής, ότι στόχοι θα είναι τα αεροδρόμια από τα οποία θα φεύγουν τα F-16, είναι πολύ πιθανό αυτά τα αεροδρόμια να μην βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος, αλλά να βρίσκονται σε πολωνικό, λόγου χάρη. Εκεί θα υπάρχει πρόβλημα. Πραγματικά, εκεί μπορούμε να δούμε μια απότομη κλιμάκωση.

Κάνετε λόγο για διεύρυνση του πολέμου;

Δεν είναι κάτι απίθανο. Δεν θεωρώ ότι είναι το πιθανότερο σενάριο, αλλά δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα. Από τη στιγμή που τα αεροδρόμια στα οποία θα επιχειρούν τα δυτικά F-16, τα ουκρανικά ουσιαστικά F-16, δεν θα βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος, στη δυτική Ουκρανία, για παράδειγμα, οι Ρώσοι θα τα θεωρήσουν αυτομάτως στόχους και καταλαβαίνει κανείς ότι όλα προμηνύουν μια κάθετη κλιμάκωση. Αλλά θεωρώ ότι θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Άλλωστε διεξάγονται συζητήσεις, στόχος των οποίων είναι να αποτρέψουν οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή νατοϊκών και ρωσικών δυνάμεων.