Βρισκόμαστε ήδη 11 ημέρες πριν από την επέτειο του ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και πλέον η Δύση φοβάται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει ήδη το «πράσινο φως» για μια νέα, σημαντική κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων.
Στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι θεωρεί πως η πολυαναμενόμενη ρωσική επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει.
«Δεν βλέπουμε κανένα απολύτως σημάδι ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για ειρήνη», δήλωσε πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τρίτη.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία εξακολουθούν να θέλουν να ελέγχουν την Ουκρανία. Βλέπουμε πώς στέλνουν περισσότερα στρατεύματα, περισσότερα όπλα, περισσότερες δυνατότητες», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Επί της ουσίας, η φράση - κλειδί των τελευταίων ημερών με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία αποκρυσταλλώνεται σε δύο λέξεις: έντονη κινητικότητα.
Το ζήτημα των πυρομαχικών
AP Photo / Pavel Golovkin
Υπ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το Reuters, το ΝΑΤΟ αναμένεται να ζητήσει από τα μέλη του να αυξήσουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους, τα οποία έχουν εξαντληθεί σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η συγκεκριμένη κίνηση καταδεικνύει πως οι σύμμαχοι προσπαθούν να θέσουν σε βιώσιμη βάση τις προμήθειες όπλων στο Κίεβο και τους δικούς τους στρατούς μετά από ένα χρόνο κρίσης.
Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ υπολείπονταν των στόχων της Συμμαχίας σε ό,τι αφορά την αποθήκευση πυρομαχικών, καθώς οι αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι οι πόλεμοι φθοράς με μάχες πυροβολικού μεγάλης κλίμακας ανήκουν στο παρελθόν.
Διαβάστε σχετικά:
«Καμπανάκι» ΝΑΤΟ για εξάντληση αποθεμάτων πυρομαχικών λόγω πολέμου στην Ουκρανία
Επιχείρηση «Καταλάβετε την Μπαχμούτ»
AP Photo / Libkos
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του κ. Στόλτενμπεργκ μόνον τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία δέχτηκε σφοδρή επίθεση από το ρωσικό πυροβολικό τη Δευτέρα, σε ένα προφανές προοίμιο νέας μεγάλης επίθεσης, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος του πολέμου.
Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα η ρωσική πολεμική μηχανή θα προχωρήσει σε νέες χερσαίες επιθέσεις. Η Μπαχμούτ παραμένει στρατηγικής σημασίας πόλη τόσο για τις ρωσικές όσο και για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, η συγκεκριμένη πόλη συνιστά πρωταρχικό στόχο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς η κατάληψή της θα έδινε στη Ρωσία νέο στήριγμα στην περιοχή του Ντονέτσκ και μια σημαντική νίκη έπειτα από αρκετούς μήνες υποχωρήσεων.
Οι περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αποτελούν το Ντονμπάς, τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας. Η Ρωσία την κατέχει εν μέρει και θέλει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο.
Στον «αέρα» η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά
AP Photo / Emrah Gurel
Η Ρωσία δήλωσε ότι θα ήταν «μη πρέπον» να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, εκτός εάν αρθούν οι κυρώσεις που επηρεάζουν τις γεωργικές της εξαγωγές.
Η συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, η οποία επιτρέπει την εξαγωγή ρωσικού και ουκρανικού σιταριού και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρατάθηκε κατά 120 επιπλέον ημέρες τον Νοέμβριο και πρόκειται να ανανεωθεί εκ νέου τον επόμενο μήνα.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν είναι ικανοποιημένη με ορισμένες πτυχές της συμφωνίας, καθώς κατά την άποψή της εφαρμόστηκε άδικα λόγω των κυρώσεων στις ρωσικές γεωργικές εξαγωγές. Η Μόσχα ανέστειλε για λίγο τη συμφωνία τον Οκτώβριο.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTVI, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν δήλωσε:
«Χωρίς απτά αποτελέσματα σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου Ρωσίας-ΟΗΕ, κυρίως σχετικά με την πραγματική άρση των περιορισμών των κυρώσεων στις ρωσικές γεωργικές εξαγωγές... η παράταση του ουκρανικού εγγράφου είναι ακατάλληλη».
Την περασμένη εβδομάδα, ο συνάδελφος του Βερσίνιν, Αλεξάντερ Γκρούσκο, δήλωσε ότι οι εργασίες για την άρση του αποκλεισμού των ρωσικών εξαγωγών στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας δεν ήταν ικανοποιητικές και κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.
Οι γεωργικές εξαγωγές της Ρωσίας δεν έχουν τεθεί ρητά στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, αλλά η Μόσχα λέει ότι τα μπλοκαρίσματα στις πληρωμές, την εφοδιαστική και την ασφαλιστική της βιομηχανία αποτελούν «εμπόδιο», για να μπορέσει να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.
Διαβάστε επίσης:
Το Κρεμλίνο «κόβει τα φτερά» τον Πριγκόζιν
Συνάντηση του Ζελένσκι με τραπεζίτες της JPMorgan για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης
Πετρέους: Με διαπραγματεύσεις θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία