Η τελευταία φάση της πολύχρονης διαμάχης ανάμεσα στην Oracle και την Google εκδικάζεται πια στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σε μια αγωγή η οποία θεωρείται για πολλούς λόγους μία από τις σημαντικότερες στο χώρο της τεχνολογίας μέχρι σήμερα.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 2010, όταν η Oracle αγόρασε τη Sun Microsystems, δημιουργό της Java. Μετά την απόκτηση, οι νέοι ιδιοκτήτες της Java μήνυσαν την Google, ζητώντας 8,8 δισ. Δολάρια, για τη χρήση της Java στο Android και άλλα 475 εκατ. Δολάρια για την πιθανή απώλεια εσόδων.
Εκείνη την εποχή, η Google υποστήριξε ότι τα APIs είναι πολύ θεμελιώδη για τον προγραμματισμό, ώστε να προστατεύονται τα πνευματικά τους δικαιώματα και ότι η Oracle “προσπαθεί να βγάλει χρήματα, αλλάζοντας τους κανόνες ανάπτυξης λογισμικού”. Στο απλούστερό του, ένα API ορίζει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς ένα πρόγραμμα αλληλεπιδρά με το λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή και το υποκείμενο υλικό.
Σε πρώτο βαθμό το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο είχε αποφασίσει ότι η Oracle δεν μπορούσε να διεκδικήσει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων σε τμήματα της Java, ωστόσο απόφαση του Εφετείου της Ουάσιγκτον, είχε το αντίθετο. Υπό το φάσμα λοιπόν, της απώλειας δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Google στράφηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να βγάλει μια τελική απόφαση και να καθορίσει τα όρια του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση αυτή είναι η πρώτη που εκδικάζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετά τον θάνατο της εμβληματικής φιγούρας Ρουθ Μπειντερ Γκίνσμπεργκ. Αυτή τη στιγμή, ειδικοί θεωρούν ότι οι αριθμητικοί συσχετισμοί.
στο Δικαστήριο ευνοούν την Oracle καθώς η Google θα χρειαστεί πλειοψηφία για να κερδίσει την υπόθεση. Σε περίπτωση ισοπαλίας σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η Oracle θα φύγει νικήτρια, έχοντας επιφέρει ένα ισχυρό χτύπημα στην τεχνολογικό γίγαντα...