Όλοι οι... πρώην άνθρωποι του Προέδρου

Όλοι οι... πρώην άνθρωποι του Προέδρου

Όταν ο Robert Redford, ένας από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές της ταινίας “Οι άνθρωποι του Προέδρου” που περιέγραφε το σκάνδαλο του Watergate, ερωτήθηκε σε συνέντευξη σχετικά με τις ομοιότητες ανάμεσα στο 1972 και σήμερα, η απάντησή του ήταν «υπάρχουν πολλές ομοιότητες: η πιο μεγάλη είναι η σημασία της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των Μέσων Ενημέρωσης στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας».

Όπως δήλωσε o R. Redford στην Washington Post, «σήμερα, μπορεί να πει κανείς ότι η υπόθεση Watergate ήταν ένα απλό ζήτημα. Κάθε άλλο. Χρειάστηκε 26 μήνες για να ξεδιπλωθούν οι πτυχές της ιστορίας, γεγονός που απαίτησε την επίδειξη γενναιότητας και εντιμότητας από ανθρώπους σε όλο το πολιτικό φάσμα».

Από τη μέρα που εκλέχτηκε στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, ο Donald Trump έχει μια - τουλάχιστον - περιπετειώδη διακυβέρνηση. Τα φώτα της δημοσιότητας είναι συνεχώς στραμμένα πάνω του – φυσικά και ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί γι'' αυτό. Σχεδόν ένα χρόνο τώρα, πολλοί είναι αυτοί που στάθηκαν στο πλάι του και πήραν μια θέση σε κάποιο κυβερνητικό αξίωμα, ωστόσο αρκετοί είναι και αυτοί που εγκατέλειψαν το τρένο.

Ίσως κάποιοι παραιτήθηκαν από ευσυνειδησία, ίσως άλλοι λόγω προσωπικών φιλοδοξιών, όπως και να έχει όμως, αρκετοί είναι αυτοί που δε θεωρούν πως όσοι παραιτούνται από την κυβέρνηση Trump πρέπει παράλληλα να ηρωποιούνται σ'' ένα βαθμό γιατί έκαναν τη σωστή επιλογή. Κοινώς, πρόκειται για την απλή λογική που λέει πως δε χρειάζεται να επιβραβευθεί κανείς επειδή δεν έκανε κάτι που δεν έπρεπε εξαρχής να κάνει. Έτσι λοιπόν, αν και δεν ισχύει για όλα τα ονόματα της παρακάτω λίστας που συνέταξε το CNBC, για τους περισσότερους είναι σχετικό κατά πόσο αξίζουν εύσημα επειδή εγκατέλειψαν ένα τρένο στο οποίο δεν έπρεπε να έχουν ανέβει εξαρχής.

Κάποιοι απ'' αυτούς είναι οι ακόλουθοι:

Michael Flynn – Πρώην σύμβουλος για την Εθνική Ασφάλεια

Ο Michael Flynn έχει διατελέσει επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, ενώ ήταν και σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης Obama. Η στιγμή που κατέθεσε την παραίτησή του ήρθε όταν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, έπαψε να έχει την εμπιστοσύνη του Προέδρου.

Ο Flynn παραιτήθηκε μόλις τρεις εβδομάδες μετά τον διορισμό του στην θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, έπειτα από αποκαλύψεις ότι είχε συζητήσει τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ πριν ο Trump αναλάβει την προεδρία και είχε παραπλανήσει τον αντιπρόεδρο Mike Pence σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.

Sally Yates – Πρώην Γενική Εισαγγελέας

Ο Trump απέλυσε την Εισαγγελέα των ΗΠΑ γιατί αρνήθηκε να εφαρμόσει το διάταγμα του για τη μετανάστευση ή αλλιώς για την «προστασία του έθνους έναντι της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ». Η Εισαγγελέας διέταξε τους δικηγόρους να μην υπερασπιστούν στο δικαστήριο την απόφαση του Προέδρου.

Η Yates αμφισβήτησε τη νομιμότητα του διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο, είχε διακοπεί η υποδοχή μεταναστών στις ΗΠΑ από επτά μουσουλμανικές χώρες, με τη δικαιολογία αυτού που ο ίδιος ο Trump αποκάλεσε μάχη ενάντια τους «ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «η Γενική Εισαγγελέας Sally Yates πρόδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, αρνούμενη να εφαρμόσει την έννομη τάξη που αποσκοπεί στην προστασία των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών».

Preet Bharara - Πρώην Εισαγγελέας στο Νότιο Τμήμα της Νέας Υόρκης

Ο «σερίφης» της Wall Street, απολύθηκε από τον Trump τον Μάρτιo 2017 αφού ο Bharara αρνήθηκε να υποβάλει επιστολή παραίτησης στον Γενικό Εισαγγελέα Jeff Sessions. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε απαιτήσει την παραίτηση του Bharara και άλλων 45 αξιωματούχων. Παρότι είναι σύνηθες μια νέα κυβέρνηση να διορίζει τους δικούς της Εισαγγελείς, συνήθως η διαδικασία αυτοί δε γίνεται μονομιάς.

Η απομάκρυνση του Bharara ήταν απρόσμενο γεγονός, καθώς μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο Trump συναντήθηκε στον Trump Tower με τον Εισαγγελέα και του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του.

James Comey – Πρώην διευθυντής του FBI

Ο αμερικανός πρόεδρος απέλυσε αιφνίδια τον επικεφαλής του FBI, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για το κατά πόσο οι σύμβουλοι του Trump συνεργάστηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016.

“Σοκ και δέος” ακολούθησε από τις αποκαλύψεις του J. Comey, ο οποίος επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του ότι ο Donald Trump είχε απαιτήσει από τον ίδιο να διακόψει την έρευνα για τον Michael Flynn, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της φερόμενης ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Mike Dubke – Πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου

Ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, ο Mike Dubke, αποχώρησε ύστερα από τρεις μήνες στον Λευκό Οίκο. Σε ανακοίνωση προς τους συνεργάτες του ανέφερε πως παραιτείται για προσωπικούς λόγους.

Sean Spicer - Πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Spicer παραιτήθηκε μετά τον διορισμό του Anthony Scaramucci ως επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Ο Spicer φέρεται να εξέφρασε την αντίθεσή του στον αμερικάνο πρόεδρο πριν υποβάλει την παραίτησή του.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως λογομάχησε με τον αμερικανό πρόεδρο στον οποίο δήλωσε πως η πρόσληψη «πρόκειται για σημαντικό λάθος».

Reince Priebus - Πρώην διευθυντής του γραφείου του Λευκού Οίκου

Ο Priebus παραιτήθηκε μόλις έξι μήνες από την έναρξη της θητείας του μετά από δημόσια διαμάχη με τον Anthony Scaramucci, τον διευθυντή επικοινωνιών του Λευκού Οίκου. Τη θέση του προσωπάρχη του Trump ανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, John Kelly.

Ο Scaramucci χαρακτήρισε τον Priebus «παρανοϊκό σχιζοφρενή» και τον κατηγόρησε για διαρροή πληροφοριών προς τον Tύπο. Ο Reince Priebus διευκρίνισε ότι ο ίδιος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Trump και ο Πρόεδρος την έκανε δεκτή.

Anthony Scaramucci – Πρώην επικεφαλής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου

Ο Scaramucci πρόλαβε να υπηρετήσει στο αξίωμα επί 10 μέρες, ωστόσο ο Λευκός Οίκος τού έδειξε την πόρτα της εξόδου μετά τις δηλώσεις που έκανε κατά συναδέλφων του. Στο πλαίσιο της «καλύτερης διαχείρισης» του προσωπικού εντός του Λευκού Οίκου, ο Trump θεώρησε καλύτερο να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στον John Kelly, ώστε να φτιάξει αυτός τη δική του ομάδα.

Σύμφωνα με τους NYT, ο Scaramucci διατεινόταν ότι αναφέρει απευθείας στον Πρόεδρο και όχι στον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δημιούργησε τριβές.

Steve Bannon - Πρώην επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Trump

"Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου John Kelly και ο Steve Bannon αποφάσισαν σήμερα από κοινού ότι θα είναι η τελευταία μέρα του Steve στη δουλειά. Τον ευγνωμονούμε για τις υπηρεσίες του και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο", δήλωσε η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Sarah Sanders.

Ο Trump προβληματιζόταν όλο και περισσότερο με τον Bannon, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Ο D. Trump δήλωσε σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου πως αποφάσισε να απομακρύνει τον St. Bannon, ωστόσο πηγές προσκείμενες στον επικεφαλής σχεδιασμού δήλωσαν πως ο Bannon είχε υποβάλλει την παραίτησή του από τις 7 Αυγούστου.

Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη