Το ΝΑΤΟ «πλησιάζει όλο και περισσότερο στον πόλεμο» με τη Ρωσία, κάθε εβδομάδα, δήλωσε στο ουγγρικό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας ο Βίκτορ Όρμπαν καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας συναντώνται στην Πράγα για να συζητήσουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με φόντο την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει εν κρυπτώ στην Ουκρανία να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, όπως αποκάλυψε το Politico.
«Κάθε εβδομάδα που περνάει βλέπω όλο και περισσότερα σημάδια ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για στρατιωτική δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε ένα ενδιάμεσο στάδιο προετοιμασίας για πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς παρασύρεται όλο και περισσότερο στην ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «η μετάβαση στον πόλεμο δεν γίνεται σε ένα βήμα» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν τρία στάδια: συζήτηση, προετοιμασία και καταστροφή... Τώρα τελειώνουμε τη συζήτηση, και βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας. Απέχουμε εκατοστά από την καταστροφή».
Επίσης, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποστολή Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία και για να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους ήταν ιδέες που ήταν «ανησυχητικές» και έφεραν το ΝΑΤΟ πιο κοντά στον πόλεμο, σύμφωνα με το Reuters.
Μια αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα διακινδύνευε να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο αντί να προστατεύει τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας, είπε και συμπλήρωσε: «Είναι παράλογο το ΝΑΤΟ, αντί να μας υπερασπιστεί, να παρασύρει εμάς, ένα κράτος μέλος, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο ένας πυροσβέστης αποφασίζει να έρθει και να σβήσει μια φωτιά με φλογοβόλο».
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι «έχει έρθει η ώρα» τα κράτη μέλη της συμμαχίας να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία.
Την ώρα που οι Ουκρανοί ηγέτες ζητούν από τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, οι δυτικές χώρες εμφανίζονται όλο και πιο διχασμένες τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήττει στόχους στο ρωσικό έδαφος με όπλα που της παρέχουν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η χώρα του, μέλος του NATO, δεν θα συμμετάσχει στο μακροπρόθεσμο σχέδιο της συμμαχίας για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο η Βουδαπέστη έχει χαρακτηρίσει «τρελή αποστολή».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν τη Δευτέρα την Ουγγαρία να σταματήσει να μπλοκάρει μέτρα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ενώ έβραζε η ένταση με τη Βουδαπέστη στη διάρκεια συνάντησης.
Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βουδαπέστη και το NATO επιδεινώθηκαν λόγω της καθυστέρησης της Ουγγαρίας να επικυρώσει την προσχώρηση της Σουηδίας στη συμμαχία - υιοθετήθηκε εν τέλει από τη Βουδαπέστη τον Μάρτιο-- και επίσης όσον αφορά τις θερμές σχέσεις του Ορμπάν με τη Μόσχα παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.