Πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες προειδοποιεί με έκθεσή της, η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.
Η ΜΚΟ διευκρινίζει πως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που κυμαίνεται μεταξύ του 6% και του 8% διατρέχει κίνδυνο να περιπέσει στην ανέχεια, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις έχουν αναστείλει σε πολλές περιπτώσεις κάθε δραστηριότητα, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού.
Παράλληλα, προειδοποιεί κυρίως για την κατάσταση «εκατομμυρίων ανθρώπων» που ζουν μέσα στις παραγκουπόλεις και σε προσφυγικούς καταυλισμούς «όπου τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης είναι αδύνατο να εφαρμοστούν».
Η Oxfam ζητά επίσης την κινητοποίηση ενός "πλανητικού σχεδίου Μάρσαλ έκτακτης ανάγκης" 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19 στον κόσμο και κυρίως στις πλέον φτωχές χώρες.
Αυτό το σχέδιο αναμένεται να επιτρέψει την επένδυση στην πρόληψη, την προώθηση εξοπλισμού επί του πεδίου, την κινητοποίηση "10 εκατομμυρίων νέων εργαζομένων" της υγείας ή ακόμη την εξασφάλιση της δωρεάν περίθαλψης και πραγματοποίησης διαγνωστικών ελέγχων στις χώρες που δέχονται τη βοήθεια.
Η Oxfam καλεί ταυτόχρονα να αναβληθεί για φέτος η αποπληρωμή των δημόσιων χρεών των φτωχότερων χωρών, αναφέροντας για παράδειγμα την Γκάνα, που θα μπορούσε να «μοιράζει 20 δολάρια τον μήνα» σε κάθε έναν από ένα σύνολο «16 εκατομμυρίων» ανθρώπων, «παιδιών, ανθρώπων με αναπηρία και ηλικιωμένων», για «έξι μήνες» εάν δεν ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει τοκοχρεολύσια.
Απευθύνει επίσης αυτή την προειδοποίηση λίγο πριν από τις συνόδους, αργότερα τον Απρίλιο, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα διεξαχθούν όλες με βιντεοδιασκέψεις